Beyaz Saray, Trump’ın Suriye kararına hazırlıksız yakalandı

“Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı önceden bilgilendirilmedi”

Trump'ın yaptırımları kaldırma kararı Suriye'de sevinçle karşılandı (Reuters)

ABD Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Başkan Donald Trump'ın Suriye yaptırımlarını kaldırma kararına hazırlıksız yakalandı.

Trump, salı günü Suudi Arabistan’a düzenlediği ziyarette Suriye’ye yaptırımları kaldırmayı planladığını açıklamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan Amerikalı kaynaklar, Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı'ndaki üst düzey yetkililere yaptırımların kaldırılacağına dair önceden bilgi verilmediğini söylüyor.

Trump’ın Riyad’daki duyurusunun ardından Beyaz Saray’da yaptırımların nasıl kaldırılacağına ve sürece ilişkin birçok soru işareti oluştuğu ifade ediliyor. 

Beyaz Saray’dan bir yetkili, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Trump’tan Şam’a yönelik yaptırımları kaldırıp Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’yla görüşmesini istediğini söylüyor. 

Cumhuriyetçi lider, çarşamba günü Riyad’daki Körfez İşbirliği Konseyi zirvesi öncesinde Şara’yla görüşmüş, ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmemin ardından yeni bir başlangıç yapmaları için Suriye'ye tüm yaptırımları kaldırıyoruz. Bu onlara yeni bir başlangıç için fırsat verecek. Bu yaptırımlar çok güçlü ve yıkıcıydı.

Eskiden Ebu Muhammed Colani takma adını kullanan Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) lideri Ahmed Şara hâlâ ABD’nin terör listesinde yer alıyor. Trump’ın selefi Joe Biden, FBI’ın Şara’nın başına koyduğu 10 milyon dolarlık para ödülünü aralıkta kaldırmıştı.

Diğer yandan Reuters’ın haberinde, Suriyeli üst düzey yetkililerin geçen ay Washington’ı ziyaret ederek yaptırımların kaldırılması için yoğun lobicilik faaliyetleri yürüttüğü aktarılıyor. 

Washington yönetimi, Suriye’ye yaptırımların kaldırılması için 5 şart sunmuştu. Bunlar İsrail’le İbrahim Anlaşmaları’nın imzalanmasını, yabancı militanların Suriye’yi terk etmesini, Filistinli savaşçıların ülkeden çıkarılmasını, IŞİD hapishanelerinin Şam yönetimi tarafından devralınmasını ve ABD’ye IŞİD’e karşı mücadelesinde yardım edilmesini içeriyor.

Analizde, bu şartların yerine getirilmesinin ve yaptırımların kaldırılmasının aylar sürebileceğine dikkat çekiliyor. 
 


İbrahim Anlaşmaları, Trump’ın ilk döneminde 2020’de İsrail’le Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan arasında imzalanmıştı. ABD arabuluculuğunda gerçekleştirilen görüşmelerde Arap ülkeleri, İsrail’le ilişkileri normalleştirmeyi kabul etmişti. 

Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD hapishaneleriyse Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolünde. SDG'nin ana unsurunu Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği YPG oluşturuyor.

ABD, geçen yılın sonlarında, bölgedeki IŞİD tehdidi ve ABD üslerine yapılan İran destekli milislerin saldırılarını gerekçe göstererek Suriye’deki birlik sayısını 2 bine çıkarmıştı. Ancak Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, asker sayısının 1000’in altına düşürüleceğini duyurmuştu. 


Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU