Jeoloji Mühendisi Aykan, dikkatleri Balıkesir'e çekti: 6,5 ile 7,2 arası bir büyüklükte deprem olabilir

Balıkesir'de son 15 günde art arda depremler meydana geldi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Başkan Yardımcısı Aysun Aykan, "Her bin yılda kırılan fay, 2 bin yıldır kırılmadı. Kırılırsa etkileri çok ağır olur. Önlem alınmalı" uyarısı yaptı

Balıkesir'in yanı sıra İstanbul, Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne'nin deprem riski taşıdığı belirtiliyor/ Fotoğraf: AA

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu, artık herkes tarafından bilinen bir gerçek.

Ancak bu gerçekle yaşarken, gerekenlerin yapılıp yapılmadığı da tartışma konusu.

Her sarsıntı meydana geldiğinde dikkatler İstanbul'a çevriliyor.

Ancak, İstanbul'un dışında büyük depremlerin meydana gelme olasılığı bulunan başka kentler de var.

Bunların başında Balıkesir'in geldiği belirtiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasthanesi’nin verilerine göre Balıkesir, son zamanlarda ciddi anlamda sarsıntı yaşadı.

Altıeylül'de 6 Aralık'ta 3,5 büyüklüğünde, 10 Aralık'ta ise 5 ve 4,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Başkan Yardımcısı Aysun Aykan, bölgede daha büyük depremleri üretebilecek fay hatlarının da bulunduğu uyarısını yaptı.

 

Aykan harita 2. Balıkesir diri faylar. jpg
Balıkesir diri faylar / Harita: TMMOB

 

"Balıkesir’in deprem tehlikesi, İstanbul’dan ve birçok ilden yüksek"

Son 20 yılda ağırlıklı olarak Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'a etkileri üzerine yoğunlaşıldığını belirten Aykan, "İstanbul'un içinden geçen diri fay yok ama Balıkesir ve ilçelerinden geçen diri faylar var" dedi. 

Balıkesir'in merkezi ile ilçelerinin sadece Marmara Denizi'nden geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) kuzey kolu üzerinde olacak depremden değil,  güney kolu üzerinde olacak depremden de etkileneceğini ifade eden Aykan, "Bu yüzden, Balıkesir’in deprem tehlikesi, İstanbul’a ve birçok ile göre daha yüksektir" diye konuştu. 

Aykan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Marmara Denizi'ne kıyısı olan İstanbul, Balıkesir, Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne’nin, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerinde beklenen ve yapılan bilimsel araştırmalara göre 7 ve üzeri büyüklüğündeki bir depremden ağır bir şekilde etkileneceği bilinmelidir.

1776 yılında Marmara Denizi'nde meydana gelen depremi hatırlatan Aykan, "Avusturya’dan İtalya’ya geniş bir coğrafyada hissedilen deprem, Marmara genelinde tahribata yol açtı" diyerek, benzer bir sonuç konusunda uyardı.

 

Aysun Aykan Balıkesir Jeoloji Independent Türkçe.jpg
Aysun Aykan / Fotoğraf: TMMOB

 

"Her bin yılda kırılan hay, 2 bin yıldır kırılmadı"

Bu fay üzerinde yapılmış olan paleosismolojik çalışmalara göre, Balıkesir-Gökçeyazı fay segmentinde depremlerin tekrarlama aralığının bin yıl olarak kabul edildiğini söyleyen Aysun Aykan, bu fayın 2 bin yıldır kırılmadığına dikkati çekti.

Fayın kırılmasının büyük depremlere yol açabileceğini aktaran Aykan, şöyle söyledi:

Kırıldığında 6,5 ile 7,2 arası bir büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden Balıkesir Gökçeyazı fayının tehlikesine dikkat çekmemiz gerekli!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Başkan Yardımcısı Aykan, merkezi yönetimler, kamu kurumları, yerel yönetimler, akademik odalar ve bireyler olarak tedbirlerin alınarak, riskin azaltılması yönünde çalışmalar yapılması gerekitğini de sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU