TBMM Başkanı Şentop, milletvekili transferine ilişkin soruyu cevapladı: Bu konu, Meclis Başkanı’nın işi değil, siyasi partilerin görüşmesi lazım

Şentop, "Bir hukukçu olarak Türkiye'nin tam anlamıyla tek bir metin halinde, tek kod olarak seçim kanunlarını güncelleyerek derli toplu bir araya getirmesi lazım diye düşünüyorum" dedi

TBMM Başkanı Şentop, milletvekili transferine ilişkin soruyu cevapladı / Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şentop, İstanbul'un Fethi'nin 567. yıl dönümünün de hayırlı olmasını diledi.

Uzun bir aradan sonra ilk kez cuma namazlarının kılınmaya başlandığını ve camilerin cemaate açıldığını belirten Şentop, "Bir daha böyle günlerin yaşanmamasını niyaz ediyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Konuşmamın uygun olmadığı bir alan”

Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nda değişiklik hazırlığına ilişkin açıklamalar hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Şentop, "Benim çok fazla konuşmamın uygun olmadığı bir alan" cevabını verdi.

Şentop, 2011'den bu yana siyasetin içinde olduğunu, AK Parti Seçim İşleri'nden Sorumlu Genel Başkanlığı da yaptığını anımsatarak en temel seçim kanunu olan, Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 1961 tarihli olduğunu söyledi.

Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 1983, Mahalli İdareler Seçimi Kanunu'nun ise 1984 tarihli olduğunu belirten Şentop, "Kanunlarda ihtiyaç olan zamanlarda çok değişiklikler yapılmış elbette ama bir bütünlüğü yok. Aslında bir hukukçu olarak, Türkiye'nin tam anlamıyla tek bir metin halinde, tek kod olarak seçim kanunlarını güncelleyerek, derli toplu bir araya getirmesi lazım diye düşünüyorum” diye konuştu.

"Meclis Başkanı’nın işi değil"

Siyasi Partiler Kanunu'nun da 1982 Anayasası'na göre hazırlandığına, daha sonra özellikle 1995'te Anayasa'da değişiklikler yapıldığına işaret eden Şentop, şunları kaydetti:

"Siyasi Partiler Kanunu'na bakarsanız partilerin kapatılma sebepleri uzun uzun sayılır. İçlerinde şu anda uygulanamayacak olanlar var. Çünkü siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili sebepler anayasa değişikliğiyle çok daraltıldı ve çerçevelendi. Bu anlamda Anayasa'ya esasen aykırı ama Anayasa Mahkemesi'ne götürülmediği için böyle bir tespitin yapılmadığı maddeler de var. Bu bakımdan hükümet sistemi değişikliğinden de sonra bu temel konuları düzenleyen kanunlarda bir çalışma yapılabilir ama bu konu da Meclis Başkanı'nın işi değil.”

Şentop, konunun siyasi partiler tarafından görüşülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU