Bakan Pakdemirli: Vizontele’de açıyorlar ya hani ‘motor yok’ diyorlar, Türk Hava Kurumu'nun uçakları da öyle olmuş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli İzmir’deki orman yangınları ile ilgili konuştu: THK ana muhalefet partisi ile birlikte hareket ediyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’deki orman yangınlarının günlerce söndürülmemesine ilişkin “THK uçaklarının motorları yok, hükümetimize saldırı var. Memurlar, ‘Ben bu uçaklara binmem, beni memuriyetten atın diyor’ şeklinde konuştu

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes’e sıçrayan ve 3 gün sonra kontrol altına alınabilen orman yangınında “THK uçakları” tartışması sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ellerinde işlerine yaramayan bir filonun bulunduğunu ve memurların uçmayı reddettiğini belirtti:

İşimize yaramayan bir filo var. Almak zorunda değiliz, işimize yaramıyor, teşkilatımız bunlarla uçmak istemiyor. THK siyasetin oyuncağı olmuştur. Memur, ‘Ben bu uçağa binmem, beni memuriyetten atın, ben yine de bu uçağa binmem’ diyor.

"THK’dan bu hizmeti almak zorunda değilim”

Türk Hava Kurumu’ndan (THK) bu hizmeti almak zorunda olmadığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, THK sertifikalarına güvenmediğini belirtti, “Onlar istedi, onlar açıkladı diye bunları kullanmak zorunda değilim” diyerek THK ve muhalefete sert çıktı.

Konuşmasında “siyasi manipülasyon” vurgusu yapan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

THK siyasetin oyuncağı haline dönmüş durumdadır. Ana muhalefet partisi ile birlikte hareket ediyor. Hükümete siyasi bir saldırı var.

Dünyanın en büyük filosuna sahip olunduğu halde bunun kullanılmadığı iddialarına ilişkin ise Pakdemirli şöyle konuştu:

En büyük filo meselesine gelince 2 tane uçabilen uçak var.  24 helikopter sayımızı 30’a çıkardık. Uçak 3,5 misli daha pahalı. Yangınla mücadele tamamen teknik bir iştir. İzmir’deki yangının piknikçi yangını olduğunu düşünüyorum.

“20 uçak nerede? 6’sı hangarda, 3 uçakta motor yok, Vizontele’deki gibi”

Kendisinin 30 yıllık pilot olarak THK sertifikalarına güvenmediğini belirten Bakan, uçakların kullanılabilir durumda olmadığını belirterek yaşananları trajikomik bir oyuna benzetti. Pakdemirli, “4 milyon euro vermedik diye mi böyle oldu?” sorusunu sordu:

Biz ihaleye veriyoruz. Benim teşkilatım bununla uçmak istemiyor, nokta. Bu uçaklar emniyetli olarak görülmüyor. Konu bitmiştir. En büyük filo nedir? Hani neredeymiş 20 tane uçak nerede? 6 tane apronda uçak gözüküyor, 3 uçağın içine kuşlar yuva yapmış, motor yok. Vizontele’de açıyorlar ya hani ‘motor yok’ diyorlar, öyle. Hükümetimize siyasi saldırı var.

"4 milyon euro vermedik diye mi böyle oldu?”

Türk Hava Kurumu’nun (THK) finansal sıkıntıda olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, THK’dan yapılan açıklamalara ilişkin “4 milyon euro vermedik diye mi böyle oldu” sorusunu sordu.

Ukraynalı pilotun ölümü

Bakan Pakdemirli, yangın söndürme çalışmalarında Ukraynalı pilot Yurii Bostnik’in hayatını kaybetmesine ilişkin ise şu sözleri söyledi:

Bir ağaç daha az yansın diye belki kendini strese koydu. Ve böyle bir sonla hayatını noktalamış oldu. Ama bence çok şerefli bir son. İnsanlar bir ağaca kavuşsunlar diye bir ilke uğruna savaşını verdi.

53 saatte söndürüldü, 500 hektar kül oldu

Karabağlar Tırazlı Mahallesi yakınlarında pazar günü başlayıp Menderes ve Seferihisar kırsalına ilerleyen orman yangını, havadan ve karadan sürdürülen söndürme çalışmalarıyla 53 saat sonra kontrol altına alınmış, 500 hektarlık alan kül olmuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Türkiye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor" açıklamasının ardından THK uçaklarının uçuş sertifikaları ile uçakların teknik özelliklerini içeren belgeler ortaya çıkmıştı.

“Buyursunlar uçsunlar"

Pakdemirli, daha önce yaptığı açıklamada da personelin mevcut uçakları emniyetli bulmadığından binmeyi reddettiğini söylemiş, “Emniyetli bulan varsa, bu kadar çok savunan varsa apronda duruyor. Binmek isteyenler, buyursunlar uçsunlar” şeklinde konuşmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU