Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanı ülkede daha fazla test olsaydı daha az kişinin öleceğini kabul etti

Ulaştırma Bakanı, "Bu şey başlamadan önce 100 bin test kapasitemiz olsaydı ve şu anda bildiklerimizi o zaman bilseydik eminim birçok şey farklı olabilirdi" dedi

Shapps, karantina önlemlerinin hafifletilmesinin ardından hayatın aniden normale dönmeyeceği konusunda uyardı (AA)

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, koronavirüs salgını gerçekleşmeden önce Birleşik Krallık'ın (BK) test kapasitesi daha fazla olsaydı bunun ülkedeki ölüm sayısını azaltacağını kabul etti.

Sağlık Bakanı Matt Hancock'un günlük test sayısını geçen hafta sonuna kadar 100 bine çıkarmayı taahhüt etmesinin ardından, ki nihayetinde bu hedefe ulaştı, ülkenin test kapasitesi dikkatleri üzerine çekmişti.

Şimdiyse Ulaştırma Bakanı Grant Shapps ülkede o dönemde yeterli test kapasitesi olsaydı, ölüm sayısının 28 bin 446'dan daha düşük olacağını kabul etti.

BBC One'da The Andrew Marr Show'a katılan Shapps'a daha mı az kişinin öleceği soruldu ve Shapps şöyle yanıt verdi:

Evet. Bu şey başlamadan önce 100 bin test kapasitemiz olsaydı ve şu anda bildiklerimizi o zaman bilseydik eminim birçok şey farklı olabilirdi.
Mesele şu ki, ülke olarak tıbbi ilaçlarda çok büyük olsak da, çok büyük test kapasitesine sahip bir ülke değiliz.

Britanya hükümeti, Güney Kore, Almanya ve İzlanda da dahil olmak üzere diğer birçok ülkeye kıyasla test kapasitesi yüzünden eleştirmenler tarafından tekrar tekrar eleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulaştırma Bakanı, BK hükümetinin takip uygulamasını da doğruladı. Bu hafta Wight Adası'nda denenecek bu uygulama, virüslü veya risk altındaki bir kişiye yakın olduklarında kullanıcılara haber verebilecek.

Shapps, NHSX uygulamasının verimli olması için nüfusun yüzde 50 ila 60'ının onu kullanması gerektiğini belirtti.

Uygulama gelirken, Başbakan Boris Johnson'ın gelecek hafta tecritten çıkış için yol haritasını hazırlaması bekleniyor ancak günlük yaşama dönme sürecinin ne zaman başlayacağı belli değil.

Bu sırada Shapps yaşamın birdenbire normale dönmeyeceği konusunda uyardı.

Shapps, Sky News'ten Sophy Ridge'e şöyle konuştu:

Bu sosyal mesafe durumundan şubat ayında olduğumuz yere dönmeyi beklememiz gerektiğini sanmıyorum.
Bunun olmayacağı açık ve kimsenin bunu bir an için bile hayal ettiğini sanmıyorum.
En önemli şey, başbakanın hafta içinde açıklayacağı şeyin mutlak odağının, ilerlerken yapacağımız şeyin insanların R sayısını birin altına düşürmek için yaptığı parlak çalışmayı mahvetmemek olması. Kritik yeniden üretim oranı geri gelmiyor çünkü o zaman ikinci bir artış göreceğiz.
Yani, hayır, korkarım ki hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ama insanların yol haritasının nerede olduğunu anladıklarından emin olmak istiyoruz.

Bu, Galler Sağlık Bakanı'nın, hükümetinin BK'deki testlerin artmasının ardında "bilimi göremediğini" söylemesinden sonra geliyor.

Vaughan Gething, İngiltere'nin günlük 100 bin test hedefinin yararları ve geçerliliği hakkında şüphesini dile getirdi. Gething, kendi ülkesinin komşusunu takip etmeme ve salgın olup olmadığına bakılmaksızın tüm bakımevleri için testleri artırma kararını savundu.

Pazar günü BBC Radio Galler'e konuşan Gething şöyle demişti: 

İngiltere dışarı çıktı ve çok hızlı bir şekilde çok fazla kapasite yarattı ve daha sonra dışarı çıkıp bu kapasiteyi kullandı.
Ancak mesele, politika açısından açıkça bir fark olmasıdır. Fakat bunun nedeni biraz da İngiltere'nin büyük bir hedef belirlemesi ve dışarı çıkıp tüm testleri kullanmaya ihtiyaç olduğuna karar vermesidir.
Şimdi, diğer kişiler size bu testlerden kaç tanesinin gerçek test veya laboratuvar testi olduğunu söyleyecek.
Ancak yaşadığımız zorluğun bir kısmı, bu politikayı nasıl ve neden genişlettiğinize dair bilimsel dayanağın, önceden tamamen bilinçli bir tartışmaya dayanmaması ve bilimin tüm bu politika farklılığını ve İngiltere'deki test erişimini desteklediğini görmememiz.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU