Sınır Tanımayan Doktorlar: İsrail, Gazze’de 60'tan fazla su arıtma tesisini devre dışı bıraktı
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne sürdürdüğü bombardımanlar nedeniyle 60'tan fazla su arıtma tesisinin kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.
MSF’den yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’de yaşayan sivilleri su, gıda ve sağlık hizmetleri gibi hayatın temel gereksinimlerinden kasıtlı olarak mahrum bırakarak soykırım yürüttüğü ifade edildi.
Açıklamada, “22 aydır süren sistematik yıkım ve suya erişimin kısıtlanması sonucunda Gazze’de mevcut su miktarı tamamen yetersiz hale gelmiştir. İsrail, Gazze’de 60'tan fazla su arıtma tesisini devre dışı bıraktı.” denildi.
İsrail’in su arıtımı için gerekli malzemelerin ithalatını engellediği belirtilen açıklamada, Haziran 2024’ten bu yana MSF’nin yaptığı 10 ithalat başvurusundan yalnızca birine onay verildiği aktarıldı.
MSF, İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye su taşıyan üç ana boru hattından ikisine defalarca zarar verdiğini, mevcut verilere göre bu boru hatlarındaki büyük hasarlar nedeniyle suyun yüzde 70’inin sistemdeki sızıntılarla kaybolduğunu bildirdi.
Sınır Tanımayan Doktorlar: İsrail, Gazze’de 60'tan fazla su arıtma tesisini devre dışı bıraktı
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne sürdürdüğü bombardımanlar nedeniyle 60'tan fazla su arıtma tesisinin kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.
MSF’den yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’de yaşayan sivilleri su, gıda ve sağlık hizmetleri gibi hayatın temel gereksinimlerinden kasıtlı olarak mahrum bırakarak soykırım yürüttüğü ifade edildi.
MSF, "22 aydır süren sistematik yıkım ve suya erişimin kısıtlanması sonucunda Gazze’de mevcut su miktarı tamamen yetersiz hale gelmiştir. İsrail, Gazze’de 60'tan fazla su arıtma tesisini devre dışı bıraktı." ifadelerini kullandı.
İsrail'in su arıtımı için gerekli malzemelerin ithalatını engellediğini belirten Sınır Tanımayan Doktorlar ayrıca, Haziran 2024’ten bu yana, MSF’nin yaptığı 10 ithalat başvurusundan yalnızca birine onay verildiğini kaydetti.
İsrail'in, Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye su taşıyan üç ana boru hattından ikisine defalarca zarar verdiği aktarılan açıklamada, mevcut verilere göre, bu boru hatlarındaki büyük hasarlar nedeniyle suyun yüzde 70’inin sistemdeki sızıntılarla kaybolduğu ifade edildi.
Tutuklanan İnan Güney’den AK Parti’ye tepki: Sandık tokadını bir kez daha Beyoğlu’nda yediniz
Tutuklanmasının ardından Beyoğlu Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan İnan Güney, yerine yapılan seçim üzerinden AK Parti'ye yüklendi. Güney, "Demokrasi dersini aldınız, sandık tokadını bir kez daha Beyoğlu'nda yediniz" dedi.
Beyoğlu Belediye Meclisinde, İnan Güney'in tutuklanarak belediye başkanlığı görevinden uzaklaştırılması dolayısıyla yapılan oylamada, CHP'li Meclis Üyesi Sefer Karaahmetoğlu başkan vekili seçildi.
Seçimin ardından Güney'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:
"Sandıkta alamadığınız, halktan alamadığınız yetkiyi, kapalı kapı oyunları ile, kirli pazarlıklar ile alacağını sanan ve fırsatçılık yapıp aday çıkaracak kadar çukura düşen AKP Beyoğlu; duruş nedir, siyasi irade nedir, ekip nedir öğrendiniz. Demokrasi dersini aldınız, sandık tokadını bir kez daha Beyoğlu’nda yediniz. 16 meclis üyemize, 16 yoldaşıma, 16 nefere ve gönlü, vicdanı bizimle olan Beyoğlulu komşularıma bana zindanda ve partimize yaşattıkları bu gurur için yürek dolusu teşekkürler. Beyoğlu’nun hakkı size emanet."
İsrail basını, Yemen'den atılan füzenin ardından Ben Gurion Havalimanı hava sahasının kapatıldığını duyurdu
İsrail Kanal 12 televizyonu, Yemen’den füze atıldığının tespit edilmesinin ardından Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı hava sahasının kapatıldığını bildirdi.
Kanal 12 televizyonu, Yemen'den atılan bir füze nedeniyle başkent Tel Aviv ve çevresinde çok sayıda bölgede sirenlerin çaldığını aktardı.
Haberde, füzenin atıldığının tespit edilmesi sonrasında Ben Gurion Havalimanı hava sahasının kapatıldığı belirtildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada da füzenin Yemen’den İsrail’in orta kesimlerine doğru fırlatıldığı ve hava savunma sistemleri tarafından başarıyla durdurulduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, "İsrail'in orta bölgelerine çeşitli yerlere füze parçalarının düştüğü" ifade edildi.
İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, füzeye karşı verilen alarm sırasında sığınaklara koşan siviller arasında birkaç kişinin hafif şekilde yaralandığını bildirdi. Yaralıların sayısına ilişkin net bilgi verilmedi.
Yemen'deki Husiler, 19 Ocak'ta varılan ateşkes anlaşmasını bozarak Gazze Şeridi'ne şiddetli saldırılarını tekrar başlatan İsrail'i zaman zaman balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef alıyor.
Çanakkale Gelibolu'da orman yangını: 126 vatandaş tedbiren güvenli bölgelere tahliye edildi
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde çıkan orman yangını nedeniyle Pazarlı ve Ilgardere köylerinden 126 vatandaş tedbiren güvenli bölgelere tahliye edildi.
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü kırsalında bugün saat 14.22 sıralarında başlayan yangın, ormanlık alana sıçradı.
Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre yangına; 9 uçak, 6 helikopter, 143 kara aracı ve 391 personel ile müdahale çalışmaları aralıksız sürüyor.
Yangın nedeniyle Pazarlı ve Ilgardere köylerinden 126 vatandaş tedbiren güvenli bölgelere tahliye edildi. Haberleşmenin aksamaması için iki operatör tarafından iki mobil baz istasyonu hizmete sunulurken, bölgede herhangi bir enerji kesintisi bulunmadığı bildirildi.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, yangından etkilenen Pazarlı köyünde incelemelerde bulunarak, bölgede yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. İstanbul itfaiyesinden söndürme çalışmalarına destek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Çanakkale'de meydana gelen orman yangınına destek amacıyla, 8 araç ve 23 personelden oluşan ekip görevlendirdi.
2026 Dünya Kupası kuraları 5 Aralık'ta Washington'da çekilecek
ABD Başkanı Donald Trump, 2026 FIFA Dünya Kupası kuralarının başkent Washington'da bulunan Kennedy Center'da 5 Aralık'ta çekileceğini açıkladı.
ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği ve FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun da katıldığı etkinlikte, gelecek yıl ABD, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası maçlarına ilişkin duyuru yaptı.
Trump, 2026 Dünya Kupası maçlarına ilişkin kuraların 5 Aralık'ta Washington'daki Kennedy Center'da canlı yayında çekileceğini bildirdi.
FIFA Başkanı Infantino'ya da teşekkür eden Trump, Dünya Kupası organizasyonunun sadece ABD için değil, tüm dünya için çok büyük ve önemli bir etkinlik olduğunu kaydetti.
Trump, "Bu küresel etkinliği, bu inanılmaz insanları ve bu olağanüstü sporcuları, dünyanın en iyi sporcularını ülkemizin başkentinin kültür merkezine getirmek büyük bir onurdur." diye konuştu.
Etkinlikte, Dünya Kupası ile kameralara poz veren ve "Bunu saklayabilir miyim?" diye espri yapan Trump, final müsabakası için hazırlanan sembolik biletini de Infantino'nun elinden aldı.
Dünya Kupası'nı yaklaşık 6 milyar kişinin izleyeceğini söyleyen Trump, Washington'ı da şimdiden çok güvenli bir başkent haline getirdiklerini ve diğer şehirleri de kısa sürede güvenli hale getireceklerini dile getirdi.
