Polislik müessesesini feshetmek istediğimi söylerken şunu kastediyorum

Toplanma çağrısı olarak kullanılan "ACAB", George Floyd protestoları sırasında fazlasıyla kafa karışıklığına ve şaşkınlığa neden oldu ama işin aslı şu ki polis, savunmasız kişileri tarafsızca koruyamıyor. Daha iyi bir yol var

ABD'de George Floyd'un ölümüyle birlikte bir kez daha gündeme gelen polis şiddeti Kongre binası önünde de protesto edildi (Reuters)

Haberleri ya da sosyal medyayı takip ediyorsanız ABD'de neler olup bittiğinden haberdarsınızdır. Eğer değilseniz söyleyeyim: Minneapolis polis memuru Derick Chauvin 8 dakika boyunca boynuna diziyle bastırdığı George Floyd'un ölümüne yol açarken diğer üç memur da olaya seyirci kaldı. Polisler tarafından öldürülmek siyahi erkeklerin başlıca ölüm nedeni olduğu için bu hadise de kimse için sürpriz olmamalı. Protestocular sivil itaatsizlik eylemlerine katılmak için süratle sokaklara döküldü. Beyaz bedenler, siyah bedenler için kendi hayatlarını tehlikeye attı ve bizler de seslerimizin duyulmasını sağladık. Mülkün yeri doldurulabilir ama insan hayatının yeri doldurulamaz.

Sonrasındaysa, neredeyse bir gecede olaylar kızıştı. Zırhlı polislerin ortaya çıkıp protestocuların ve basın mensuplarının tamamına plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve coplarla saldırmaya başlamasıyla protestolar ayaklanmalara dönüştü. Plastik mermi isabet etmesi sonucu bir kadın gözünü kaybetti. Hamile bir başka kadın da polisin karnına "basarak" düşük yapmasına neden olduğunu iddia etti. Bir videoda New York Polis Teşkilatı'na ait aracın protestocuların üstüne sürüldüğü görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medya, Amerikan polisinin düşmanı oldu. Akıllı telefonların sıradan hale gelmesiyle birlikte, siyahilerin yüzyıllardır yaşandığını bildiği bir şey, bu gerçeği asla deneyimlemeyecek insanların birden bire karşısına çıkıverdi. Kanıtlarla birlikte hesap verme talebi de gelir.

Amerikan polis kültüründe bir şeyler çok, çok yanlış gidiyor. Bu nedenle de "Bütün polisler p**tir" anlamına gelen "ACAB" (All cops are b*****ds) ifadesi popüler bir toplanma çağrısı oluverdi. Nasıl ki Siyahilerin Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter) ifadesi beyazların hayatının değersiz olduğu anlamına gelmiyor, aslında bu ifade de her polisin kötü polis olduğu anlamına gelmiyor: "ACAB", her polis memurunun beyaz olmayan insanların yaşamını bilfiil değersizleştiren bir sistemde suç ortaklığı yaptığı anlamına geliyor. Kendini "iyi" olarak gören polislerin sessizliği, kötü olanların verdiği zararda teşvik edici oluyor.

Polisin her siyahi öldürüşünde yalnızca tek bir polis memurunu sorumlu tutmak yetmez. "Birkaç çürük elma" meselesi değil bu, içten dışa çürüyerek zehrini yayan bir ağaç.

Birçok kişi, tüm bunların içinde siyahi polislerin nerede durduğunu soruyor. Cornel West'ten alıntı yapmak gerekirse, "siyahi özgürlük mücadelesini, ten rengi ve ırksal dış görünüş meselesi değil de etik ilkeler ve ferasetli siyaset meselesi olarak görmemiz gerekiyor". Siyahi polis memurları şu anda kendi maddi refahlarını ve istikrarlarını kolektif siyahi mücadelenin önüne koymayı tercih ediyor. Rozet taşımayan siyahi erkeklerin karşılaştığı risklerden uzakta, farklı bir sınıfta bulunuyorlar. Kendilerini ve gelirlerini korumak için ırkçı şiddeti görmezden geliyor ve bu sayede yaşamlarını idame ettiriyorlar.

Kötülerin öncü olduğu, iyilerinse sessiz kaldığı Amerikan polis gücündeki kardeşlik kültürünün yıkılması şart. Polis vahşetine değil, polisliğe son vermemiz gerekiyor, nokta.

Bize polislik müessesesinin hizmet etmek ve korumak için tasarlandığı söyleniyor ki bu bir dereceye kadar doğru. Kendi çıkarlarına hizmet ederken beyaz ve zengin olanları da koruyorlar. Irkçılık Amerikan ceza adaleti sisteminde de yazılı olarak yer alıyor ve bu duruma toz kokainle taş (crack) kokainin hüküm kurallarının karşılaştırılması iyi bir örnek teşkil ediyor: Esasında ikisi de aynı uyuşturucu ama biri beyazlar ve varlıklılar arasında daha yaygınken, diğeri yoksullar ve siyahiler arasında daha yaygın görülüyor.

Eğer polisin amacı hayatları ve mülkleri güvenilmez kişilerden korumaksa, siyahi erkekleri ve kadınları orantısız şekilde öldürmeye devam ederek nesnel bir şekilde başarısız oluyorlar.
 


Polis gücünü feshetme fikrine dair endişeler var. Kimileri böyle bir durumda, örneğin kadınların daha az güvende olacağından ve bu kişilerin aile içi şiddete ya da tecavüze maruz kaldıklarında arayacak kimseleri olmayacağından endişe ediyor. Fakat polis, aile içi şiddet ve tecavüz mağdurlarını zaten yüzüstü bırakıyor. Amerikalı polis memurlarının yüzde 40'ı kendi evlerinde aile içi şiddete bulaşmış durumdayken, aynı şiddeti sürdürmeleri halinde mağdurları koruyacaklarına nasıl güvenebiliriz? Aile içi şiddet mağdurlarını korumak için sığınma evleri, acil yardım hatları ve topluluk içinden gelen bireysel çabalar gibi daha emniyetli ve daha güvenilir toplumsal girişimler var. Bunun ötesinde aile içi şiddet kurbanlarının yüzde 60'ı ilk etapta polisin meseleye dahil olmasını istemiyor ve polisin varlığı mağdur her üç kişiden birinin kendisini daha az güvende hissetmesine neden oluyor. Bu tabloya tecavüz mağdurlarını haklı bulma oranının utanç verici derecede düşük olmasını da eklersek, polisin her gün tüm kadınların ümidini kırdığı da ayan beyan ortada.

Tedavi edilmemiş akıl hastalığı bulunan kişilerin polis tarafından öldürülme olasılığı 16 kat daha fazla. Siyahi erkekler binde bir ihtimalle polisin elinde ölme olasılığıyla karşı karşıya. Kötü muamele gören polis eşleri, hayatlarından endişe duydukları için, silahlara erişimi olan istismarcılarıyla birlikte yaşamak zorunda. Polis birimleri kadınları, ruhsal baskı altındaki kişileri ve siyahi insanları korumuyorsa peki tam olarak kimleri koruyor?

Amerikan polisini sona erdirmenin ya da hiç olmazsa baştan aşağı yeniden düzenlemenin zamanı geldi çattı. Sesinizi ve bedeninizi kullanın, değişim ve hesap verebilirlik talebinde bulunun. Hiçbir mülk, tek bir yaşamın değerini ölçemez. Anı yaşayın ve onun sizi radikalleştirmesine izin verin.

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU