Barzani’yi eleştiren Hasan Nasrallah’a yanıt: Sen ki düşmanlarına kafa kaldırmaktan korkuyorsun

Irak Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Adıl, Mesud Barzani’ye “korktu” diyen Lübnan Hizbullah'ı lideri Nasrallah’a "Yıllardır yer altında yaşıyorsun" cevabı verdi

Hasan Nasrallah - Mesut Barzani / Fotoğraf: Reuters

Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah, ABD'nin hava saldırısı sonucu öldürülen İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'in ölümlerinin üzerinden bir hafta geçmesinden dolayı dün yaptığı televizyon konuşmasında, eski Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Mesut Barzani’yi eleştirdi.

“Süleymani ve İran’ın gelişi tehlikeyi uzaklaştırdı”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Sayın Mesut Barzani, Hacı Kasım Sülemani’nin yaptığı iyilikten dolayı minnettar olmalı” diyen Nasrallah, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün onun sana yaptığı bu iyiliği kabul etmelisin. IŞİD Erbil yakınlarındayken ve Kürdistan Bölgesi IŞİD’in eline düşmek üzereyken tüm arkadaşlarını aradın ancak onlardan kimse sana yardım eli uzatmadı. İranlıları aradın ve senin itirafınla 2. günde Hacı Kasım sana geldi. Onunla birlikte başka kardeşleri de vardı. Buna bir şey daha da ekleyeyim; Hizbullah’tan da kardeşlerimiz vardı ve onunla Erbil’e gittiler.”

“Irak’taki hükümet ve Irak parlamentosunda da verilecek yanıtın bir parçası olma sorumluluğunuz da var” ifadelerini kullanan Nasrallah, “Erbil’e giden Süleymani ve onun yanındaki kardeşler bana ‘Mesut Barzani titriyordu. Elleri korkudan titriyordu’ dediler. Ancak Süleymani ve İran İslam Cumhuriyeti’nin hızlı gelişi bu tehlikeyi sizden uzaklaştırdı. Bunun tarihinizde, oradaki Kürt bölgesinde bir örneği yoktu. Bugün sizin de, yapılan bu iyiliği kabul etme sorumluluğunuz var” şeklinde konuştu.

“Yıllardır yer altında saklanıyorsun”

Nasrallah’ın Barzani’yi hedef alan sözlerine ilişkin IKB Hükümet Sözcüsü Cotyar Adıl, yazılı bir açıklama yaptı.

“Titrek ve ergence bir ses tonu ile Kürdistan Bölgesi’ne ve bir ulusun liderine saldırmasını ilginç karşıladıklarını” kaydedilen açıklamada Adil, “Sen ki yıllardır yüzünün rengini görmemiş ve yer altında saklanıyorsun ama kahraman bir halka hakaret ediyorsun. Bu uygunsuz saldırının yerine yıllardır zulüm ve baskıya maruz kalan bir ulusu savunman gerekiyordu” ifadelerine yer verdi.

“Barzani’ye dil uzatacak büyüklükte değilsin”

Kürdistan Bölgesi ve Erbil’i koruyanın Peşmerge güçleri olduğu belirtilen açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi:   

“Buna rağmen bize yardım eden her kese teşekkür ettik. Fakat belli ki sözünü ettiğiniz Başkan Barzani’yi ziyaret etmeye gelen sözde temsilciniz, o kişidir ki ruh ikizleri ile birlikte 16, 20, 26 Ekim 2017’de Kürdistan’ı işgal etme hayali peşindeydiler ancak kahraman Peşmergenin direnişi ve savunması karşısında korku ile başlarını öne eğmek zorunda kaldı ve o hayalleri mezara gömüldü. Sen ki düşmanların karşısında başını kaldırmaya korkuyorsun, seninle hiç alakası olmayan bir ulusa sataşıyorsun. Başkan Barzani bir ulusun direniş sembolüdür, sen ona dil uzatabilecek kadar büyüklükte değilsin. Kürtlere karşı tavrın IŞİD teröristlerininkinden geri kalır yanı yok.”

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU