Avustralyalı siyasetçiden halkın virüs korkusunu yatıştırma çabası: Çin'de sigara daha çok can alıyor

Yetkililere göre, Melbourne ve Sidney’de toplam 4 virüs vakası görüldü

Çin'deki yeni tür koronavirüs nedeniyle ülkede en az 56 kişi hayatını kaybetti (AFP)

Avustralyalı bir siyasetçi, sigara içmenin şu anda Çin'de virüsten daha fazla can aldığını belirterek, virüs salgınından endişe edenlere güvence vermeye çalıştı.

Yeni Güney Galler parlamentosu üyesi Jamie Parker, “Koronavirüs çok ciddi olsa da her gün 2 bin 500’den fazla Çinlinin tütün kaynaklı hastalıktan öldüğünü hatırlayalım” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parker, tweetinde #publichealtemergeny (kamu sağlığı acil durumu) etiketini kullandı.
 


Avustralya, Çin’de ortaya çıkan ve en az 41 kişinin (Çinli yetkililer 26 Ocak sabahı itibarıyla 56 olarak açıkladı -ed.n.)  hayatını kaybettiği koronavirüsün bu hafta sonu kıyalarına ulaştığını teyit etti. Sidney’de üç, Melbourne’de de diğer bir kişi tedavi altında tutuluyor.

Yetkililere göre, Avustralya’ya geçen hafta giriş yapan bir Çinli ülkede söz konusu virüs nedeniyle hastaneye kaldırılan ilk kişi oldu. Melbourne’deki hastanın durumu stabil.

Sosyal medya kullanıcıları, sigara kaynaklı ölümlerle karşılaştırdığı virüsü bir mantığa oturtmaya çalışan Yeşiller Partisi üyesi parlamenter Parker’a Twitter’da pek de iyi karşılık vermedi.

Bir kullanıcı, “Bunun iyi bir görüş olduğundan emin değilim” derken, başka biriyse “Şimdi sırası değil” ifadesini kullandı.

Fransa da virüsle ilgili bazı vakalar yaşandığını bildirirken, Birleşik Krallık salgının merkezindeki şehir Vuhan’dan yakın zamanda gelen binlerce insanın takip edileceğini belirtti.

Çin’de birçok şehir karantinaya alınırken, ölen insanların sayısı da artıyor. Ayrıca önemli turistik yerler de virüsün yayılmasını engellemek için halka kapatıldı.

Sağlık yetkililerinin 800’den fazla (Çinli yetkililer bu sayıyı da yaklaşık iki bin olarak güncelledi -ed. n.) kişiyi etkilediğini belirttiği yeni virüs, grip benzeri semptomlar sergiliyor fakat zatürreye de dönüşebiliyor.

Salgının kaynağı, vakaların çoğunun görüldüğü Çin’in merkezi şehirlerinden Vuhan’da deniz ürünleri pazarına kadar takip edildi. Fakat o zamandan beri salgın Japonya, Tayland, ABD ve şimdi Avustralya da dahil olmak üzere dünya geneline yayıldı.

Edinburgh’da cuma günü Boots mağazalarında yüz maskeleri tamamen satılırken, İskoçya’da hastalar taramadan geçirildi.

Yetkililere göre tüm sonuçlar temiz çıktı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU