Leman dergisine "karikatür" soruşturması: 4 kişi gözaltına alındı

Bakan Tunç, Leman dergisi hakkında "dini değerleri alenen aşağılama" suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını açıkladı. Bir grup da derginin binasına saldırı girişiminde bulundu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Leman dergisi hakkında "dini değerleri alenen aşağılama" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldığını duyurdu.

Karikatürde yer alan isimler nedeniyle Hz. Muhammed ve Hz. Musa'nın tasvir edildiği iddiasıyla savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuya ilişkin yapmış olduğu  açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İnançlarımıza yönelik saygısızlık asla kabul edilemez. Bir mizah dergisi tarafından Peygamber Efendimizin karikatürünün çizilmesiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi gereğince ‘dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan adli soruşturma başlatılmıştır. Hiçbir özgürlük, bir inancın kutsallarını çirkin bir şekilde mizah konusu yapma hakkı tanımaz. Peygamber Efendimizin karikatürize edilmesi ya da herhangi bir şekilde görsel olarak temsil edilmeye çalışılması; sadece dini değerlerimize değil, aynı zamanda toplumsal barışa zarar vermektedir. Milyonlarca Müslümanın inançlarını hiçe sayan bu provokasyon girişimine karşı gerekli hukuki adımlar gecikmeksizin atılacaktır." 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, karikatürle ilgili 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı. Gözaltı kararı verilen kişiler arasında karikatürün sahibi, derginin iki genel yayın yönetmeni ve sorumlu yazı işleri müdürü bulunuyor. Başsavcılık, gelişmelerle ilgili kamuoyunu bilgilendireceğini belirtti.

Öte yandan, sosyal medyada örgütlenen gruplar, Leman dergisinin Beyoğlu'ndaki binasına saldırı girişiminde bulundu. Polis ekipleri saldırıyı engellemek için müdahalede bulundu.

Leman Dergisi’nden karikatür açıklaması: Dini değerleri aşağılama amacımız yoktur

Tepkilere neden olan karikatürle ilgili açıklama yapan Leman dergisi, çizimin mazlum Müslüman halkın haklılığına dikkat çekmek amacı taşıdığını belirtti.

Leman dergisi, yayınlanan karikatürün ardından kamuoyunda oluşan tepkilere yönelik sosyal medya hesabı üzerinden yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, karikatürün dini değerlere hakaret amacı taşımadığı vurgulanarak, çizimin İsrail tarafından öldürülen bir Müslümanı konu ettiği ve Müslüman halkın haklılığına dikkat çekmeyi amaçladığı ifade edildi.

Dergiden yapılan açıklamada, “Dünyada en çok konulan ve nüfus olarak en yüksek sayıda kullanılan isim Muhammed, Mehmet, Mamadu’dur. Hepsi Peygamber Efendimizin ismini yaşatmak için Müslümanlar tarafından konulur. Şu anda Muhammed ismini taşıyan yaklaşık 200 milyon kişi vardır” denildi.

Açıklamada, “Karikatürün çizeri mazlum Müslüman halkın haklılığını ortaya koymak istemiştir. Dini değerleri aşağılama amacı kesinlikle bulunmamaktadır. Peygamber Efendimizin bir tasviri yoktur. Bu karikatürü farklı bir şekilde yorumlamak için kötü niyetli olmak gerekir” ifadelerine yer verildi.

Türk askerinin “Mehmetçik” olarak adlandırıldığına ve "Peygamber ocağı" kavramının önemine dikkat çekilen açıklamada, “Hassasiyeti biliyor ve anlıyoruz. Yanlış anlaşılmalara sebep olan ve provokatif tavır sergileyenleri kınıyoruz. Protesto eden iyi niyetli kardeşlerimizi bizi doğru biçimde anlamaya davet ediyoruz” denildi.

Açıklamanın devamında, derginin bugüne kadar beş kez Filistin özel sayısı yayımladığı, Mavi Marmara dâhil yüzlerce kez Filistin meselesini kapağa taşıdığı hatırlatılarak, “Vicdanımızı ve inancımızı çarpıtılmış biçimde sorgulama hakkınız olmadığını ifade ederiz. Yine provokasyonlara maruz kalıp incindiğini düşündüğümüz iyi niyetli okurlarımız için özür dileriz” denildi.

Son olarak açıklamada, ülkenin hassas bir süreçten geçtiği bu dönemde Adalet Bakanlığı ile güvenlik birimleri, “çıra peşinde olanlara karşı” göreve çağrıldı.

Karikatürün çizeri D.P. ters kelepçe ile gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, tartışmalara neden olan karikatürün çizeri D.P.’nin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya’nın paylaşımının ardından gözaltı anına ilişkin görüntüler de sosyal medyada yayımlandı.

Görüntüde karikatür nedeniyle hakkında gözaltı kararı verilen D.P.’nin bina içerisinde merdivenlerde ters kelepçeyle gözaltına alındığı görülüyor.

AK Parti Sözcüsü Çelik: “Bu yapılan çirkinliğin sanatla ya da fikir özgürlüğüyle ilgisi yoktur”

Leman dergisi hakkında başlatılan soruşturma ve ardından AK Parti’den tepkiler geldi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya ve açıklamalarında, “Bu yapılan çirkinliğin sanatla ya da fikir özgürlüğüyle ilgisi yoktur” ifadelerini kullandı. Çelik, söz konusu eylemin kabul edilemez olduğunu belirtti.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise yaptığı açıklamada, “Bu hastalıklı zihniyetten hukuk önünde mutlaka hesap sorulacaktır” diyerek yasal sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Provokasyon amaçlıdır ve buna cüret edenler hukuk önünde hesap verecektir

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Leman dergisinde yayınlanan Hz. Muhammed’e yönelik karikatüre tepki gösterdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in hayasızca karikatürize edilmesini şiddetle kınıyorum. Yapılan basın özgürlüğü değildir. Yapılan ifade özgürlüğü değildir. Dini değerlerimizi aşağılayan, Müslümanların vicdanında derin yaralar açan bu tür girişimler provokasyon amaçlıdır ve buna cüret edenler hukuk önünde hesap verecektir. Peygamber Efendimizin karikatürünü yaparak hakaret eden bu zihniyeti lanetliyorum." 

İstanbul Valisi Davut Gül’den LeMan tepkilerine hukuk uyarısı: Sağduyudan ayrılmayın

İstanbul Valisi Davut Gül, LeMan dergisinde Hz. Muhammed’in karikatürize edildiği iddialarına yönelik artan tepkilere ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Gül, tepkilerin hukuk zemininden çıkmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Vali Gül paylaşımında, “İnancımıza, Peygamber Efendimize (s.a.s.) yönelik yapılan her saygısızlık, hepimizin yüreğinde derin bir yara açmaktadır. Bu çirkin saldırılar asla fikir ya da mizah değil; doğrudan inançlarımızı hedef alan bilinçli ve sistematik provokasyonlardır. Devletimiz, hukuki süreçleri kararlılıkla yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

Gül, vatandaşları sükûnete davet ederek, “Hemşehrilerimizin bu kirli oyuna gelerek sokaklarda ya da dijital mecralarda hukuki sorunlara yol açacak davranışlarda bulunmasını istemiyoruz. Haklı olduğumuz bir meselede haksız duruma düşmek; işte provokatörlerin tam olarak istediği şey budur” dedi.

Açıklamasını “Lütfen sağduyunuzu koruyun, vakarla hareket edin. İnancımızı savunurken hukuk zemininden ayrılmayın” çağrısıyla tamamladı.

Fatih Erbakan: Sözde mizah adı altında, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ve Hz. Musa’ya yapılan saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, LeMan Dergisinde Hz. Muhammed'in karikatürize edildiği iddiaları üzerine sosyal medya hesabından kınama mesajı paylaştı.

Erbakan, şu ifadeleri kullandı:

"Sözde mizah adı altında, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.v) ve Hz. Musa’ya (a.s) yönelik yapılan alçakça ve ahlaksız saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz! Bu millet, inancı ve değerleriyle var olmuştur. İnancımıza, mukaddesatımıza ve peygamberlerimize uzanan bu kirli ve edepsiz eller, aslında milletimizin birliğine, kardeşliğine ve medeniyet değerlerine saldırmaktadır. Bu, ifade özgürlüğü değil; açıkça nefret suçu, kutsal değerlere hakarettir. İfade ediyoruz ki; bu millet, imanına ve kutsalına uzanan hiçbir dile, hiçbir kaleme ve hiçbir zihniyete sessiz kalmayacaktır. Peygamber sevdalıları, her zaman olduğu gibi bugün de bu edepsizliğe karşı duracaktır. Yargı organlarını da bu açık nefret suçuna karşı derhal harekete geçmeye, bu ahlaksızlığa hukuk önünde gereken cevabı vermeye davet ediyoruz."

LeMan Dergisi’nden yeni açıklama: “Bu karikatür Hz. Muhammed (S.A.V) karikatürü değildir”

LeMan Dergisi, tartışma yaratan karikatürle ilgili yeni bir açıklama yaparak eserde Hz. Muhammed’e herhangi bir referans bulunmadığını ve çizimin İsrail saldırısında hayatını kaybeden bir Müslümanın adı üzerinden kurgulandığını belirtti.

“BU KARİKATÜR bir HZ. MUHAMMED (S.A.V) KARİKATÜRÜ DEĞİLDİR. Eserde İsrail’in bombardımanlarında katledilen bir Müslümanın adı Muhammed olarak kurgulanmıştır. İslam dünyasında 200 milyondan fazla kişinin adı Muhammed’tir. Eserde Hz. Muhammed’e hiçbir referans yoktur.”

LeMan, yapılan haber ve yorumlarda bu ayrımın dikkate alınması gerektiğini belirterek, çizimin dini değerleri hedef almadığını yineledi.

Ali Kenanoğlu’ndan Leman Dergisi önündeki gerilim için uyarı: “Yeni bir madımak yaşanmasın”

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve Alevi Bektaşi Federasyonu Kurucularından Ali Kenanoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Leman Dergisi önünde yaşanan gerginliğe dikkat çekerek İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

2 Temmuz Madımak Katliamı’nın yıldönümü öncesinde yaşananları hatırlatan Kenanoğlu, “2 Temmuz Madımak katliamı yıldönümü arifesinde benzer deneme Beyoğlu’nda Leman Dergisi önünde yapılıyor. Görevinizi yapın ve yeni bir Madımak yaşanmasın” ifadelerini kullandı.

Kenanoğlu paylaşımında İçişleri Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabını da (@TC_icisleri) etiketledi.

İHD'den Leman karikatüristi gözaltısına tepki: Ters kelepçe ve muamele meşrulaştırılamaz

İnsan Hakları Derneği (İHD), Leman dergisinde yayımlandığı öne sürülen bir karikatürü çizdiği iddia edilen kişinin gözaltına alınışı sırasında uygulanan ters kelepçe ve bu görüntülerin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından sosyal medyada paylaşılmasına tepki gösterdi

İHD’den yapılan açıklamada, “Bu karikatür bir Hz. Muhammed (S.A.V.) karikatürü değildir” açıklamasına rağmen, çizimi gerçekleştirdiği iddia edilen kişinin ters kelepçe ile gözaltına alınarak yerde sürüklendiği ve bu görüntülerin meşru bir uygulama gibi kamuoyuyla paylaşıldığı” ifade edilerek, bunun hem insan haklarına hem de ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Dernek, gözaltı sırasında hiçbir direnç göstermeyen bir kişiye ters kelepçe takılmasının ve kötü muamele görüntülerinin yayılmasının Türkiye’nin imzacısı olduğu BM Mandela Kuralları ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu vurguladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İfade özgürlüğü ve kötü muamele görmeme hakkı anayasal güvence altındadır. Bu uygulamayı meşru göstermek, hukuka aykırı uygulamaları olağanlaştırmaktır. İçişleri Bakanı’nı bu görüntüleri yaymaktan vazgeçmeye ve yasalara uymaya çağırıyoruz.”

İHD ayrıca, Beyoğlu’ndaki Leman Dergisi binası önünde yaşanan gerilimlere de değinerek, “Yetkilileri provokasyonlara karşı sorumlu davranmaya ve yeni acılar yaşanmadan gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU