Kayıp Malezya uçağı için arama çalışmaları yeniden başlatılabilir

Kuala Lumpur yönetimi, kendilerine ileri teknoloji sualtı insansız araçlarının devreye sokulması için geçerli bir sebep sunulması halinde kayıp MH370’nin aramalarına 3. kez başlanabileceğini açıkladı

Uçağın bir kanat parçası Hint Okyanusu'ndaki La Reunion adasında kıyıya vurmuş ancak gövdesine ya da hayatını yitirenlerin cenazelerine ulaşılamamıştı / Fotoğraf: AFP

Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, 2014’te kaybolan Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı uçağın bulunması için yeni bir operasyon başlatılmasına yeşil ışık yaktı.

Uçağın enkazını bulmak için teknolojideki son gelişmelerden faydalanılabileceğini belirten Loke, “Aramayı yeniden başlatmaya dünden hazırız” dedi.

8 Mart 2014’te Kuala Lumpur’dan Pekin’e gitmek üzere havalanan Boeing 777 tipi uçak rotasından ayrıldıktan bir süre sonra “kayboldu.” Uydudan sinyal alışverişini sağlayan cihazın kapalı olması nedeniyle uçağın takibi zamanında yapılamadı. Daha sonra otomatik olarak iletilen “tekleme sesleri”ni dikkate alan soruşturma ekibi, uçağın Hint Okyanusu’nun güneydoğusunda kaybolduğu sonucuna ulaştı.

İçindeki 239 kişiyle kaybolan uçak için bugüne kadar iki kez geniş çaplı deniz dibi taraması yapıldı ancak herhangi bir ize rastlanmadı.

Uçağa ait olduğu belirtilen bazı enkaz kalıntıları bir süre sonra okyanus sahillerine vururken, Avustralya Ulaştırma Güvenliği Bürosu’nun iki yıl boyunca yürüttüğü tarihin en büyük sualtı araması 2017 Ocak ayında sonlandırıldı.

2018’de Avustralya ekibinin çalıştığı alandan farklı bir bölgede tarama yapan ve “bulamazsak para almıyoruz” prensibiyle çalışan Ocean Infinity adı Amerikan firması da aramalardan sonuç elde edemedi.

Olayın 5. yılı anma töreninde konuşan Bakan Loke, Ocean Infinity şirketinin ya da başka bir kuruluşun, aramalarda ileri teknoloji sualtı insansız cihazları kullanmak için kendilerine ikna edici bir sebep sunmaları halinde Malezya’nın üçüncü araştırmaya başlayabileceğini söyledi.

Kaybolan uçaktaki 227 yolcu ve 12 mürettebatın yakınları, aramaların yeniden başlatılması yönünde baskı yapıyordu. Konuyla ilgili sosyal medyada yapılan tartışmalarda, havacılık güvenliğini gelecekte daha da sağlamlaştırmak için bu insanların sevdiklerinin başına ne geldiğini bilmeleri gerektiği vurgulanıyordu.

Öte yandan Malezya makamlarının açıklamaları, uçağın kaybolmasının arkasında bir suç unsuru bulunduğu konusunda hemfikir olduklarını gösteriyor. Hava korsanlarının uçağın kontrolünü ele geçirmiş olma ihtimalini reddeden son raporda ise şu ifadeler yer alıyor:

“Uçağın kumandasının uzaktan kontrol altına alınmış olabileceğine ya da böyle bir ihtimalin gerçekleştiğine dair hiçbir kanıt yok. Araştırma ekibi, MH370’in kaybolmasının gerçek nedenine karar verebilecek durumda değil.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU