İslamabad-Kabil gerginliği: "Pakistan kendi Frankenstein'ını yarattı"

Hindistan'la ilişkileri düzelten Taliban ihanetle suçlanıyor

İstanbul'da bir araya gelen Pakistan ve Afganistan heyetleri, anlaşmaya varamamıştı (Reuters)

Afganistan'da Taliban yönetiminin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki'nin geçen ay gerçekleştirdiği Hindistan ziyareti, Pakistan'ı gerdi.

Afganistan'daki Amerikan işgali boyunca direnişe destek vermekle suçlanan İslamabad yönetimi, baş düşmanı Hindistan'la yakınlaşan Taliban'ın kendilerine ihanet ettiğini düşünüyor. 

Yeni Delhi yönetimiyse uzun süre boyunca Pakistan'ın vekil örgütü olarak gördüğü Taliban'la ilişkileri düzeltmekten memnun. 

Muttaki

Hindistan'ın kuzeyindeki İslami bir ilahiyat okulu olan Diyubend Darülulumu'nu ziyaret eden Muttaki'yi kalabalık bir grup karşıladı (Reuters)


Muttaki'nin Diyubend Darülulumu'nu ziyaretini hatırlatan New York Times, Hindistan'ın 1947'de bölünmesinin ardından Pakistan topraklarında çok sayıda Diyubendi okulu kurulduğunu vurguladı.

Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmemesi için çalışan CIA ve Suudi Arabistan'ın desteğiyle bölgedeki radikal örgütlerin desteklendiğine ve bunların sonrasında Taliban'ı oluşturduğuna dikkat çekildi. 

Bu mirasın artık Pakistan'la Afganistan arasında sorunlara neden olduğu bildirildi. 

Williams College'de antropoloji dersleri veren David B. Edwards, Pakistan askeri istihbarat ajansına işaret ederek şu yorumu yaptı:

Kendi Frankenstein'larını yarattılar ve onu kontrol edebileceklerini düşündüler.

İki ülke arasındaki sınırın Afganistan tarafında kabul görmediğini söyleyen Edwards, Peştun milliyetçiliğinin bölgede etkisini artırdığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

9 Ekim'de Muttaki'nin Hindistan'a ayak basmasıyla birlikte Afganistan'ın başkenti Kabil'de patlama sesleri duyulmuştu.

Taliban, saldırılardan Pakistan'ı sorumlu tutmuştu.

İslamabad yönetimi saldırıları üstlenmezken, Afganistan'ın "Pakistan'a yönelik terör saldırıları için üs olarak kullanıldığını" iddia etmişti.

Sonrasında iki ülke arasındaki sınırda çatışmalar, Muttaki'nin bir haftalık Hindistan ziyareti süresince devam etmişti.

Pakistan yönetimi, Afganistan'ın Pakistan Talibanı (Tehrik-i-Taliban Pakistan/TTP) ve başka örgütlere sığınak sağladığını öne sürüyor. İslamabad, terör örgütü diye sınıflandırdığı ve topraklarında çok sayıda eylem düzenleyen TTP'nin Afganistan'da mevzilendiğini, Kabil yönetimininse örgüte karşı tedbir almadığını savunuyor.

Geçen hafta düzenlenen terör saldırılarının ardından açıklama yapan Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, Afganistan'a sınır ötesi harekat ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Asıf, Hindistan ve Afganistan'ı uyararak "Pakistan hiçbir zaman askeri girişim başlatmayacaktır ancak hiçbir saldırıyı yanıtsız bırakmayacağız, güç kullanarak karşılık vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Taliban yetkilileri, TTP'ye destek vermediklerini savunuyor. 

Diğer yandan Kabil yönetimi, Pakistan'ı ABD'nin kuklası olmakla suçluyor. 

Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Nebi Ömeri geçen ay yaptığı bir konuşmada, İslamabad'a gözdağı vermeyi ihmal etmedi:

Onların uçakları ve tankları olabilir ama bizim de cihadın yeniden başlaması için sabırsızlanan savaşçılarımız var.


Independent Türkçe, New York Times, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU