Gambiyalı diktatörün "vurucu timinde" yer alan tetikçi, siyasi tutuklulara işkenceden ABD'de yargılanacak

Colorado savcıları, diktatörün şahsi askeri birliğinin 2006'daki darbe girişiminden sonra Gambiyalılara işkence ettiğini kaydetti

2017'de sürgün edilen Gambiya eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh (AFP)

Colorado'da yaşayan Gambiyalı bir adam, ülkesinde 2006'da gerçekleştirilen başarısız darbe girişiminin ardından siyasi tutuklulara işkence etmekle suçlandı.

Amerikalı savcıların perşembe günü yaptığı duyuruya göre 41 yaşındaki Michael Sang Correa, Amerikan vatandaşı olmayıp başka ülkelerde işkence yaptığından şüphelenilen kişiler hakkında dava açılmasına imkan tanıyan ABD yasası uyarınca suçlu bulundu.

Correa zamanında Gambiyalı diktatör Yahya Jammeh'e hizmet eden "Junglers" adlı paramiliter birlik içinde yer almıştı. Jammeh 2017'de sürgün edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başsavcı Yardımcısı Brian A. Benczkowski perşembe günü yaptığı açıklamada, "Michael Correa'nın zorla itiraf alma konusundaki gaddarca girişimlerin parçası olarak sayısız mağdura karşı menfur şiddet eylemlerine başvurduğuna dair iddialar var" dedi.

İlk duruşmada Correa'ya 7 suç isnat edilirken, bu ithamlar arasında işkence yapmak için kumpas kurmayla ilgili bir iddianın yanı sıra belli kişilere işkence etmeye dair 6 ayrı suçlama yer aldı.

Savcılar, Correa'nın geçen yıl göçmen bürosu yetkilileri tarafından bulunduktan sonra gözaltına alınıp tutuklanıncaya kadar Denver'da yaşamakta olduğunu ve gündelik işçi olarak çalıştığını kaydetti.

Correa'nın ABD'ye 2016 sonlarında giriş yaptığı ve o dönem korumalığını üstlendiği Gambiya'nın Birleşmiş Milletler'den (BM) sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı'na eşlik etmesine izin veren vizesinin dolmasına rağmen bu ülkede kalmaya devam ettiği düşünülüyor.

Eski tetikçi, Devlet Başkanı Jammeh'in Aralık 2016'daki seçim mağlubiyetinin ardından Gambiya'ya dönmemişti.
 


Savcılar, Correa'nın eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh'e karşı 2006'da düzenlenen başarısız darbe girişimine dahil olduğundan şüphelenilen 6 kişiye fiziksel ve psikolojik işkence yaptığını iddia etti.

Correa'nın ve onunla suç ortaklığı yaptığı iddia edilen zanlıların, tutuklulara tekme atarak, borular ve kablolar kullanarak, zaman zaman bu kişilerin kafalarına plastik torba geçirerek ve cinsel organları dahil vücutlarına elektroşok vererek işkence ettiği öne sürüldü.

Colorado savcılarından Jason Dunn perşembe günü gazetecilere, Gambiya vatandaşı bu kişinin şimdiye kadar sadece iki kez başvurulmuş bir federal yasa kapsamında suçlandığını söyledi.

Kendi insanlarına karşı tüyler ürpertici işkence eylemlerinde bulunduğu iddia edilen bir adamdan hesap sormakla kalmıyoruz, aynı zamanda Gambiya halkına ve hatta tüm dünyaya, Amerika Birleşik Devletleri'nin hukukun egemenliğinin arkasında durarak insan haklarını suiistimal edenlere karşı olduğunu gösteriyoruz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU