IKBY Başkanı Barzani: Irak bir yol ayırımda, ABD’nin çekilmesi bölgenin güvenliğini tehlikeye atacak

Irak Meclisi, ABD askerlerinin ülkeyi terk etmesi yönünde karar aldı. Ardından bazı koalisyon üyeleri de güçlerini çekebileceklerinin sinyalini verince IKBY Başkanı Barzani, “Irak’ın uluslararası toplum ve komşularının desteğine muhtaç” açıklaması yaptı

ABD'nin Irak'taki askeri varlığı tartışılıyor / Fotoğraf: AA

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani, koalisyon güçlerinin Irak'ı terk etmesinin henüz erken olduğunu söyledi. 

Alman Bild gazetesine konuşan Barzani, Irak ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi.

Irak’ın bir yol ayırımda olduğunu ve yanlış bir yöne gitme tehlikesinden söz eden Barzani, hep birlikte ülke halkının huzur, istikrar ve güvenliğinin sağlanması için çalışmayı umduklarını söyledi.

“Koalisyonun Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden çekilmesi için henüz erken”

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IŞİD karşıtı ABD'nin öncelik ettiği uluslararası koalisyonun Irak’tan çekilmesi konusuna değinen Barzani, “Biz IŞİD terörüne karşı savaşın bitmediği kanaatindeyiz. Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın daha önce olduğu gibi koalisyon güçlerinin desteğine ihtiyacı var. Uluslararası koalisyon güçlerinin Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan çekilmesi için henüz erken” dedi.

Ciddi tehditlerin devam ettiğini ve Irak halkının tek başına bu tehditleri bertaraf edemeyeceğini kaydeden Barzani, IŞİD’in sadece bölgenin değil uluslararası toplum için de tehlike oluşturmaya devam ettiğini kaydetti.

“Bölge savaş ve çekişmelerin olduğu bir alan olmamalı”

Almanya’nın IŞİD’e karşı Peşmerge’ye verdiği desteğin önemine değinen Barzani, devamında şunları ifade etti:

Fakat şimdi birlikte elde ettiğimiz başarının güvenceye alınması zamanıdır ki kaybedilmesin. Fiziki açıdan IŞİD hilafetini ortadan kaldırmak adına uzun bir mesafe kat ettik. Mültecilerin ihtiyaçlarını temin edebildik. Almanya hükümeti, parlamentosu ve halkına şu ana kadar bize verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyoruz. Fakat biz dost, müttefik ve ortaklarınız olarak bu desteğin halkımıza verdiğimiz güvenlik ve daha iyi bir gelecek sözü yerine getirilene kadar devam etmesini ümit ediyoruz.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin savaş ve çekişmelerin sürdüğü bir alan olmasını istemediklerini aktaran Barzani, Irak’ın dost komşu ve uluslararası toplumun desteğine ihtiyacı olduğu bir dönemden geçtiğini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU