NASA 2 ay boyunca yataktan çıkmayacak gönüllülere 16 bin 500 euro teklif ediyor

Yapay yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkisini araştırmak için hazırlanan ortamda, yataklar kafa ucuna doğru 6 derece açıyla yerleştirilecek

Deneyi yatakta geçirecek gönüllülerin hareketleri kısıtlanacak / Fotoğraf: Avrupa Uzay Ajansı 

Eğer NASA’da çalışmak için fizik biliminde bir dereceye ve sağlam bir mideye ihtiyacınız olduğunu sanıyorsanız bir daha düşünün.

Yapay yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkisini araştırmayı hedefleyen NASA, bu nedenle yapılacak çalışma için 2 ay boyunca yatakta uzanacak gönüllülere 16 bin 500 euro (yaklaşık 104 bin TL) teklif ediyor. 

Yapay Yerçekimi Yatak İstirahati Çalışması (AGBRESA) bu hafta Alman Uzay Merkezi’nde NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) işbirliğiyle başlatıldı. 

İnceleme için bir araya gelen bilim ekibi, yapay yerçekiminden faydalanarak tarihte ilk kez sıfır yerçekiminin insan bedeni üzerindeki olumsuz etkilerini tespit edecek. 

Araştırmacılar bu iş için 24-55 yaşlarında 12 kadın ve 12 erkek gönüllü arıyor. 60 gün boyunca yatağa uzanacak tüm gönüllülerde Almanca konuşma şartı aranıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köln’deki Alman Uzay Merkezi Uzay Tıbbı Enstitüsü’nde yürütülecek tüm deneylerin yanı sıra yemekler ve boş vakit etkinlikleri yatar pozisyonda gerçekleştirilecek. 

Katılımcılar, 60 gün yatakta istirahat safhasının yanı sıra 5 günlük alıştırma, 14 gün dinlenme ve astronot rehabilitasyonu dahil 89 gün boyunca bu tesiste kalacak. 

Araştırma sırasında yataklar, bir uzay mekiğinde astronotların bedenlerindeki sıvı değişimine benzer bir durumu yaşatmak için kafa ucuna doğru 6 derece açıyla yerleştirilecek.  
 




Bilim insanları, 2 gruba ayırdıkları gönüllüleri bilişsel yetenekleri, kas kuvvetleri, denge ve kardiyovasküler fonksiyonları konusunda test edecek.

Araştırmacılar, gruplarda gözlenen fiziksel bozulmalarını karşılaştırarak, astronotların uzun süreli uzay yolculukları sırasında yaşadıkları bu etkiyi hafifletmeyi sağlayacak verilere ulaşmayı umuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/nasa

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU