Tren kazalarının incelenmesi için yeni yönetmelik

Ulaştırma Bakanlığı, demiryolu kazalarının nasıl inceleneceğine dair bir yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğe göre uzmanlardan oluşacak ekibin raporu, idari, hukuki ya da cezai sorumluluk tespiti yapmayacak, tavsiyelerden oluşacak

Geçmişte sadece daha ucuz olduğu için tercih edilen tren yolculuğu günümüzde, daha güvenli ve konforlu bir yolculuk sunduğu için rağbet görüyor. Son yıllarda trenlerin hızlarının artması da yolcular tarafından trenlerin daha çok tercih edilmesini sağlıyor.

Bir yandan trenlere ilgi artarken, yaşanan kazalar da dikkat çekiyor. Can kayıplarının ve yaranmaların yaşandığı kazalar ise uzun süre kamuoyunun gündemini meşgul ediyor.

Yaşanan ölümlü tren kazalarının çoğunun ardından ihmal iddiaları sıklıkla dile getiriliyor.

Ulaştırma Bakanlığı, iddiaların önüne geçmek için ‘Demiryolu Kazalarını ve Olaylarını Araştırma ve İnceleme Yönetmeliği’ hazırladı. Demiryolu kaza ve olaylarının araştırılması, incelenmesi ve bunlarla ilgili bildirimlerin yapılmasına ilişkin usuller belirlendiği yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

ankara.jpg
Geçen yıl Ankara'da yaşanan kazada yüksek hızlı tren, kılavuz trene çarptı / Fotoğraf: AA 

 

Mühendisler inceleyecek

Yönetmeliğe göre, kaza ve olay bildirimleri kaza/olay bildirim formu doldurularak en kısa sürede e-posta veya faks yoluyla yapılacak.

Yönetmeliğe göre, kazalarda birçok kritere göre inceleme yapılacak. Olayın ciddiyeti, türü, bir bütün olarak sisteme ilişkin kaza veya olaylar dizisinin parçası olup olmadığı, demiryolu emniyetine etkisi ve demiryolu altyapı işletmecilerinin, demiryolu tren işletmecilerinin, ulusal emniyet makamının veya diğer devletlerin talepleriyle daha önce benzer kazalara ilişkin rapor yazılıp yazılmadığı gibi hususlar değerlendirilerek inceleme yapılabilecek.

Kazaların ardından inceleme yapacak uzmanlar, mühendislik fakültelerinin raylı sistemler, inşaat, makine, elektrik, elektronik, elektrik ve elektronik, haberleşme, bilgisayar, endüstri bölümlerinden mezun olan personel arasından seçilecek.

Kaza veya olay incelemesini yapan görevli uzmanların, kaza veya olay yerine erişimi ve delillerin temini kısıtlanamayacak.

çorlu.jpg
Çorlu'daki kazada 25 kişi hayatını kaybetti / Fotoğraf: AA

 

Cezai sorumluluk tespiti yapılmayacak

Raporlar, kaza ve olaylardan edinilen tecrübelere dayanılarak ulaşım emniyetinin artırılmasına ve benzer kaza ve olayların önlenmesine yönelik tavsiyeleri içerecek şekilde düzenlenecek. İdari, hukuki ya da cezai sorumluluk tespiti, raporların konusunu oluşturamayacak.

1 yıl içinde tamamlanarak yayımlanacak

Hazırlanan raporlar yerindelik denetimine tabi tutulamayacak. Raporda özet, kaza süreci, kaza hakkında bilgi ve bulgular, değerlendirme ve sonuçlar ile tavsiyeler bölümü bulunacak.

Kaza inceleme raporlarının kaza tarihinden itibaren 1 yıl içinde tamamlanarak yayımlanması gerekecek.

ankara.jpg
Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren Pamukova'da devrildi, 41 kişi can verdi / Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Son yıllarda yaşanan büyük tren kazaları:

13 Aralık 2018- Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı tren, yol kontrolü yapan kılavuz trene çarptı, 6'sı yolcu, 3'ü makinist 9 kişi hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı.

8 Temmuz 2018 - Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, yolcu treninin devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi yaralandı.

27 Ocak 2008 - İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi, Çöğürler-Değirmenözü (Kütahya) istasyonları arasında seyrederken raydan çıktı. Kaza sonucu 9 kişi yaşamını yitirdi, 37 kişi yaralandı.

11 Ağustos 2004 - İstanbul-Adapazarı seferini yapan Adapazarı Ekspresi ve Ankara-İstanbul seferini yapan Başkent Ekspresi, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde çarpıştı. Kazada 8 kişi öldü, 88 kişi yaralandı.

22 Temmuz 2004 -İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya'nın Pamukova İlçesi yakınlarında raydan çıktı. 41 kişi hayatını kaybetti, 89 kişi yaralandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU