Büyük keşif! Hz. Ebubekir’e ait olduğu iddia edilen yazı bulundu

Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında yer alan Tebuk’ta Hz. Ebubekir tarafından bir kaya üzerine yazıldığı iddia edilen yazı bulundu

Fotoğraf: Saad al Tuwaijri'nin Twitter hesabı

Suudi Arabistan’da İslam Dünyası’n heyecanlandırabilecek önemli bir keşif yapıldı.

Araştırmacı yazar Müfid Yüksel’in sosyal medya hesabından duyurduğu keşfi Suudi araştırmacı Saad al Tuwaijri dünyaya duyurdu.

Yüksel, Suudi Arabistan Tebuk bölgesine bağlı Hisma mevkiinde bulunan kaya yazıtının Hz. Muhammed’in yakın arkadaşı ve ilk halife Hz. Ebubekir’e ait olduğunun belirlendiğini söyledi.

Hicri 8. Yıla yani M.S.630 yılına ait olduğu belirlenen ve Hz. Ebubekir tarafından yazıldığı iddia edilen yazıda ise şöyle deniyor:

Ebubekir, Medine Ehlinin Eşrafı (İle) Uğrayıp Geçti. Onlar İçin Duâ Edene Allah Rahmet Eylesin!

Tebuk’a düzenlenen seferde yazmış

Yüksel, yazıtın yazıldığı süreçle ilgili de bilgiler veriyor.

Yüksel, hicretin 8. Yılında Hz.Muhammed’in Amr bin El-As komutasındaki bir gücü savaş için Tebuk Hisma bölgesinde gönderdiğini ancak düşmanın çokluğu karşısında yardım isteyen Amr bin El-As’a takviye olarak Ebu Ubeyde bin El Cerrah komutasında yeni bir gücün gönderildiğini belirtiyor.

Yüksel, bu takviye içerisinde Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer’in de olduğunu belirtererek söz konusu yazının da bu sefer sırasında yazılmış olabileceğine dikkat çekiyor

yazıtlar.jpg
Hz. Muhammed'in amcası Hz. Abbas'ın torunlarından El-Abbas Bin Abdulmuttalip'e ait mezar taşı / Görsel: Saad al Tuwaijri

 

4 bin yazıt bulundu, sayı 20 bine ulaşabilir

Konuyla ilgili Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandıran araştırmacı yazar Müfid Yüksel geçmiş yıllarda Suudi Arabistan’da bulunan kaya yazıtları üzerinde çalışılmadığını ancak son birkaç yılda bu konuya yoğunlaşılmasıyla birlikte önemli sonuçlara ulaşıldığını söyledi.

Yüksel, Arabistan genelinde şu ana kadar 4 bine yakın kaya yazıtının bulunduğunu bu sayının ise 20 bine ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.

Yüksel yazıtların daha çok kervan yollarının geçtiği ve yerleşim birimlerinin olduğu Yemen ve Suriye arasındaki alanlarda olduğunu araştırmaların özellikle Medine’de yoğunlaştığını kaydetti.

kayalar.jpg
Arabistan'daki kayalarda eski yazıtlar ve çizimler İslam'ın ilk dönemlerine dair de önemli bilgiler veriyor / Görsel: Müfid Yüksel'in Twitter hesabı

 

Yazıtların bir kısmı Hz. Muhammed’in sahabelerine ait

Yüksel, bulunan dört bin kaya yazıtından bir kısmının Hz. Muhammed’in arkadaşlarına, birkaç yüzünün sahabalere, 200 kadarının Ehli Beyt’e geri kalanın ise  Hz. Muhammed’den sonraki dönemlere ait olduğunu kaydetti.

“En iyi yazıtlar Hz. Hasan’ın ailesine ait”

Bulunan yazıtlar arasında ilginç örneklerin olduğunu kaydeden Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bulunan bir yazıtta Hz. Ömer’in ölüm tarihi olan Hicri 24 yılını yani M.S 644 ‘ü veren rakamlar söz konusu. İslam öncesi Cahiliye dönemine ait yazıtlarda var. Bazı yazıtlar da Medine’de yaşanan olaylar örneğin bir veba salgını da anlatılıyor. Ancak yazıtların çoğu dualar ya da belli konularda verilen hükümere dair yazıtlar. Hz. Hasan’ın oğullarına ve torunlarına ait yazıtlar da çok. Bunlardan bazıları mezar taşları. Hz. Hasan’ın torunları döneme göre daha çok ilimle uğraştığı için diğer yazıtlara göre daha uzun ve düzgün yazıtlar.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU