Gülsüm Elvan: Mücadelem “Emri ben verdim” diyen kişi yaptığıyla yüzleşene kadar devam edecek

Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan: Bu mahkemeler burada bitmeyecek. Bize bunu reva görenler aynı kurdukları mahkemelerde yargılanacaklar

Fotoğraf: AA

Gezi eylemlerinde 16 Haziran 2013'te Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle vurulan ve 11 Mart 2014'te 15 yaşındayken hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 6. Yılında mezarı başında anılacak.

Anmadan önce Gazete duvaR’a konuşan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “Var olduğum sürece adalete kavuşana kadar düşsem de, yorulsam da devam edeceğim. ‘Emri ben verdim’ diyen kişi yaptığıyla yüzleşene kadar devam edecek mücadelem” dedi.

Baba Sami Elvan da yaşadığı acıyı asla unutmayacağını söyledi:

Benim acımı hiçbir şey dindirmeyecek… Biliyorum, mezara kadar ben bunu çekeceğim. İyi, tatlı güzel şeyler de yaşayacağım ama bu acı unutulmaz. Yaşayamadığım gençliğimi, imkanlarım doğrultusunda oğluma yaşatmaya çalışıyordum. Mahkemeden çıkacak sonuç emsal teşkil ederse şayet anca o zaman biraz daha rahatlayabiliriz. Adaletin terazisi tek bizim için ağır basmasın. Herkes için eşit olsun. Şu aşamadan sonra tek istediğim bu.

İlk duruşma tarihi 6 Nisan 2017 olan Berkin Elvan davasında sona geliniyor. Davanın 17. duruşması 18 Mart’ta görülecek. İddianamedeki tek sanık olan polis Van’da görevine devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duruşmalara SEGBİS ile bağlanan polis hakkında konuşan Sami Elvan, şunları söyledi:

İlk mahkemede (yüzüne) bakmıştım. İnan daha sonra hiç bakmadım. Yaşamımı bitirmiş, çoluğumun çocuğumun bütün hayallerini yıkmış insanı görmek, tanımak istemem. Ayrıca kinim yok. Hayatım boyunca kimseye kin beslemedim ama hala aklım almıyor. Bütün canların yaşamaya hakkı var. Akrebi bile öldürmeye hakkımız yok. O çocuğun geleceği vardı. Hayalleri vardı.

Sami Elvan, davada gelinen noktayı da şöyle yorumladı:

Hrant Dink’in davasında yüz küsuruncu mahkeme hala devam ediyor. Sivas katliamındaki cezasızlığı biliyoruz. Ali İsmail’in (Korkmaz) katili dışarıda. Ethem’inki (Sarısülük) dışarıda. Abdocan’ın  (Abdullah Cömert) dışarıda. Bunlar ceza alan kişiler. Ne bekliyoruz? Adil yargılama diye bir şey yok ama pes edecek değiliz. Hukuksal anlamda mücadele etmeye devam edeceğim. Bu mahkemeler burada bitmeyecek. Bize bunu reva görenler aynı kurdukları mahkemelerde yargılanacaklar. Ben bundan eminim.

İddianameden

İddianamede, Gezi Parkı odaklı olaylara katılanların olay günü otoyolu kapattığı, bunun üzerine olay yerine giden polislerin gruptakileri dağıtarak yolu trafiğe tekrar açtığı hatırlatılarak, dağıtılan eylemcilerin tekrar ara sokaklarda toplandığı ve polise mukavemette bulunduğu anlatılıyor.

Bunun üzerine polislerin tekrar eylemcilere müdahale ettiği, bu sırada kafasına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın yaralanarak hastaneye kaldırıldığı ve tedavi gördüğü sırada hayatını kaybettiği aktarılan iddianamede, raporlar ışığındaki delillere göre Elvan'ın başına gaz fişeği atan kişinin sanık polis memuru F.D. olduğunun tespit edildiği bilgisi yer alıyor.

İddianamede, sanık F.D'nin "olası kastla öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

 

Gazete duvaR, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU