RT analizi: "Huzursuz komşu" Azerbaycan, Rusya'nın çevresine neden güvenemeyeceğini gösteriyor

"Türkiye, Rusya'nın yerini alacak mali olanaklardan ve stratejik bağımsızlıktan yoksun"

Rusya'da gözaltına alındıktan sonra ölen Hüseyin ve Ziyeddin Seferov kardeşler, 1 Temmuz'da Azerbaycan'ın Hacibedelli köyünde toprağa verildi (Reuters)

Bakü'yle Moskova arasındaki gerilim büyürken Rus devletine bağlı RT'de konuya dair bir analiz yazısı yayımlandı.

Moskova merkezli düşünce kuruluşu Valdai Club'un Program Direktörü Timofey Bordaçev'in imzasını taşıyan yazı, "Azerbaycan'ın aşırı gerginliği, Rusya'nın komşularına neden tamamen güvenemeyeceğini gösteriyor" başlığına sahip. 

52 yaşındaki siyaset bilimci, Rusya'nın gücünün büyüklüğüyle komşularının gerildiğini öne sürdü. Bu ülkenin sınırlarının ABD gibi çoğunlukla okyanusla belirlenmemesinin ve Rusya'nın çok kültürlü yapısının da bunda pay sahibi olduğu bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Finlandiya'dan Orta Asya'ya Rusya'nın etki alanında kalan ülkelerin, yanlış anlaşılmalarla bile hemen korktuğu savunuldu.

Bu ülkelerin bazıları her ne kadar Rusya'ya sırtını dönmeye çalışsa da tarihi bağların peşlerini bırakmadığı belirtildi. 

"Huzursuz komşu" moduna geçtiği bildirilen Azerbaycan da örnek olarak gösterildi. 

Rusya'nın hem büyük güç olmanın sağladığı nüfuzu koruması hem de çevresindekilerin gerginliğini büyütmemesi için hassas bir diplomasi çizgisinde yürümesi gerektiği vurgulandı.

Birkaç yıl önce Ukrayna ve Türkmenistan hariç, eskiden Sovyetler Birliği'ne bağlı tüm ülkelerde derinlemesine görüşmeler yaptığını aktaran Bordaçev, siyasi figürlerin ve akademisyenlerin Rusya endişesini taşıdığını gördüğünü ifade etti. 

Rusya'nın komşularının bu sebeple farklı ortaklıklar aradığını vurgulayarak Türkiye'nin Güney Kafkaslar ve Orta Asya'daki çabalarını da bu çerçevede değerlendirdi:

Eski Sovyet cumhuriyetleri, Türkiye'yle ortaklığı bir emniyet tedbiri gibi görse de hiç kimse Ankara'nın Rusya'nın nüfuzuna ulaşabileceğine gerçekten inanmıyor. Türkiye, Rusya'nın yerini alacak mali olanaklardan ve stratejik bağımsızlıktan yoksun. Ancak Ankara'nın yakınlarda olması, Moskova'yla yapılan anlaşmalarda faydalı bir koz. Tıpkı bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinin Batı'yla müzakere ederken BRICS'i kullanmaları gibi.

Azerbaycan'a ait yolcu uçağının 25 Aralık 2024'te Rus hava sahasındayken yerden açılan ateşle hasar gördüğü için Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşmesi üzerine Bakü, Rusya'dan özür ve suçluların cezalandırılmasını istemiş ancak bu talep karşılık görmemişti.

Azerbaycan, Bakü'deki "Rus Evi" diye bilinen Rusya Kültür Merkezi'nin faaliyetini sonlandırmış, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'nda Almanya'yı mağlup etmesinin 80. yıldönümü dolayısıyla Moskova'da düzenlenen törenlere katılmamıştı.

Rus güvenlik güçlerince 27 Haziran'da Yekaterinburg'da Azerbaycanlıların ikamet ettiği evlere düzenlenen baskınların ardından iki Azerbaycan yurttaşının öldüğü açıklanmıştı. 

Bunun üzerine Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Rusya'nın Bakü Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Pyotr Volokovıh'a konunun ivedilikle araştırılması ve sorumluların cezalandırılması beklentisi iletilmişti.

Azerbaycan Kültür Bakanlığı, Rus güvenlik güçlerinin Azerbaycanlılara yönelik şiddeti ve yargısız infazını gerekçe göstererek Rusya'nın ülkedeki tüm kültürel etkinliklerini iptal etmişti.

Rusya'ya ait haber ajansı Sputnik'in Bakü Ofisi'ne Azerbaycan polisi tarafından düzenlenen operasyonda gözaltına alınan iki kişi de tutuklanmıştı.

Yerel basın, bu kişilerin Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) mensubu olduğunu öne sürmüştü.


Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU