10.09 - Trump, Birleşik Krallık'ın Ortadoğu'ya göndermeyi düşündüğü uçak gemilerine ihtiyaçlarının olmadığını belirtti
ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Krallık'ın Ortadoğu'ya 2 uçak gemisi göndermeyi düşündüğünü, ancak artık buna ihtiyaçlarının olmadığını bildirdi.
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Birleşik Krallık'ın Ortadoğu'ya 2 uçak gemisi göndermeyi düşündüğünü ifade etti.
Birleşik Krallık'ı ABD'nin bir zamanlar belki de en büyük müttefiki diye niteleyen Trump, "Önemli değil, Başbakan (Keir) Starmer, artık onlara ihtiyacımız yok. Ama bunu hatırlayacağız. Çoktan kazandığımız savaşlara katılan insanlara ihtiyacımız yok." değerlendirmesinde bulundu.
07.03 - Suudi Arabistan: Hava sahamıza giren 33 İHA imha edildi
Suudi Arabistan, hava sahasına son birkaç saat içinde 33 insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlendiğini duyurdu. Suudi Arabistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ülke hava sahasının aralıklarla ihlal edildiği belirtildi.
Hava savunma sistemlerinin son birkaç saatte 33 İHA saldırısını tespit ettiği aktarılan açıklamada, İHA'ların imha edildiği ifade edildi. Açıklamada, Riyad’da büyükelçiliklerin bulunduğu Diplomasi Mahallesi'ne de İHA saldırısı girişimi olduğu ve İHA'nın etkisiz hale getirildiği kaydedildi. Savunma Bakanlığının açıklamasında ayrıca İHA'lardan birinin Şeybe petrol sahasına ilerlediği, Rubülhali Çölü'nde engellenerek imha edildiği aktarıldı.
05.44 - İran medyası: ABD ve İsrail saldırılarında Tahran’da 1 ambulans ve Kum'da 2 bina hedef alındı
ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarında, Tahran'da 1 ambulansın vurulduğu ve Kum kentinde sivillere ait 2 binanın hedef alındığı bildirildi.
İran medyasına göre, Tahran Eyaleti Acil Servis Kurumu tarafından yapılan açıklamada, başkentte 1 ambulansın füzeyle vurulduğu belirtildi. Sosyal medya görüntülerinde yandığı görülen ambulanstaki sağlık görevlilerinin hafif yaralandığı ifade edildi.
Öte yandan, Kum Vali Yardımcısı Murtaza Haydari, kentin Şehitler Caddesi civarında sivillere ait 2 konutun ABD ve İsrail saldırılarında hedef alındığını açıkladı. Saldırılardaki yaralılar veya can kaybına ilişkin bilgi verilmedi.
4.44 - İsrail'in Beyrut'ta bir otele düzenlediği saldırıda 4 kişi öldü, 10 kişi yaralandı
İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir otele düzenlediği hava saldırısında 4 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin yaralandığı bildirildi.
İsrail ordusunun Lübnan'a 2 Mart'ta başlattığı saldırıları sürüyor.
Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail ordusunun Beyrut'ta bir otele gerçekleştirdiği hava saldırısında 4 kişi öldü, 10 kişi yaralandı
01.00 - Trump: Kürtlerin, İran'a girmesini istemediğime karar verdim
ABD Başkanı Donald Trump, İran'da savaşı daha karmaşık hale getirmemek için Kürtlerin savaşa girmesini istemediğini söyledi. Trump, Florida'ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. İran'a yönelik saldırılarda Kürtlerin savaşa dahil olup olmayacağı, olurlarsa Suriye ve Irak'ta yaptıkları gibi özerk bir bölge kuracakları endişeleriyle ilgili bir soruya Trump, Kürtlerin İran'a girmesini istemediklerini ifade etti. Trump, "Kürtlerle çok dostuz ancak savaşı zaten olduğundan daha karmaşık hale getirmek istemiyoruz. Kürtlerin oraya girmesini istemediğime karar verdim." dedi.
"İran'a yönelik saldırılar bittikten sonra İran haritasının aynı kalacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna Trump, "Bunu söyleyemem ama muhtemelen hayır." cevabını verdi. Trump, İran'ın geçen her gün saldırılarını azalttığını belirterek, büyük kayıplar verdiğini ve belki de teslim olacaklarını öne sürdü. İran'ın "birdenbire" Orta Doğu devletlerine saldırdığı için özür dilediğine de değinen Trump, "Bunu yaptıklarını görünce çok şaşırdım ama bunu bizim ve gerçekten dostumuz olan Orta Doğu devletleri için bir zafer olarak kaydedebiliriz." diye konuştu. Trump, İran'ın artık komşu ülkelere saldırmayacağını düşündüğünü belirterek, "Özür dilediler ve neler olacağını göreceğiz ama bu büyük bir kayıp. Bu tam bir teslimiyet." ifadelerini kullandı.
00.26 - Ali Laricani: Liderimizin ve halkımızın kanının intikamını alacağız, Trump bedelini ödemeli ve ödeyecek
İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Laricani, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Liderimizin ve halkımızın kanının intikamını durmaksızın alacağız. Trump bedelini ödemeli ve ödeyecek” ifadelerini kullandı.
Laricani ayrıca, "Düşman bize bölgedeki üslerden saldırdığında karşılık veririz ve vermeye devam edeceğiz. Bu bizim hakkımız ve yerleşik politikamızdır. Bölge ülkeleri ya ABD’nin topraklarını İran’a karşı kullanmasını engellemelidir ya da bunu kendimiz yapmak zorunda kalacağız" dedi. Laricani’nin açıklamasının sabah saatlerinde komşu ülkelere yönelik saldırılar için özür dileyen İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın sözlerine ilişkin bir değerlendirme olduğu düşünülüyor.
00.16 - İran: ABD ve İsrail’e ait 200 nokta hassas ve yüksek isabet derecesine sahip füzelerle hedef alındı
İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ali Muhammed Naini, ABD ve İsrail’e ait 200 noktanın hassas ve yüksek isabet derecesine sahip füzelerle hedef alındığını söyledi. Naini, katıldığı bir programda, İran ile İsrail ve ABD arasında yaşanan çatışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Savaşın ilk gününden itibaren dengeyi değiştirdiklerini dile getiren Naini, en az 6 ay boyunca geniş ölçekli bir savaşa hazır olduklarını belirterek, "ABD ve İsrail’e ait 200 nokta, hassas ve yüksek isabet derecesine sahip füzelerle hedef alındı ve imha edildi. Bu süreçte 2600 İHA saldırısı gerçekleştirildi ve 600 füze fırlatıldı. Savaşın ilk üç gününde, geçen seneki 12 günlük savaşın toplamına denk gelecek şekilde güç kullanıldı." dedi
00.10 - Reuters: Suudi Arabistan, İran'a misilleme uyarısı yaptı
Suudi Arabistan, İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerilimde diplomatik çözümden yana olduğunu Tahran’a iletti. Ancak Riyad, İran’ın Suudi topraklarına veya enerji altyapısına yönelik saldırılarının sürmesi halinde misilleme yapabileceği uyarısında bulundu.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan'ın İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile yaptığı görüşmede, Suudi Arabistan’ın gerilimi düşürmeye yönelik arabuluculuğa açık olduğu ancak saldırıların devam etmesi halinde ülkedeki ABD üslerinin askeri operasyonlar için kullanılmasına izin verilebileceği mesajı verildi.
Gelişme, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Körfez ülkelerinden özür içeren açıklamasından önce gerçekleşti.