Plazma bağışında yeni gelişme: Erkekler kadınlardan daha fazla antikor üretiyor

Britanyalı uzman, “Hayat kurtarmak için erkeklerin plazmalarını kullanma olasılığımız daha yüksek” dedi

Erkekler koronavirüslerin yol açtığı SARS ve MERS salgınlarından da orantısız etkilenmişti (Pixabay)

Yeni bir çalışma, erkeklerin koronavirüs yüzünden ciddi biçimde hastalanma olasılığının daha yüksek olduğunu ve bu nedenle kadınlardan daha yüksek seviyede antikor ürettiğini gösterdi.

Bu da erkeklerin plazma bağışının, hayat kurtarmak için daha yararlı olabileceği anlamına geliyor.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi’nin Kan ve Nakil Dairesi, incelemelerin ardından, plazmanın hastanede yatan Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılabileceğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daire bu yüzden, nisan ayında Kovid-19 mağdurlarından kan ve plazma bağışı istemeye başladı. Mayıs ortasına kadar yaklaşık 600 kişi bağışta bulundu.

İncelemelerin ardından daire, erkeklerin kadınlardan daha fazla koronavirüs antikoru ürettiği sonucuna vardı. Bu da onları daha iyi plazma bağışçıları haline getiriyor.

BBC’nin haberine göre araştırmacılar, erkek bağışçıların yüzde 43’ünde denemelerde kullanılacak kadar antikor üretildiğini keşfetti. Antikor açısından zengin kadınların oranı ise yüzde 29’da kaldı.

Bunun yanı sıra yaşlı, Asyalı ve hastaneye yatan Kovid-19 hastalarında da daha yüksek antikor seviyelerine rastlandı.

Kan ve Nakil Dairesi’nde kan bağışından sorumlu yönetici David Roberts, “Koronavirüs geçiren herkesin bağış yapmasını istiyoruz” dedi ve ekledi:

Ama özellikle erkeklerden bekliyoruz. Her plazma bağışını test ediyoruz ve erkeklerin daha yüksek antikor seviyelerine sahip olduğunu görüyoruz. Yani hayat kurtarmak için erkeklerin plazmalarını kullanma olasılığımız daha yüksek.

ITV’nin haberine göre Roberts, antikor seviyeleri arasındaki farkı şu sözlerle açıkladı:

Bağışıklık sisteminiz ilk olarak, virüsle beyaz kan hücrelerinin yardımıyla savaşır. Eğer çok hasta olursanız, bağışıklık sisteminizin virüsü nötralize etmek için daha fazla antikor üretmesi gerekir.

Çalışmalarımız ve dünyanın farklı yerlerinde yapılan diğer çalışmalar, koronavirüs kapan erkeklerin kadınlardan daha ağır hastalandığını gösteriyor. Bu da iyileşen erkekleri daha iyi plazma bağışçıları yapıyor.


Independent Türkçe, BBC, ITV

DAHA FAZLA HABER OKU