Kore Savaşı'nda şehit olan 4 Türk askerinin kalıntıları kimlik tespiti için incelenecek
Kore Savaşı'nda şehit olan ve Güney Kore'de teslim alınan Türk ordusundan 4 askerin kemik kalıntılarının incelenmek üzere Güney Kore Savunma Bakanlığı bünyesindeki Harekatta Ölenlerin Kurtarılması ve Kimliklerinin Tespiti Ajansı'na teslim edildi.
Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Murat Tamer, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Kore Savaşı'ndan 75 yıl sonra 4 Türk şehide ait kalıntıları, 15 Ağustos'ta özel bir uçakla gittikleri Güney Kore'deki bir ABD askeri üssünde teslim aldıklarını hatırlattı. Tamer, kalıntıların, nihai araştırmaların yapılacağı Güney Kore Savunma Bakanlığı bünyesindeki (Kore Savaşı) Harekatta Ölenlerin Kurtarılması ve Kimliklerinin Tespiti Ajansı (MAKRI) laboratuvarlarına götürüldüğünü söyledi.
Bu vesileyle MAKRİ'de bir tören düzenlendiğini aktaran Tamer, törene çok sayıda yetkilinin katıldığını ifade etti.
Tamer, kimlik tespiti çalışması yapılmak üzere kalıntıların ilgili birime teslim edildiğini belirterek, "Şehitlerimizin naaşları, Türk bayrağına sarılı bir şekilde getirildi. Şehitlerimiz, Güney Kore Silahlı Kuvvetleri Merasim Kıtası tarafından MAKRI’ye getirildi ve burada askeri tören düzenlendi." dedi.
Türkiye tarafında çalışma grubunun oluşturulduğunu aktaran Tamer, kimlik tespiti için ailelerden DNA toplanacağını ve kimlik tespiti yapıldıktan sonra askerlerin kimliklerinin kamuoyuna duyurulacağını kaydetti.
İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den Avrupa’ya: ‘Snapback’ mekanizmasını uygulamanın sonuçları olur
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Avrupa ülkelerinin ''snapback mekanizmasına'' başvurarak, İran’a yönelik kaldırılan BM yaptırımlarını geri getirmek üzere yasal ve ahlaki bir yetkisi bulunmadığını vurgulayarak, bu mekanizmayı uygulamaya koymanın sonuçları olacağı uyarısında bulundu.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, akşam saatlerinde AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanlarıyla yaptığı telefon görüşmesinde İran’ın nükleer programına ilişkin konuştu.
İran devlet medyasına göre Arakçi, 2015 yılında P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Almanya, Fransa) ülkeleri arasında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) kapsamında ''snapback mekanizmasını'' devreye sokma girişimlerine karşı Avrupa’yı uyardı.
Arakçi, Avrupa Üçlüsü (İngiltere, Fransa ve Almanya) ile Avrupa Birliği’nin bu mekanizmaya başvurmak için yasal ve ahlaki hakka sahip olmadığını söyledi. İranlı bakan, İran’ın meşru müdafaa kapsamında kararlı adımlar attığını, ancak aynı zamanda sürekli diplomatik yolları takip ettiğini, İran halkının haklarını ve çıkarlarını koruyan her türlü diplomatik çözüme açık olduğunu vurguladı.
Avrupa’nın, müzakerelere daha fazla zaman tanımak için BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararının süresini uzatma yönündeki tekrar eden önerilerine yanıt veren Arakçi, bu konuda kararın Konsey tarafından verilmesi gerektiğini söyledi. Bu kararın alınması halinde ''sanpback mekanizmasının'' uygulanabileceği son tarih de uzatılmış olacak.
Arakçi, İran’ın, böylesi bir adımın sonuçlarına ilişkin olarak Konsey’deki müttefik ve ortaklarıyla istişarede bulunacağını belirtti.
Öte yandan, Avrupalı diplomatlar yeniden diplomatik bir çözüm bulmaya hazır olduklarını ifade etti. İran ile üç Avrupa ülkesi ve AB arasındaki görüşmelerin gelecek salı günü dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde devam ettirilmesi kararlaştırıldı.
İzmir Körfezi’nde balık ölümleri yeniden başladı
İzmir Körfezi’nde geçen yıl yaşanan kötü koku ve balık ölümleri yeniden görüldü. Bayraklı ilçesi Turan Sahili’ne çok sayıda ölü balık vururken, denizin renginin yeşil ve kahverengiye döndüğü gözlendi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, kirliliğin yoğunlaştığı bölgede su ve balıklardan numune alarak inceleme başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise sahildeki ölü balıkları topladı.
Bölgede çalışan Özhan Gökçer, son iki gündür kötü kokunun arttığını belirterek, “Geçen sene gibi belki büyük balıklar da ölebilir. Kim yetkiliyse çözüm bulmasını bekliyoruz. Güzelim şehir bu kokuyu hak etmiyor, canlılar da bunu hak etmiyor” dedi.
Geçen yıl aynı bölgede yaşanan balık ölümleri ve kötü koku sonrası kirliliğin kaynağının tespiti için çalışmalar yapılmıştı. Ancak benzer manzaraların yeniden ortaya çıkması endişe yarattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, vefatının 39'uncu yılında Celal Bayar’ı andı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3'üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı vefatının 39'uncu yılında andı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ülkemize değerli hizmetlerde bulunan, çok partili siyasi hayata geçiş süreci başta olmak üzere Türk siyasetine değerli katkılarda bulunan, Milli Mücadele'mizin önemli ismi, 3'üncü Cumhurbaşkanımız Celal Bayar'ı ahirete irtihalinin 39'uncu yılında rahmetle yad ediyorum" ifadelerini kullandı.
Zelenski: Rusya, Putin ile görüşmenin olmaması için her şeyi yapıyor
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın savaşın sonlanmasını geciktirmek için sürekli yeni ültimatomlar ileri sürdüğünü ve bu nedenle Putin ile görüşmenin gerçekleşmediğini söyledi. Kiev’de NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Zelenski, Ukrayna’nın liderlerle görüşmeye açık olduğunu vurguladı.
Zelenski, Moskova’nın barış iradesi göstermemesi halinde yeni yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirterek, ABD ve Avrupa’dan güçlü destek sinyalleri aldıklarını ifade etti.
Güvenlik garantileri konusunda ABD ile ortak anlayışa vardıklarını açıklayan Zelenski, hedeflerinin NATO’nun 5. maddesine benzer net ve etkin garantiler elde etmek olduğunu söyledi. ABD ve Avrupalı ortaklardan sağlanan kaynaklarla Patriot sistemleri dahil ihtiyaç duyulan silahların tedarik edildiğini aktardı.
Ukrayna’nın insansız hava aracı (İHA) üretiminde büyük kapasiteye sahip olduğunu ancak finansal yetersizlik yaşadığını dile getiren Zelenski, uluslararası destek talep etti. İHA’ların savaşta cepheyi koruma ve can kayıplarını azaltmada kritik rol oynadığını vurguladı.
F-16 desteği için ortak ülkelere teşekkür eden Zelenski, “Rusya bize saldırdı, topraklarımızda işgalci olarak bulunuyor. Saldırganın hangi güvenlik garantisine ihtiyacı olabilir bilmiyorum” ifadelerini kullandı.
Bursa’da orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor
Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Mahallesi’nde ormanlık alanda yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangına ihbar üzerine itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.
Yangına, 2 helikopter, 1 insansız hava aracı (İHA), 8 arazöz, 8 iş ve hizmet aracı ile 62 personel müdahale ediyor.
Ekiplerin yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmaları sürüyor.
Trump: "Putin ile Zelenskiy'nin birlikte çalışıp çalışamayacağını göreceğiz"
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya-Ukrayna barış sürecine ilişkin, "Putin ile Zelenskiy'nin birlikte çalışıp çalışamayacağını göreceğiz." dedi.
ABD Başkanı Trump, başkent Washington'da bulunan bir müzeyi ziyaretinde Rusya-Ukrayna sürecine ilişkin bir açıklama yaptı.
Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bir araya geleceği bir toplantının yapılmasını halen sabırsızlıkla beklediğini belirterek, şöyle konuştu:
"Putin ile Zelenskiy'nin birlikte çalışıp çalışamayacağını göreceğiz. Bu ilişki biraz da yağ ve sirke gibi bir şey. Malum nedenlerden dolayı pek iyi anlaşamıyorlar ama göreceğiz. (Liderler zirvesinde) Benim orada olmamdan ziyade ben onların bir toplantı yapıp nasıl bir yol bulabileceklerini görmek isterim."
Şu ana dek 6 savaşı durdurduğunu savunan Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın şu ana dek uğraştığı en zor savaş olduğunu ancak bunu da sona erdirmeyi çok istediğini dile getirdi.
İzmir'de tarım alanında başlayan yangın ormana sıçradı
İzmir'in Menderes ilçesinde tarım arazisinde başlayıp ormanlık alana sıçrayan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Çile Mahallesi'ndeki tarım alanında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın ormanlık alana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 8 uçak, 9 helikopter, 25 arazöz, 26 su ikmal aracı ve 4 dozer sevk edildi.
Ekiplerin yangını söndürme çalışmaları sürüyor.
Beyoğlu Belediye Başkan Vekilliğine Meclis Üyesi CHP'li Sefer Karaahmetoğlu seçildi
Beyoğlu Belediye Meclisinde, Belediye Başkanı İnan Güney'in tutuklanarak görevden uzaklaştırılması nedeniyle yapılan oylamada CHP Grubu Meclis Üyesi Sefer Karaahmetoğlu, Başkan Vekili seçildi. Beyoğlu Belediye Meclisi, Meclis İkinci Başkanvekili Işık Öğütçü'nün başkanlığında belediye binasındaki meclis salonunda toplandı. Toplantıda, başkan vekili seçimi için CHP Grubu Meclis Üyesi Sefer Karaahmetoğlu'nu, AK Parti ve MHP Grubu ise Meclis Üyesi Süleyman Baba'yı aday gösterdi. Ardından adaylar için gizli oylamaya geçildi. İlk iki turda üçte iki, üçüncü turda da salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle en fazla oyun arandığı dördüncü tura geçildi. Dördüncü turda 30 oyun 16'sını alan Karaahmetoğlu, Belediye Başkan Vekili seçildi.
İran'ın güneydoğusundaki silahlı saldırıda 5 polis hayatını kaybetti
İran'ın güneydoğusundaki Sistan ve Beluçistan eyaletinde devriye ekiplerine silahlı saldırıda 5 polisin hayatını kaybettiği bildirildi.
İran devlet televizyonunun haberine göre, silahlı bir grup Haş-İranşehr yolunda kontrol noktasındaki iki devriye ekibine saldırı düzenledi.
Silahlı saldırıda 5 polis yaşamını yitirdi.
Saldırganların yakalanması için geniş çaplı çalışma başlatıldı.
Saldırıyı henüz üstlenen olmazken bölgede daha önce sivil ve askeri hedeflere düzenlenen saldırıyı Ceyşu'l Adl adlı örgüt üstlenmişti.
İstanbul'da trafiğe 30 Ağustos Zafer Bayramı düzenlemesi
İstanbul Valiliği, kentte 30 Ağustos Zafer Bayramı provaları ve tören programı nedeniyle trafiğe kapatılacak yolları ve alternatif güzergahları duyurdu.
Valilikten yapılan açıklamada, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 103. yıl dönümü kutlamaları kapsamında 24 Ağustos Pazar günü prova yapılacağı, 30 Ağustos Cumartesi günü de tören gerçekleştirileceği bildirildi.
"30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 103. Yıl Dönümü Kutlamaları ve Genel Prova" kapsamında bu iki günde saat 05.45 itibarıyla program bitimine kadar trafiğe kapatılacak yollar şöyle sıralandı:
Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) iki yönlü olarak, D-100 kuzey ve güney istikametinden Adnan Menderes Bulvarı girişleri, 10. Yıl Caddesi'nden Adnan Menderes Bulvarı girişleri, Edirnekapı'dan Adnan Menderes Bulvarı girişleri, Oğuzhan Caddesi'nden Adnan Menderes Bulvarı girişleri, Sofular Caddesi'nden Adnan Menderes Bulvarı girişleri, Halıcılar Caddesi'nden Adnan Menderes Bulvarı girişleri, Akdeniz Caddesi'nden Adnan Menderes Bulvarı girişleri, Akşemsettin Caddesi'nden Adnan Menderes Bulvarı girişleri, Ordu Caddesi'nden ve Atatürk Bulvarı'ndan yani Aksaray'dan Adnan Menderes Bulvarı girişleri, Keçeci Meydan Sokak'tan Adnan Menderes Bulvarı girişleri, Hal Yolu Güneyden gelip Vatan Caddesi girişleri, Adnan Menderes Bulvarı'na çıkan tüm cadde ve sokaklar, Tatlıpınar Caddesi'nden Vatan Caddesi'ne katılım, Kaleboyu Caddesi'nden Vatan Caddesi'ne katılım ve Sulukule Caddesi'nden Vatan Caddesi'ne katılım kapatılacak.
Alternatif yollar ise Turgut Özal Millet Caddesi, Fevzipaşa Caddesi, Atatürk Bulvarı, D-100 kara yolu ve O-3 Hal Yolu olarak belirlendi.
Ormanlarda maden aranmasına ilişkin hükümler düzenlendi
Ormanlarda madencilik faaliyetinde bulunulmasına ilişkin bazı esaslarda değişikliğe gidildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Orman Kanunu'nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 16'ncı maddesi, devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesine ilişkin hükümleri kapsıyor. Değişikliğe göre, maden arama ve işletme izinleri, Bakanlıkça ruhsat/rödövans süresi dikkate alınarak uygun görülenlere verilecek. Süre uzatım başvuruları, e-Devlet yanında fiziksel olarak da yapılabilecek. İzin sahipleri, bir önceki yıl sonuna kadar gerçekleştirilen madencilik faaliyeti yaptığı alandaki rehabilite ve toprak dolgu işlemlerinin safahatı hakkındaki teknik raporu her yıl haziran ayının sonuna kadar verecek.
Maden Kanunu kapsamında kum, çakıl, kayaç gibi ürünler (I, II-a, II-b ve II-c grubu madenler) için açık işletme ile yapılan madencilik faaliyetlerine, bir ruhsat sahası içerisinde rehabilitasyona konu mevcut ve talep edilen izinler toplamının 10 hektarı geçmesi durumunda, mevcut izinli sahaların rehabilite edilerek geri teslim edilmesinden sonra teslim edilen saha kadar aynı şartlarda izin verilecek. Bazı tuz, gaz ve bazı mineraller (III. ve IV. grup madenler) için açık işletme ile yapılan madencilik faaliyetleri de kamu kurum ve kuruluşları hariç, bir ruhsat sahası içerisinde rehabilitasyona konu mevcut izinler ile rehabilitasyona konu talep edilen izinler toplamının 150 hektarı geçmesi durumunda, mevcut izinli sahaların rehabilite edilerek geri teslim edilmesinden sonra teslim edilen saha kadar aynı şartlarda izin alabilecek. Ancak Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden rezervin bitmediği ve madencilik faaliyetinin devam ettiğine dair yazı getirilmesi durumunda geri teslim şartı aranmayacak.
Şili'nin güneyinde 7,5 büyüklüğünde deprem
Güney Amerika ülkesi Şili'nin güneyinde 7,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Şili Antarktika Yarımadası açıklarındaki Drake Geçidi olduğunu duyurdu. Yerin yaklaşık 10,8 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Arjantin ve Şili'nin birçok kentinde hissedildi. Şili Donanması Hidrografi ve Oşinografi Servisi'nin (SHOA), depremin ardından tsunami alarmı verdiği açıklandı. SHOA, sahil bölgeleri, kayalık kıyılar, sulak alanlar, haliçler, nehir ağızları, kıyı şeritleri, yaya yolları, marinalar, kıyı yolları, balıkçı barınakları, limanlar ve iskelelerin boşaltılması talimatı verdi.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ulusal seferberlik çağrısında bulunacak
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD'nin Venezuela yakınlarındaki Karayip Denizi'ne 3 savaş gemisi gönderme kararının ardından ulusal seferberlik çağrısında bulunacağını belirtti. Başkent Karakas'ta katıldığı askeri bir törende konuşma yapan Maduro, Venezuela'nın tehditlere boyun eğmeyeceğini ve halkın topyekun bir şekilde ülkesini savunmaya hazır olduğunu söyledi. Maduro, cumartesi ya da pazar günü ulusal seferberlik çağrısı yapacağını vurgulayarak, "Başkomutan olarak tüm milisleri, yedek askerleri ve gönüllü olarak kaydolmak isteyen vatandaşları Ulusal Egemenlik ve Barış Planı kapsamında silah altına davet ediyorum. Venezuela barış istiyor ve Venezuela barış istiyorsa barış olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. Venezuela'da güvenlik güçlerinin mahalle ve bölgelerde organize edilmesi için oluşturulan kamu güvenliği programı "Cuadrantes de Paz" (Barış Kareleri) etkinliğine de katılan Maduro, ülke genelinde, Bolivarcı Ulusal Milis güçlerinin 5 bin 336 bölgede konuşlandırıldığını kaydetti.
Maduro, şöyle konuştu:
Biz, Chavez'in (eski Devlet Başkanı Hugo Chavez) zamanında yaptığı gibi emperyalist ABD'ye olan askeri bağımlılığı ve Latin Amerika'da darbe girişimleri ile diğer ideolojik, kurumsal ve siyasi tahakküm yöntemleri üzerinden dayatılan işgal orduları tezlerini reddettik. Venezuela, ABD emperyalizmin tüm garip, abartılı ve suç niteliğindeki tehditleri karşısında yeniden zafer kazanacaktır. Bu zaferin garantisi halkın gücü, askeri güç ve polis gücünün birliğidir.
Venezuela basınına göre, Maduro'nun 'Barış Kareleri' hamlesi, ABD'nin Karayipler'deki artan askeri varlığına karşı ulusal savunma ve egemenlik mesajı verme amacı taşıyor. Maduro, dünkü konuşmasında ABD'yi hedef alarak, "Bunu dünya bilsin, imparatorluklar bilsin: Venezuela'nın bugün her zamankinden daha fazla imkanı var. Bu yüzden barış içindeyiz ve barış içinde olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullanmıştı.
ABD, kamyon şoförlerine çalışma vizesi vermeyi durdurdu
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, "güvenlik endişeleri" gerekçesiyle ülkede ticari taşıma yapan kamyon şoförlerine çalışma vizesi vermeyi askıya aldıklarını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Amerikan X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Ülkede büyük traktör römorklu kamyonları kullanan yabancı şoförlerin sayısının arttığına dikkati çeken Rubio, bu durumun "ABD'li vatandaşların hayatını tehlikeye attığını ve Amerikalı kamyon şoförlerinin geçim kaynaklarını zedelediğini" belirtti. Rubio, "Derhal yürürlüğe girmek üzere ticari kamyon şoförleri için tüm çalışma vizesi başvurularını askıya alıyoruz." ifadesini kullandı.
Nisanda imzalanan bir kararname, eski Başkan Barack Obama döneminde yürürlüğe giren ve İngilizce bilmeyen ticari sürücülerin görevden alınmasını engelleyen uygulamayı iptal etmişti. Trump, şubatta imzaladığı başkanlık kararnamesiyle de ABD tarihinde ilk kez İngilizceyi ülkenin resmi dili ilan etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada ise geçerli vizeye sahip 55 milyondan fazla kişinin, göçmenlik kurallarını, vize iptaline ya da sınır dışı edilmeye yol açacak şekilde ihlal edip etmediğinin incelendiği bildirilmişti. Açıklamada, göçmenlik kurallarını ihlal ettiğinin tespit edilmesi halinde vizelerin iptal edilebileceği ve ABD'de bulunan vize hamilinin sınır dışı edilebileceği ifade edilmişti.
Kolombiya'da helikoptere İHA ile düzenlenen saldırıda 12 polis hayatını kaybetti
Kolombiya'da insansız hava aracı (İHA) ile saldırıya uğradıktan sonra düşen helikopterdeki 12 polis öldü, 5 polis yaralandı. Kolombiya'nın Antioquia yönetim bölgesine bağlı Amalfi kırsalında operasyon icra eden polis helikopteri, İHA ile saldırıya uğradı.Yetkililer, ilk belirlemelere göre düşen helikopterde bulunan 12 polisin öldüğünü, 5 polisin yaralandığını duyurdu. Bölgede arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Antioquia Valisi Andres Julian Rendon, yaptığı açıklamada, "Amalfi kırsalında, görünüşe göre koka ekinlerini elle yok etme çalışmalarında görevli polislerin güvenliğini sağlamakla görevli bir polis helikopteri düşürüldü. Polisler bir İHA tarafından saldırıya uğradı." ifadelerini kullandı. Yetkililer, saldırıdan eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) çatı örgütü Estado Mayor Central'e (EMC) bağlı 36. cepheyi sorumlu tuttu. Güvenlik güçlerinin bölgedeki operasyonlarının sürdüğü bilgisi paylaşıldı.
Deprem bölgesinde 250 bini aşkın konut teslim edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde başlatılan “Asrın İnşa Seferberliği” kapsamında kalıcı konutların yapımını sürdürüyor. İletişim Başkanlığı, deprem bölgesinde inşası tamamlanan ve hak sahiplerine teslim edilen konut sayısının 250 bini geçtiğini açıkladı.
Açıklamada, yıl sonuna kadar hedeflenen teslimatlar ile vatandaşların modern, güvenli ve iklim dostu konutlara kavuşmasının amaçlandığı belirtildi.
Konutların il bazında dağılımı
Projeler kapsamında bugüne kadar şu sayılarda konut inşa edildi:
Hatay: 60 bin 507 Kahramanmaraş: 26 bin 311 Malatya: 27 bin 541 Adıyaman: 28 bin 970 Gaziantep: 19 bin 447 Diyarbakır: 10 bin 56 Elazığ: 9 bin 381 Şanlıurfa: 7 bin 467 Osmaniye: 7 bin 420 Adana: 7 bin 190 Kilis: 1.713
Köy evleri ve iş yerleri
Konutların yanı sıra köy evleri ve iş yerlerinin yapımı da devam ediyor.
Köy evleri: Kahramanmaraş’ta 11 bin 856, Malatya’da 6 bin 828, Hatay’da 6 bin 747, Adıyaman’da 5 bin 990, Gaziantep’te 3 bin 651, Şanlıurfa’da 1.299, Osmaniye’de 1.247, Kilis’te 544, Adana’da 117, Diyarbakır’da 500, Elazığ’da 882 köy evi yapıldı.
İş yerleri: Adıyaman’da 1.723, Hatay’da 1.152, Malatya’da 1.117, Kahramanmaraş’ta 774, Gaziantep’te 52, Şanlıurfa’da 10, Osmaniye’de 6, Kilis’te 4 iş yeri tamamlandı.
İsrail, Filistinlileri güneye göçe zorlamak için Gazze'nin kuzeyine verilen suyu azaltacak
İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerinden, yüz binlerce Filistinliyi güney bölgelere zorla göç ettirmek ve Gazze kentinin işgaline hazırlık amacıyla kuzey bölgelerine verilen su miktarını azaltma hazırlığı yapıyor.
İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, hükümet, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden Filistinlileri göç ettirmek için kuzey bölgesine verilen suyu azaltmayı ve Gazze Şeridi’nin güneyine iki yeni su hattı döşemeyi planlıyor.
Ocak 2025'ten bu yana İsrail, Gazze Şeridi'ni besleyen son su kaynağı Mikrot şirketinin su hatlarını da kesti. Mart 2025'te ise Deyr el-Belah'ın güneyindeki merkezi su arıtma tesisinin son elektrik hattı da devre dışı bırakıldı.
Gazze İçişleri Bakanlığı: İsrail’in işgal planı 1,2 milyon kişi için ölüm ve sürgün demek
Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze kentini işgal planının yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi için "ölüm emri ve zorunlu göç" anlamına geldiğini belirterek uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yaptı.
Bakanlık açıklamasında, İsrail’in kuşatma ve zorla yerinden etme planının "büyük bir insani felaket" ve "açık bir savaş suçu" olduğu vurgulandı. Gazze halkının zaten dar alanlarda yaşam mücadelesi verdiği, en temel insani koşullardan yoksun bırakıldığı ifade edildi.
Açıklamada, son günlerde Zeytun ve Sabra mahallelerinde yaşananların, daha önce Şucaiyye ve Tuffah bölgelerinde uygulanan yıkım politikasının devamı olduğuna dikkat çekildi. İsrail’in Gazze kentini işgal etmesi halinde, daha önce büyük yıkıma uğrayan Refah ve Han Yunus’la aynı kaderi paylaşabileceği uyarısı yapıldı.
İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos’ta Gazze kentinin işgal edilmesine onay vermişti. Basında çıkan haberlere göre işgal planı kapsamında ilk aşamada yaklaşık bir milyon Filistinlinin güneye sürülmesi, ardından kentin kuşatılarak yoğun saldırılarla işgal edilmesi öngörülüyor.
© The Independentturkish