Çin’de şehirler “mühürlenirken” koronavirüs için aşı geliştirilmeye başlandı

Çin’in çeşitli eyaletlerinde 35 milyon insanın yaşadığı 14 şehir koronavirüs salgını nedeniyle “mühürlendi”. Çin Afet Kontrol ve Önleme merkezi, salgına karşı aşı geliştirmeye başlandığını duyurdu

Fotoğraf: AA

Çin Afet Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ülkede hızla yayılan yeni tip koronavirüs salgınına karşı aşı geliştirmeye başladı.

Merkezin viroloji uzmanı Şü Vınbo, izole edilen virüsün genetik dizinini tanımlamak için çalışma yürütüldüğünü söyledi. 

Ölü sayısı: 56

Ülkenin Vuhan kentinde aralık ayında ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan salgında can kaybı 56, salgından etkilenenlerin sayısı da 975’e yükseldi. Virüsten etkilenenlerin 324'ünün durumu ağır.

Enfektelerle temas ederek müşahede altına alınan kişilerin sayısı 21 bin 556.

49 enfekte vaka ise iyileşerek taburcu edildi.

 

çin aşı.JPG
Çinli yetkililer, koronavirüs salgınına karşı aşı geliştirme çalışmalarını sürdürüyor


Başkente komşu şehirde toplu taşıma durduruldu

Salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler çerçevesinde dün Pekin'den diğer eyaletlere şehirlerarası ulaşımı sağlayan uzun yol otobüs seferlerinin geçici olarak durdurulduğu açıklandı.

Pekin'in komşu şehri Tiencin'den yine diğer eyaletlere uzun yol seferleri yapan otobüs seyahatlerinin yarından itibaren durdurulacak.

Hubey eyaletinde Vuhan'ın ardından çok sayıda şehir “mühürlenerek" kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

5 milyonluk şehir de "mühürlü"

Bugün itibarıyla Guandong eyaletine bağlı 5 milyon 600 bin nüfuslu Şantou şehri de mühürlendi. Kentte bugünden itibaren tüm toplu ulaşım araçlarının yanı sıra ticari taksilerin çalışması yasaklandı. 

Kısa süre içinde virüsün Hubey eyaletindeki Vuhan kentinden diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle Vuhan başta olmak üzere irili ufaklı 13 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.


Bu kapsamda Vuhan, Huanggang, Icou, Şienning kentleriyle ilçe büyüklüğündeki Çıbi, Şientao, Cıciang, Çienciang, Cingmın, Huangşı, Dangyang, Inşı, Şiaogan kentlerinde metro, otobüs ve feribot seferlerinin geçici olarak durdurulması kararı alındı.

Karantinadaki şehirlerde 35 milyon insan yaşıyor

Vuhan’a girişler yasaklanmış çıkışlar da çok özel durumlara bağlı. Söz konusu kentler Çin basınında "mühürlenen şehirler" olarak ifade ediliyor.

Söz konusu "mühürlü şehirler"de yaşayan toplam nüfus 35 milyonu geçiyor.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edildi.

Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.


Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU