Fatih Altaylı: Trump Erdoğan'ı operasyonu konuşmak için aramadı ancak...

Habertürk yazarı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile konuşmasına Suriye’ye yönelik operasyonu da dahil ediyor

Fotoğraf: Reuters

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Suriye'nin kuzeyine yapılacak operasyon için değil, 'kırgınlığı telafi etmek için' aradığını yazdı. Altaylı'ya göre Erdoğan, Suriye'ye yönelik operasyonu da bu konuşmaya dahil etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altaylı, "İki merkezle sınırlı mıyız?" başlıklı yazısında merak edilen sorunun “ABD Başkanı ile varılan anlaşma ne? Operasyon için Türkiye’nin limiti nereye kadar uzanıyor?” olduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı:

Şimdi anlatacaklarım tahmin değil, farklı ama güvenilir kaynaklardan derlenmiş bilgi. ABD Başkanı Trump’ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla aramasının nedeni, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapmayı planladığı operasyon değil. Başta S-400’ler olmak üzere başka birtakım konuları konuşmak, New York’ta randevu verilmemiş olmasından kaynaklanan kırgınlığı telafi etmek için yapılmış bir arama.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile konuşmasına Suriye’ye yönelik operasyonu da dahil ediyor. ABD, bu operasyonun Kasım’ın 13’ünde yapılacak Erdoğan-Trump görüşmesine kadar başlamamasını talep ediyor. Ancak bu talebinin karşılanmayacağını biliyor.

Türkiye’de kamuoyu beklentisi oluşturulduğunun farkında. Bu yüzden de “sınırlı” bir operasyonun yapılmasını istiyor. Türkiye sınırına yakın bir, en fazla iki yerleşim merkezi ile sınırlanmış bir operasyon beklentisi içinde ABD. Yani “Tel Abyad’a girin. Orada güvenli bir bölge oluşturun ve bekleyin” demeye getiriyor. Türkiye ise buna bir de “Ayn El Arab”ı ekleme niyetinde. Yani 450 km’lik bölgenin tamamına birden girmek gibi bir durum yok. Söylenen bu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU