İsrail: Hizbullah'ın silah üreticisi, Lübnan'da öldürüldü

Tel Aviv yönetimi, ateşkesten beri düzenlediği saldırılarda 230'u aşkın Hizbullah mensubunu öldürdüğünü belirtiyor

İsrail ordusu ateşkese rağmen Lübnan'daki operasyonlarını sürdürüyor (AP/Arşiv)

Lübnan Sağlık Bakanlığı, pazar günü ülkenin güneyindeki bir otomobile düzenlenen İsrail saldırısında bir kişinin öldüğünü duyurdu.

Ülkenin resmi haber ajansı NNA da İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracının bu saldırıyı Nebatiye'ye bağlı Tulin ve Kalaviye kasabalarını birbirine bağlayan yolda gerçekleştirdiğini bildirdi. 

İsrail ordusu, pazartesi sabahı yayımladığı açıklamayla vurulan kişinin kimliğini kamuoyuyla paylaştı. 

Öldürülen Muhammad Ali Yassin'in Hizbullah için silah geliştirdiği ve ürettiği öne sürüldü. 

Yassin'in eylemlerinin İsrail'le Lübnan arasındaki anlaşmanın ruhuna uymadığı iddia edildi. 

İsrail ordusu, düzenlediği operasyonun görüntüsünü de paylaştı.


Cuma günü yine Nebatiye'ye bağlı Bint Cibeyl ilçesindeki Ayterun beldesinde bir kişinin, İsrail saldırısında öldürüldüğü açıklanmıştı. 

İsrail'le Lübnan arasında bir yılı aşkın süredir süren çatışmaların ardından 27 Kasım 2024'te yürürlüğe giren ateşkese rağmen İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine neredeyse her gün saldırılar düzenliyor.

Tel Aviv yönetimi, ateşkesten beri düzenlediği saldırılarda 230'u aşkın Hizbullah mensubunu öldürdüğünü belirtiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden kısmen çekilse de son çatışmalarda ele geçirdiği 5 stratejik tepedeki işgalini sürdürüyor.

Hizbullah ise İsrail'in saldırıları durdurmasını ve tamamen geri çekilmesini istiyor.

ABD ve İsrail baskısı altındaki Lübnan yönetimi, İran destekli Hizbullah'ı silahsızlandırmaya çalışıyor. 

Önceden Lübnan'ın siyaset sahnesinde hüküm süren ve ordudan daha güçlü olduğu tahmin edilen örgüt, İsrail operasyonlarıyla zayıfladı. 

Şii örgütün zayıflamasındaki en önemli etkenlerden biri de Suriye'de Beşar Esad rejiminin devrilmesi. Tahran'la Hizbullah arasındaki tedarik hattının önemli bir bölümü Suriye'den geçiyordu.


Independent Türkçe, Times of Israel, AFP, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU