Trump'ın Türkiye'ye tehdidi nasıl yankı buldu?

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Türkiye sınırları aştığını düşündüğüm bir şey yaparsa ekonomisini yok ederim” tehdidi hemen hemen her kesimden tepki çekti

ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye yönelik tehdidi sonrası Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 2'den fazla değer kaybetti. /Fotoğraf: AFP

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri operasyon kararı, sosyal medyayı önce “operasyona destek verenler” ve “savaşa ‘hayır’ diyenler” olarak böldü. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Türkiye, sınırları aştığını düşündüğüm bir şey yaparsa ekonomisini yok ederim” açıklamasında Türkiye’ye yönelik tehditkâr bir dil kullanılması ise tartışmaları başka bir boyuta taşıdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada Türkiye’nin iç işlerine karışıldığı gerekçesiyle tepki gösteren de oldu iki ülke arası “müttefikliğe” fazla güvenildiğini savunan da… 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Dış dünyaya şu mesajı vermek isteriz. Türkiye tehditlerle hareket edecek bir ülke değildir” ifadesini kullandı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugünkü grup toplantısında Trump'ın tehdidi sonrası dolardaki yükselişe dikkat çekti ve "Trump bir bağırıyor dolar fırlıyor, susuyor dolar iniyor. Bu nasıl memleket? Bunun sorumlusu kim? Bu tarihi bir soru. Bunun sorumlusu tek adam. Eğer tek başına yönetiyorsan bütün sorunların kaynağı sensin" ifadelerini kullandı. 

"Trump, 'Türkiye haddini aşamaz' dedi. Operasyonda haddini aşmayacağın sınır nedir?" sorusunu yönelten Kılıçdaroğlu, "Tezkere bugün görüşülecek. Oradaki askerlerin burnunun kanamaması için içimiz yana yana evet diyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklaması için “Devlet aklıyla bağdaşmayan bir küstahlıktır” dedi. 

Akşener, “İç politikada siyasi rekabete devam edeceğiz, bir birimizi eleştireceğiz, ama dış tehditlere karşı bir tek partimiz vardır. O da Al Bayrak partisidir. Hiç kimse merak etmesin” ifadelerini kullandı. 

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz ise dünyanın İkinci Dünya Savaşı öncesi kalitesiz liderler ortamına geri döndüğünü söyledi. 
 


“Ülkemizin böyle bir aşağılık yaratığın tehditlerine maruz kalması çok üzücü” diyen Yılmaz, “Daha üzücü olanı ülkeyi bu tür tehditlere maruz bırakan yanlış politikalar. Teslim olmayız, evimizi düzene koymalıyız” ifadelerini kullandı. 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Semih Yalçın ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Trump’ın açıklamalarına “Hadi oradan densiz! Hadi oradan!” diyerek tepki gösterdi. 

 

 

 

“Türkiye tehditlere, blöflere pabuç bırakmayacak büyük bir devlettir” diyen Yalçın, “Sen Türk ekonomisini hedef alan bir adıma cüret edersen, bir daha orta doğuya ayak basamazsın. O takdirde dünyanın jandarmalığını unut!” ifadelerini kullandı. 

Washington yönetiminin Türkiye’yi hedef alması durumunda ABD ile müttefikliğin de NATO’nun caydırıcılığının da kalmayacağını söyleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye’nin kendine yeni bir dünya kurabileceğini, ABD’nin ise “infirat” politikasına dönmek zorunda kalacağını vurguladı. 

Türk Dil Kurumu, infirat kelimesini “topluluktan ayrı durma” olarak açıklıyor. 

"Kafan zaman zaman gidip geliyor"

Milliyetçi Hareket Partisi’nin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise Trump’ın “Türkiye, benim büyük ve benzersiz bilgeliğimle sınırları aşmak olarak değerlendirdiğim bir şey yaparsa, Türkiye’nin ekonomisini imha edip tamamen yok edeceğim” ifadesiyle ilgili şunları söyledi: 

Başkan, bilgeliğin tartışılır. Fakat kafanın zaman zaman gelip gidiyor olduğu hususu tartışılmaz
 


MHP Araştırma Strateji Geliştirmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Trump’ın tehdidini  “Haçlı zihniyetinin tekrar hortlamasından, şirret husumetin hoyratlaşmasından başka bir şey değildir!” ifadesiyle değerlendirdi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğrafıyla yaptığı Twitter paylaşımında “Emperyalizmin kanlı dişi teke düşmüştür” diyen Yönter, “Türk milleti o dişi kırmaya and olsun muktedirdir. Azdan az çoktan da çok gider” değerlendirmesini yaptı. 
 


"Dönersek kahpeyiz... "

Türkiye Cumhuriyeti’nin “tarihinden gelen yüce mirasla ve Türk milletinden aldığı güçle daima kendi göbeğini kendi kestiğini” söyleyen MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, “Türkiye, tam bağımsız bir devlettir” dedi. 

Büyükataman, “Türk milleti, millî çıkarlarımızı, bekamızı korurken sabah söylediği ile akşam söylediği birbirini tutmayan ABD Başkanı'nın küstah tehditlerine boyun eğecek değildir” ifadelerini kullandı. 

MHP Genel Sekreteri, “Trump her türlü esbâb-ı belasın toplasın gelsin. Dönersek kahpeyiz millet yolunda bir azimetten” diye konuştu. 


MHP eski milletvekili Sinan Oğan, Türkiye’nin operasyon kararı almasından sonra Trump’a yönelik baskının arttığını söyleyerek “Trump'ın Twitter'dan Suriye'nin kuzeyinden Türkiye sınırına yakın yerlerden asker çekme kararından sonra Amerikan müesses nizamı karşı saldırıya geçti” dedi. 
 


ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın "Trump'ın kararı mide bulandırıcı bir ihanet", Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın “Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısı yapacağız" açıklamasını hatırlatan Oğan, “Amerikan derin devleti rahatsız oldu” dedi. 

Oğan, “ABD'de bu tartışmalar bir aksi karara dönüşmeden Barış Pınarı Harekâtı bir an önce başlatılmalıdır” dedi. 

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Buyruk alınan günler Eski Türkiye'de kaldı” diye konuştu.

 


"Trump’ın hadsiz sözlerinin gereği mi yapılacak, yoksa vatan itibarı hiçe sayılıp arkası mı toplanacak göreceğiz" 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak da CHP’de Trump’ın tweetine tepki gösteren isimlerdendi. 

Öztrak, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti hiç bir tehdide boyun eğmemiştir ve eğmeyecektir” diye konuştu. 

 


CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Trump’ın hadsiz sözlerinin gereği mi yapılacak, yoksa vatan itibarı hiçe sayılıp arkası mı toplanacak göreceğiz!” ifadelerini kullandı. 
 


CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Twitter hesabından hem İngilizce hem Türkçe yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bir NATO müttefiğini tehdit etmek Darth Sidious gibi konuşmak, narsistik bir delüzyonla kendinden 'benzersiz' diye bahsetmek, 60 yıllık ilişkilere zarar verip, bu garip hareketle kendini aşağılamak 'bilgece' değil. Çok utanılacak bir davranış.

 


"Sınırları ve haddini aşan Trump’tır"

Gazeteci İsmail Saymaz, “Bizi tehdit ediyor küstah” dediği Trump’ın tehdit mesajından birkaç saat sonra yaptığı, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerim iyi, Suriye’de kimsenin tarafını tutmuyorum” açıklamasını da eleştirdi: 


Gazeteci Fikret Bilâ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sınırları ve haddini aşan Trump’tır; Ankara gerekli yanıtı en üst düzeyde vermelidir” ifadelerini kullandı. 
 


Donald Trump’ın tweetinin “sağlık kafa yapısının ürünü” olamayacağını söyleyen Gazeteci-Yazar Uğur Dündar, “Türkiye'yi alenen tehdit eden bu adama gereken yanıtın en kısa sürede ve gereken sertlikte verileceğini düşünüyorum” dedi. 


Gazeteci- Yazar Yılmaz Özdil de ABD Başkanı’na tepki gösteren isimler arasındaydı.  
 


CHP’nin 26’ncı dönem Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de “Dengesiz bu adam” dediği Donald Trump hakkında “Bununla değil dost olmak, yol arkadaşın yapmak, aynı metrobüse bile binilmez” ifadelerini kullandı. 
 


Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Deniz Ülke Arıboğan, “Trump’ın ipiyle kuyuya inilmez. Putin’in çağrısıyla çuvala girilmez” diye konuştu. 

Her iki ismin de Kürt sorununu tahrik ettiğini savunan Arıboğan şunları söyledi: 
 

 

"Demek ki, neymiş, dış güçler, masal değilmiş"

Yeni Şafak Yazarı Yusuf Kaplan, Trump’ın attığı tweetle Türkiye ekonomisine saldırdıklarını itiraf ettiğini söyledi. 

“Demek ki, neymiş, dış güçler, masal değilmiş!” ifadesini kullanan Kaplan, şöyle devam etti:

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU