John Bolton'a doğrucu demeyin, hele ki yurtsever olduğunu kesinlikle söylemeyin

Bolton bundan çok önce de konuşmuş olabilirdi ama böyle yapmamış olmasının bir sebebi var

Bolton'ın Trump'ın beyin takımına katılması sürpriz, ayrılmasıysa tartışmalı oldu (AFP)

John Bolton'u tebrik ediyoruz. Efendim, gerçekten de başardınız!

Hayır, kitabınız değil. (Ona birazdan geleceğiz.)

Sayın Büyükelçi, her nasılsa Nancy Pelosi ve Peter Navarro'yu bir araya getirmeyi başardınız. Ne an ama. Washington'da partiler üstücülük yoğun bakımdan çıktı. (Ah, doğru. Bu hala hassas bir konu, değil mi?)

Temsilciler Meclisi'nin San Francisco'dan gelen Demokrat başkanı ve Donald Trump'ın sert konuşan, muhafazakar ticaret danışmanı ortak zemin buldu. Hayır, Avrupa Birliği'yle yapılacak bir ticaret anlaşması veya Çin'le yapılarak Asyalı gücün ABD'ye karşı yürüttüğü güç kullanımına dayalı taktiklerin asıl sebeplerine eğilecek bir diğer anlaşma etrafında değil. Hayır, ikili çok daha müstehcen bir konuda aynı hizaya geldi.

Bunu perşembe günü neredeyse aynı zamanda, kendilerinin sarf ettikleri sözlerle açıklamalarına izin vermeye ne dersiniz?

Perşembe sabahı Kongre Binası'nda gazetecilere konuşan Pelosi, şu ifadeleri kullandı:

Dolayısıyla, ona celp göndermediğimiz için bizi eleştirirken, Cumhuriyetçi Parti'nin sağ kanadıyla üçkağıtçılığını sürdürmeye çalışıyor. Çünkü o zaman gelmeyeceğini ve yalnızca ona celp göndermeyeceğini bildiği Senato'ya gidebileceğini söylemişti.
Yani, biliyorsunuz ki, buna üçkağıtçılık denir.
Ve bu gerçekten üzücü bir şey çünkü başkanın görevden alınması gerektiğini biliyordu, bu açık.
Ve sağ kanatla bağlarını korumak istiyor, bunu da bizi eleştirerek yapıyor. Bunun benim için hiçbir değeri yok.

Pekala. Navarro; meclis başkanı sözü bıraktı, fakat tekrar konuşma hakkını saklı tutuyor. Siz ne diyorsunuz efendim?

Beyaz Saray danışmanı Batı Kanadı'nın hemen dışında diğer gazetecilere verdiği demeçte “Ben ona 'Büyük Yalan Bolton' ya da 'Kitap Anlaşması Bolton' diyorum. Bunu para için yapıyor, bu çok açık ve bence bu, intikam pornolarının Washington bataklığındaki dengi. Emir komuta zincirine uymadığı için kovuldu, çünkü uluslararası meselelerin nasıl ele alınacağı hakkındaki görüşleri ABD Başkanı Donald J. Trump'la tamamen uyumsuzdu" ifadelerini kullandı.

Ah şu Navarro. Her zaman ortalığı kızıştırır. Nedir bu, Sayın Meclis Başkanı? Bunun ne anlama geldiğini bize anlatmak ister misiniz?

Meclis Başkanı “Bu John Bolton için önemli değilmiş gibi görünüyordu. Yurtseverliktense ... sadakati seçti. Ve böylece kitabından para kazanacak sanırım” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ah, evet. Gerçekten de öyle, hanımefendi. Muhtemelen çok para kazanacak.

İzolasyonist bir başkomutanın dünyada askeri güç kullanımına en çok inanan insanlardan birini işe alması hala kafa karıştırıcı ama Bolton, Trump'ın üçüncü ulusal güvenlik danışmanıydı. ABD'nin eski BM Büyükelçisi, tamamen bilgisiz ve yetersiz bir ABD başkanını anlattığı ve suçlamalarla dolu olduğu bildirilen bir kitapla dünyayı ve Washington'ı sarstı.

Herkes Bolton'a selam dursun. O, diğer kıdemli ulusal güvenlik yetkililerinin, Trump'a hizmetten ayrıldıktan sonra bile, çoğunlukla sessiz kalmasına neden olan bir başkan hakkında gerçekleri söyleme cesaretine sahipti. Doğru değil mi?

O kadar da çabuk değil.

Bu tür bir kitap yazmak ve ondan faydalanmak Bolton'un hakkıdır. Sonuçta bu Amerika. Özgür olanların diyarı. Maaşlı çalışanların yuvası.

Bolton yetişkinliğinin çoğunu kamu hizmetinde geçirdi. Bu, özel sektöre yönelmeyi reddederek, başkentte bir "Çevreyolu Haydutu" (ABD'de yönetim için çalışan danışmanlar ya da araştırmacılar için söylenen argo söz -ed.n.) olduğu ve bir dolu para kazandığı anlamına geliyor. Bu fedakarlık için söylenecek birkaç şey var. Bize kitabında nasıl rahatsız edici şeyler söylediğini dikkatlice gözden geçirmeli miyiz? Geçirmeliyiz.

Fakat 71 yaşındaki Bolton, ABD yönetiminin bir çalışanı olarak son gününü geçirmiş olabilir. Bu yüzden, adını buraya yazmamayı seçtiğim bu kitap, büyük bir maaş almak için elindeki son ve en iyi şans.


Şüphesiz, Pelosi nokta atışı yaptı. Bolton, kendi sözlerine göre, daha Batı Kanadı'nın iç kısmında çalışırken bu başkanın göreve uygun olmadığı sonucuna varmıştı. Uzun zaman önce kendi görüşüne, diğer başkomutanlarla çalışma tecrübesine ve gözlemlerine göre Donald John Trump'ın yönettiği ülke için potansiyel bir tehlike olduğuna karar vermişti.

Eski ulusal güvenlik danışmanı bu yargılara varır varmaz istifa edebilir, her haber programına ve kongre duruşmasına katılarak tehlike çanlarını çalabilirdi. Temcililer Meclisi'ndeki Demokratların azil soruşturmasında işbirliği yapabilir, Trump'ın işlediğini iddia ettiği diğer olası kriminal eylemlerden ve başka quid-pro-quo (verilen bir şey karşılığında başka bir şey alınması -çn.) tekliflerinden bahsedebilirdi.

Bunun yerine büyük ikramiyeyi seçti. Belki de Bolton'un hikayeleri, Trump'ın ikinci dönemi kazanma şansını daha da zedeleyip, ABD Başkanı'nı en kötü etkileneceği şekilde vuracaktır. Bunu zaman gösterecek fakat Trump'ın her gün sergilediği drama, muhtemelen Bolton'ın kitabını (ABD'de her eylül ayının ilk pazartesi günü kutlanan -ed.n.) İşçi Bayramı'na kadar büyük ölçüde unutturacak. Tamam, dürüst olalım, muhtemelen 4 Temmuz'a kadar. Veya Cuma'ya kadar.

John Bolton için birçok şey söyleyebilirsiniz. Ama onun doğrucu biri olduğunu söylemeyin. Ona yurtsever de demeyin. Onun kesinlikle bir Amerikalı olduğunu söyleyin; nakitin kral olduğu ve görevin beş harfli başka bir kelime olmak dışında hiçbir şey ifade etmediği büyük ülkemizin değerlerine uygun yaşayan bir adam.

 

 

John T. Bennett'in tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: John Bolton için birçok şey söyleyebilirsiniz; ama ona doğrucu demeyin, hele ki yurtsever olduğunu kesinlikle söylemeyin

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU