Beş ay önce kayyum atanan Türk Hava Kurumu 11 uçağını satıyor

Yaz aylarında çıkan yangınların ardından “motorsuz uçak” tartışmalarının hedefinde yer alan ve ekim ayında kayyum atanan Türk Hava Kurumu, uçak satacağını ilan etti

Fotoğraf: AA

2019 yaz aylarında üst üste çıkan yangınların ardından, “bünyesindeki uçakların kullanılmadığı ve bazı uçakların çalışamaz hâlde olduğu” tartışmalarının ortasında kalan ve yönetimine kayyum atanan Türk Hava Kurumu (THK), envanterindeki 11 uçağın satışa çıkartıyor. 

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre kurum envanterindeki 11 "M-18 A/B Dromader uçağı"nın ve depoda bulunan formlu/formsuz malzemelerinin satışı, 13 Nisan Pazartesi günü saat 14:30'da belli istekliler arasında ihale usulüyle gerçekleştirilecek.

İstekliler şartnameye göre hazırlayacakları tekliflerini ihale gün ve saatine kadar kuruma verecek. Talipliler, söz konusu uçakları, Etimesgut Meydan İşletme Biriminde mesai saatleri (07.30-16.30) arasında görebilecek. Şartname bedeli ise 500 lira olarak belirlendi. 

Ne olmuştu? 

Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarının yeterli olup olmadığı tartışmaları ağustos ayında İzmir’de çıkan yangın sonrası başlamıştı. 

18 Ağustos’ta İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ile Menderes ilçelerine sıçrayan yangın üç günde kontrol altına alınabilmiş, yaklaşık 750 futbol sahası büyüklüğünde alan kül olmuştu. 

Bölgede incelemeler yapan Tarın ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangın söndürme uçakları yerine daha az miktarda su taşıyan helikopterlerin kullanılmasıyla ilgili eleştirilere “Personel uçakları güvenli bulmuyor” şeklinde yanıt vermişti. 

İlk açıklamalarında “THK çok sevdiğim kurumdur. Orada uçan pilotları ve orman personelimizi düşünmemiz lazım diye düşünüyorum. 3 tane uçak var. Bunun bir mutlaka çalışmayacak, 2 uçak kaldı. Personelimiz bu uçaklarla devam etmediklerini bana söylediler” ifadelerini kullanan Pakdemirli, iki gün sonra 22 Ağustos2ta yaptığı açıklamada şunları söylemişti: 

THK çok sevdiğim kurumdur. Orada uçan pilotları ve orman personelimizi düşünmemiz lazım diye düşünüyorum. 3 tane uçak var. Bunun bir mutlaka çalışmayacak, 2 uçak kaldı. Personelimiz bu uçaklarla devam etmediklerini bana söylediler

THK siyasetin oyuncağı haline dönmüş durumdadır. Ana muhalefet partisi ile birlikte hareket ediyor. Hükümete siyasi bir saldırı var.

Hani neredeymiş 20 tane uçak nerede? 6 tane apronda uçak gözüküyor, 3 uçağın içine kuşlar yuva yapmış, motor yok. Vizontele’de açıyorlar ya hani ‘motor yok’ diyorlar, öyle. Hükümetimize siyasi saldırı var.


29 Ağustos’ta  Rusya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "THK ile bir yere varamayız" demişti: 

Türk Hava Kurumu'nun arkasında kim var? CHP'li milletvekili. Onun arkasında CHP. Bunu savunuyorlar ve 'Bakanlık neden Türk Hava Kurumu ile çalışmıyor?' diyorlar. Yahu bu adam zaten mezarlığa dönüştürmüş Türk Hava Kurumu'nu. Oradaki uçakların motorları, pervaneleri yok. Yani rezillik diz boyu. Şimdi büyük ihtimalle şurada birkaç gün içerisinde orayı da masaya yatıracağız. Yani bu Türk Hava Kurumu ile bir yere varamayız.


16 Ekim 2019 tarihinde ise mahkeme kararı ile THK’ya kayyum olarak eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Adnan Zengin ve Abdulah Kaya atandı. 


Independent Türkçe, Ajanslar 

DAHA FAZLA HABER OKU