İsrail'in Gazze'ye yardım hamlesine dair tüm bilinenler

Bölgede 87'si çocuk 133 Filistinli açlıktan öldü

Papa XIV. Leo pazar konuşmasında "Sivil halkın açlıkla boğuştuğu ve şiddetle ölüme maruz kalmaya devam ettiği Gazze'deki çok ciddi insani durumu büyük bir endişeyle takip ediyorum" dedi (AFP)

Gazze'den gelen kıtlık görüntüleri sonunda uluslararası toplumu harekete geçirdi ve yapılan çağrılar üzerine İsrail, bölgeye yardım gönderilmesine izin veriyor.

İsrail ordusu, "insani aranın" pazar günü yerel saatle 10.00'da başlayıp 20.00'de biteceğini bildirdi.

Bu aranın Gazze Şeridi'nin güneyindeki El-Mevasi bölgesi, orta kesimde yer alan Deyr el-Belah ve kuzeydeki Gazze kentinde bir sonraki duyuruya kadar her gün uygulanacağı da iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü bölgede yeni yardım koridorları açıldı.

BM ve insani yardım kuruluşlarının konvoylarının güvenli geçişini sağlamak amacıyla 06.00'dan 23.00'e kadar kullanılacak "güvenli rotalar" belirlendiği öne sürüldü.

Mısır Kızılayı, pazar günü 100'ü aşkın kamyonla 1200 tondan fazla gıda gönderdiklerini duyurdu.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, X hesabında şu ifadeleri kullandı:

Ekiplerimiz sahada ve bu süre zarfında ulaşabildiğimiz kadar çok sayıda açlıktan ölmek üzere olan kişiye ulaşmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.

El-Avde ve El-Aksa hastanelerindeki yetkililer, İsrail askerlerinin pazar günü yardım kamyonlarına bekleyen Filistinlilere ateş açarak en az 17 kişiyi öldürdüğünü, 50 kişiyi de yaraladığını açıkladı.

Diğer yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün'e ait uçaklar Gazze'ye paraşütle yardım kutuları attı.

Gazze - AFP

Daha önce benzer yardımlar sivillerin üzerine düşerek can kaybına neden olduğu için eleştirilmişti. Bu sefer de Gazzeli yetkililer en az 10 kişinin yaralandığını duyurdu (AFP)


Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini havadan yardım bırakma girişimlerini "insanlık felaketinin üzerini örtmeye yönelik bir dikkat dağıtma çabası" diye nitelendirdi.

UNRWA'nın X hesabından yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'ne sınırdan yüzlerce kamyon geçirebilecekken neden hava yoluyla yardım gönderelim ki?" ifadelerine yer verildi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in bu hamlelerle "şov" yaptığı savunuldu. 

"İşgalin imajını dünya kamuoyunda aklama girişimi" ve "Filistin halkının ablukanın kaldırılması yönündeki haklarının üstünü örtme çabası" gibi ifadelerin kullanıldığı açıklamada şöyle dendi:

İşgalci İsrail'in, havadan yardım bırakma planı ve sözde 'insani koridorları' kontrol etme çabaları, aç bırakma politikasını sona erdirmek değil, onu yönetmek ve sahada bombalar ve açlık eşliğinde zorla dayatılan bir gerçeklik oluşturmak anlamına geliyor. Bu planlar, sivillerin hayatını tehlikeye atıyor, onurlarını aşağılıyor, onlara kapsamlı koruma ve yardım sunmak yerine zulüm getiriyor.

Gazze - AFP

Hamas öncülüğündeki örgütlerin çoğu sivil 1200 kişiyi öldürmesi, 251 kişiyi de rehin almasıyla birlikte 7 Ekim 2023'te başlayan savaşta çoğu sivil 60 bine yakın Gazzeli öldü, pek çoğuysa açlık çekiyor (AFP)


Daha fazla gıdaya kavuşma ihtimali Gazze halkını sevindirse de temkinliler.

39 yaşındaki Raşa el Şeyh Halil, son gelişmelerin kendini umutlandırdığını söyledi. 4 çocuk annesi, "Bir yardım konvoyu ya da birkaç havadan yardım paketi yeterli olmayacak. Bu kabusu sonlandırmak, savaşı bitirmek için gerçek bir çözüme ihtiyacımız var" dedi. 

6 çocuk annesi Nevin Salih de şu ifadeleri kullandı:

Mesele sadece gıdanın miktarı değil, kalite de önemli. Bir tane taze meyve ya da sebze yemeyeli 4 ay geçti. Tavuk yok, et yok, yumurta yok. Bize sadece çoğunlukla günü geçmiş konserveler ve un geliyor.

5 çocuğundan biri ve eşinin çölyak hastası olduğunu anlatan Rami Taha ise "Savaştan önce onlara glütensiz gıdalar alıyordum. Şimdi hiçbir şey yok. Birkaç günde bir onları serum için hastaneye götürmek zorundayım" diye konuştu.

Gazze esnaflarından Ahmed Taha "Bu kalıcı bir çözüm değil. Kanser hastasına tedavi uygulamadan ağrıkesici vermek gibi" dedi. 

Bugün açlıktan ölen 10 yaşındaki Nur'un amcası Gazi Ebu Sela, "Doktorlar burada ama ilaç yok, süt yok, gıda yok" diye konuştu. 

Gazze - AA

Deyr el-Belah'taki hastanede tedavi gören Nur, yetersiz beslenme ve tıbbi mama eksikliği nedeniyle hayatını kaybetti (AA)


İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir gibi radikal sağcılarsa yardıma izin verilmesine tepkili. 

Bu kararın kendisine sorulmadan alındığını vurgulayan Ben Gvir tüm yardımların kesilmesi, Gazze'nin tamamen ele geçirilmesi ve Filistinlilerin bölgeyi terk etmesinin teşvikinden yana olduğunu tekrarladı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yardımların bölgeye ulaşmasından sonra yaptığı açıklamada BM'yi suçladı:

İnsani yardımların girmesine izin vermediğimizi söylüyorlardı. İzin veriliyor. Güvenli koridorlar var. Hep vardı ama bugün resmileşti. Daha fazla bahane olmayacak. Tüm amaçlarımızı yerine getirene kadar, mutlak zafere kadar, savaşmayı sürdüreceğiz.

Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail'in uyguladığı ambargo nedeniyle bölgede 87'si çocuk 133 Filistinli öldü.

2,2 milyon kişinin yaşadığı Gazze'den gelen feci kıtlık görüntüleri, uluslararası toplumu harekete geçirdi. 

Aralarında Birleşik Krallık, Fransa ve Kanada'nın da olduğu 25 ülkenin geçen hafta Tel Aviv yönetiminin yardım akışı üzerindeki ambargosunu kaldırmaya çağırdı.

Sonrasında perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eylülde Filistin devletini tanıyacaklarını açıklayarak gündem yarattı. 

Hamas'a karşı sert tutumlarını sürdüren İsrail ve ABD ise örgütün anlaşma istemediğini öne sürerek Katar'ın başkenti Doha'da sürdürülen ateşkes müzakerelerinden çekilme kararı aldı. 


Independent Türkçe, BBC, CNN, Times of Israel, Reuters, AFP, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU