Gambiya hükümeti ABD polisinin diplomatın oğlunu öldürmesi üzerine "şeffaf" soruşturma istedi

Momodou Lamin Sisay, George Floyd'un öldürülmesinden sadece günler sonra polis tarafından vurularak öldürüldü

ABD'de George Floyd'un ölümünün ardından yapılan protestolar sürüyor (Reuters)

Vatandaşlarından birinin ABD polisi tarafından vurularak öldürülmesinin ardından, Gambiya “şeffaf, güvenilir ve objektif” bir soruşturma yapılmasını talep etti.

Polisin yaptığı açıklamaya göre; diplomat Lare Sisay'ın oğlu Momodou Lamin Sisay, 29 Mayıs gününün ilk saatlerinde, saat 4'ten kısa bir süre önce, Georgia'nın Snellville bölgesindeki bir araba kovalamacasının ardından vuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis memurları Sisay'ı bir trafik suçu nedeniyle durdurmaya çalıştıklarını söyledi. Polise göre, 39 yaşındaki Sisay'ın dur ihtarına uymamasının ardından kovalamaca başladı.

Araba sonunda durduğunda polis yaklaştı ve Sisay'a ellerini göstermesini söyledi. Sisay bu emre uymadı ve memurlara bir tabanca doğrulttu.

Memurların siper almak için geri çekilmeden önce şoföre ateş ettiğini belirten soruşturmacılar, daha sonra bir SWAT ekibi gönderildiğini söyledi ve “Çatışma sırasında sürücü silahını SWAT memurlarına doğrulttu ve ateş etti. Georgia Polis Teşkilatı'na mensup bir SWAT polisi silahını ateşledi” ifadelerini kullandı.

Sisay olay yerinde hayatını kaybetti.

Aynı zamanda Birleşmiş Milletler için de çalışmış olan Lare Sisay, polisin olayı barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturmak için yeterince çaba göstermediğini iddia etti.

Ayrıca Gambiya medyasına verdiği demeçte oğlunun silah taşıdığı iddiasına karşı çıktı.

The Point gazetesi Sisay'ın şu ifadelerine yer verdi:

Bağımsız bir otopsi yapacağız. Ölümünün hangi koşullarda gerçekleştiğini araştırmak için özel bir dedektif tutmak ve gerekirse Georgia eyalet polisine dava açmak için de bir avukat tutmak istiyoruz.
Bu meselenin peşini bırakmayacağız.

Gambiya Dışişleri Bakanlığı salı günü Washington DC'deki büyükelçiliğinin, Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere, yetkili birimlere bir soruşturma başlatılması talebinde bulunmasını istedi.
 


Sisay'ın ölümü, silahsız siyahi bir erkek olan George Floyd'un Minneapolis'te öldürülmesinden sadece günler sonra geldi.

1960'ların sivil haklar döneminden beri ABD'de görülen en büyük ırkçılık karşıtı protestoları başlatan olayda, beyaz bir polis memurunun sekiz dakikadan uzun bir süre boyunca boynu üzerinde diz çökmesi nedeniyle Floyd nefes alamayarak hayatını kaybetmişti.

Dünyanın dört bir yanında insanlar cinayeti protesto etmek için sokaklara çıktı ve Sisay'ın adı da bu hafta ABD'nin siyah insanlara yönelik polis şiddetine karşı kampanyayı destekleyen sosyal medya paylaşımlarında yerini aldı.

Minneapolis Polis Teşkilatı mensubu dört polis memuru Floyd'un ölümüne dair bir dizi cürümle suçlandı.

Mahkeme belgelerine göre Floyd'un boynu üzerinde diz çöken ve görevden alınan memur Derek Chauvin, üçüncü derece cinayet ve adam öldürme yönündeki ilk suçlamaların ardından ikinci derece cinayetle suçlandı.

Thomas Lane, J. Alexander Kueng ve Tou Thao da gözaltına alındı ve her biri ikinci derece cinayete ve ikinci derece adam öldürmeye yardım ve yataklık cürümleriyle suçlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU