Ev karantinasında gerginliği azaltmanın ilacı: Eski fotoğraflara bakmak, egzersiz ve dans

Uzmanlar, koronavirüs salgını nedeniyle ev karantinasında oluşabilecek gerginliklerle başa çıkabilmek için düzenli ev içi egzersizi yapma ve müzik dinlemeyi öneriyor

Fotoğraf: Pixabay

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tüm ülkeler vatandaşlarına evde kalmaları yönünde çağrılarda bulundu.

Bazı ülkeler salgınla mücadele kapsamında kısmi sokağa çıkma yasağı getirdi.

Türkiye’de de vatandaşlara evde kalınması yönünde çağrılarda bulunurken, 65 yaş ve üstü kişiler için sokağa çıkma yasağı getirdi.

Salgının biteceği tarihin belirsiz olması nedeniyle, uzmanlar e uzun süre evde kalmanın oluşturabileceği gerginlikler konusunda uyarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Koronavirüs organların çalışmasını bozuyor”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, yaptığı açıklamada, Kovid-19'un özellikle 45 yaş üzeri bireylerde daha sık enfeksiyona yol açtığını, 60 yaş üzerindeki bireylerin ise ölümcül enfeksiyon riski altında olduğunu belirtti. 

Kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, kronik akciğer hastalığı, kanser gibi rahatsızlıkların da koronavirüste ölüm riskini artırdığına işaret eden Naharcı, bu hastalıkların bağışıklık sisteminin zayıflamasının yanı sıra organların çalışmasındaki bozulmanın da altta yatan nedenleri olduğunu aktardı. 

 "Geçmişteki güzel anılardan bahsedin" 

Sosyal izolasyonla yaşlı bireylerin bu süreçte ev içinde günlük bir rutin program oluşturmaları ve hayatlarını bu programa uyarlayarak yaşamaları tavsiyesinde bulunan Naharcı, yaşlı bireylerin iletişim araçlarından daha fazla yararlanarak görüşmelerini telefonla, görüntülü ya da sosyal ağlar üzerinden yapmalarının sağlık açısından daha yararlı olacağını dile getirdi.

Günlük tutmak, gazete ve kitap okumak, yazı yazmak, yemek ve resim yapmak gibi faaliyetlerin de kişinin motivasyonunu artıracağının altını çizen Naharcı, şu önerilerde bulundu:

Evde bulunmanın verdiği gerginlik ile başa çıkabilmek için düzenli ev içi egzersiz yapılabilir. Fotoğraflar ev içinde bir yerlere konulup eski albümler incelenebilir, sohbetler esnasında geçmişteki güzel anılardan bahsedilebilir. Ev içinde fonda müzik sesi motivasyonu artırır, çeşitli dans oyunları denenebilir. Evde çocuklar varsa onlarla saklambaç, yap-boz, tombala, kelime oyunu gibi oyunlar oynanabilir. Önemli telefon numaraları görülebilecek bir yere asılmalıdır. Bu bilgiler özellikle yaşlı bireyler için yakınlarının, eczanenin, eve hizmet veren marketlerin, gerektiğinde çağırabilecekleri taksinin ve evde bakım hizmetlerinin numaraları olmalıdır. Uyku düzeni bozulmamalıdır. Gece geç saatlere kadar uyanık kalınmamalı ve gece geç saatlere kadar televizyon izlenmemelidir.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU