Singapur'u 1959'dan beri yöneten parti yine kazandı: PAP'nin sırrı ne?

Muhalifler bir kere daha hüsrana uğradı

Mayıs 2024'te göreve gelen 52 yaşındaki Başbakan Lawrence Wong ilk sınavından başarıyla çıktı (Reuters)

Singapur'da cumartesi günü yapılan genel seçimlerde beklenen oldu ve iktidardaki Halkın Hareket Partisi (People's Action Party/PAP), parlamentodaki 97 sandalyeden 87'sini kazanarak 14. kez üst üste iktidara geldi.

Seçime katılım oranı yüzde 92,47 olurken PAP, 2020 seçimlerinde elde ettiği 83 sandalyeyi de aştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2020'de yüzde 61,2 olan oyunu yüzde 65,6'ya çıkaran parti, Başbakan Lawrence Wong liderliğindeki ilk seçimlerini kazanarak 14. kez üst üste iktidara geldi.

Seçim sonuçlarının ardından kendisine gösterilen ilgiden dolayı halka teşekkür eden Wong yaptığı açıklamada, "Singapur halkının güvenini kazanmak büyük bir onur. Bu destekle ülkemizi ekonomik belirsizlikler ve küresel zorluklar karşısında daha da güçlendireceğiz" dedi.

Anamuhalefetteki İşçi Partisi'yse 10 sandalyesini korudu. Partinin lideri Pritam Singh seçim sonuçlarını değerlendirirken, "Parlamentoda daha dengeli bir temsilin sağlanması için çalışmaya devam edeceğiz. Halkın sesini duyurmak ve hükümeti denetlemek bizim görevimiz" ifadelerini kullandı.

Singapur İşçi Partisi Destekçisi - Reuters

İşçi Partisi destekçileri seçimlerden bir kez daha üzgün ayrıldı (Reuters)


6 milyona yakın kişinin yaşadığı ülke, 1959'da kendi kendini yönetme hakkını Birleşik Krallık'tan almıştı. O dönemden beri merkez sağcı PAP iktidarda. 

BBC, Güneydoğu Asya ülkesinde enflasyon, maaşların düşmesi, iş imkanlarının azalması, hayat pahalılığı ve ekonomik istikrarsızlığa dair endişeler hüküm sürerken PAP'ın nasıl gücünü kaybetmediğini inceledi. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı, küresel bir kaos korkusu yaşanırken Singapur halkının güvenli liman olarak görülen PAP'ye sığındığını bildirdi. 

Singapur Ulusal Üniversitesi'nde siyaset bilimi dersleri veren Ian Chong, şu yorumu yaptı:

Ekonomisinin boyutu ve uluslararası güçlere maruziyeti düşünüldüğünde Singapur savunmasızlığı daha da derinden hissediyor. Ayrıca bizler riskten kaçınan seçmenler olarak biliniriz.

PAP'ı yerenler mal ve hizmet vergilerinin artırılmasının ekonomiyi vurduğunu savunurken iktidar partisi olumsuz gelişmeleri Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar ve tedarik zincirlerindeki sıkıntılarla açıklıyor.

ABD'nin gümrük vergilerini artırarak küresel ticaret savaşını körüklediği bir dönemde Wong'un "Singapur'u fırtınadan çıkarma" vaadinin, Kovid pandemisi sırasında rüştünü bir kere daha ispatlayan PAP'a avantaj sağladığı belirtiliyor. 

BBC, seçimlerde doğrudan hile iddiası olmasa da, muhaliflerin seçim bölgelerinin sınırlarının PAP lehine değiştirildiğini ve medyanın sıkıca kontrol edildiğini öne sürdüğünü aktarıyor. 


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU