Washington ve Tahran’dan davet alan Barzani: Rusya, Kürt sorununda fark yaratabilir

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, hem Washington hem de Tahran’dan davet aldıklarını, ancak iki ülkeye ziyaret tarihlerinin henüz belli olmadığını söyledi

IKB Başkanı Neçirvan Barzani / Fotoğraf: KRG

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani, ABD tarafından öldürülen Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani sonrası gelişmelere, Suriye, Erbil-Bağdat ilişkilerini değerlendirdi.

Al-Monitor’den Amberin Zaman’a konuşan Barzani, ABD ve İran tarafından resmi olarak davet edildiğini, ancak ziyaret tarihinin henüz belli olmadığını kaydetti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin geçen yılın son ayında Erbil’i ziyaretinde Beyaz Saray’a davet ettiğini belirten Barzani, “Bu yılki Davos Zirvesi’nde de Pence ile bir araya geleceğiz” dedi.

Irak ve IKB’nin İran ve ABD’nin savaş alanı olmasını istemediklerini ifade eden Barzani’ye göre, Başbakan Adıl Abdulmehdi göreve başladığından beri İran ve ABD arasındaki çatışmaya sürüklenmekten kaçındı.

“İran’a saygı duyuyoruz”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran’ın Erbil’de kalan Amerikalılara yönelik füze saldırısını değerlendiren Barzani, “Iraklı liderler ülkenin, Irak halkının çıkarlarını, güvenliğini ve istikrarını her şeyden önce tutmak zorundadır. Füzelerin fırlatılması herkese İran'ın Irak'ın herhangi bir yerinde vurma isteği ve kapasitesine sahip olduğu konusunda çok açık bir mesajdı” diye konuştu.

Barzani, “İran'dan korkuyor musunuz?” sorusuna “Hayır, İran'dan korkmuyoruz, ancak İran'a saygı duyuyoruz” cevabını verdi.

Hukuki ve anayasal statüye sahip Irak Kürdistan Bölgesi’nin Irak denkleminde kendi özgü bir ağırlığının olduğunu belirten Barzani, ABD’nin birleşik bir Irak’tan yana politika yürüttüğünü söyledi.

Rusya Suriye’deki Kürt sorununa fark yaratabilir”

Suriye’deki Kürt sorunun Suriye sınırları içerisinde çözülmesi gerektiğine inandığını kaydeden Barzani, Rusya’nın rolüne vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Şam'daki rejimin şimdi olduğundan daha fazla varlığı olması gerektiğine inanıyorum. Suriye Kürtleri Suriye'nin bir parçasıdır. Ne yazık ki, Baas zihniyeti bir duvardır. Ancak Ruslar bir fark yaratabilir. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir süre önce görüştüğümde, özellikle Kürtler ile rejim arasındaki anlaşmayı ilerletmesine yardım etmesini istedim. Başkan Putin'in buna daha fazla çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum.”

 

Independent Türkçe, Al-Monitor
 

DAHA FAZLA HABER OKU