Kanarya Adaları açıklarındaki batık dağ, Atlantis efsanesine ilham vermiş olabilir

Araştırmacılar mercan bahçeleri, süngerler ve "bakteriyel dokularla" kaplı bölgeler keşfetti

La Palma'daki Tojagaite volkanının su altındaki lavında mercanlar ve balıklar (IGME-CSIC)

Bilim insanları, modern İspanya'daki Kanarya Adaları'nın kıyısında, muhtemelen milyonlarca yıl önce suya batmış geniş bir dağın Atlantis efsanesine ilham vermiş olabileceğini söylüyor.

İspanya'nın Jeoloji ve Madencilik Enstitüsü'nden (CSIC) araştırmacılar, Mount Los Atlantes diye isimlendirilen deniz dağında, her biri yaklaşık 50 kilometre çapında ve tabanları okyanusun yüzeyinin 2 kilometreden daha fazla altında, üç aktif olmayan volkan bulunduğunu ileri sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CSIC, bu volkanların bir zamanlar, 56 ila 34 milyon yıl önce Eosen döneminde, Batı Afrika kıyısı açıklarında, Lanzarote'nin doğusunda yer alan bir ada takımının parçası olduğunu belirtti.

Jeolog ve proje koordinatörü Luis Somoza "Atlantis efsanesinde anlatıldığı gibi, volkanlar geçmişte adaydı ve battı, hâlâ da batıyor. Bazılarımız, adaların sahillerini koruduklarını doğrulamayı başardı" dedi.

Dr. Somoza, Platon'un eserlerinde geçen Cebelitarık Boğazı açıklarındaki hayali adayı kastederek Live Science'a "Bu Atlantis efsanesinin kaynağı olabilir" diye anlattı.

Yeni bir araştırmada, bir jeolog ekibi CSIC'nin Sarmiento de Gamboa isimli oşinografik gemisine binerek bölgenin volkanik hareketliliğini daha iyi anlamak üzere gelişmiş bir uzaktan kumandalı araç (ROV) kullanarak yaklaşık 2,5 kilometre derinlikteki suları taradı.

ROV'nin, 5K ultra yüksek çözünürlüklü kameraları, deniz yatağından örnek almak için robotik kolları ve suda karbondioksit ve metan izlerini aramaya yönelik gaz sensörleri bulunuyor.

Araştırmacılar 27 Haziran'dan 6 Ağustos'a kadar takımadalarının civarındaki deniz yatağının durumunu inceleyerek gelecekte İspanya halkına risk oluşturabilecek magma ve su altı volkanik faaliyet izleri aradı.

Araştırmacılar, bu ekstrem koşullarda su altı minerallerinin oluşumunun yanı sıra sudaki manganez, kobalt ve fosfat gibi enerji aktarımında öneme sahip metallerin oluşumunu destekleyen mikroorganizma seviyelerini de ölçtü.

Çalışma, su altı bölgesindeki volkanlardan bazılarının, geçmişte sanıldığından daha genç ve İspanya'daki Timanfaya volkan takımının deniz altındaki eşdeğeri olabileceğini ileri sürüyor.
 

La Palma'daki Tajogaite volkanındaki su altı deniz yatağı yapıları (IGME-CSIC)

Araştırmacılar, bu su altı dağlarının mevcut Kanarya takımadalarının ataları gibi kabul edilebileceğini söylüyor.   

Yakın tarihli robotik su altı araştırması, volkanik akıntıların meydana getirdiği lav deltalarıyla deniz tabanında zengin bir canlılık oluştuğunu açığa çıkarıyor.

Lav kanallarından bazılarının 1,2 kilometre derinliğe ulaşabileceğini belirten bilim insanları, bu odaların çok derinlerde "etkileyici borular" oluşturduğunu ekliyor.
 

Su altı lav akıntılarının oluşmasının ardından deniz yatağının yakınında yaşam (IGME-CSIC)

Araştırmacılar yakın zamandaki patlamaların ardından bölgede su altı yaşamının "yeniden doğduğuna" dair kanıtlar da buldu.  

Su altındaki volkanların yanında yeni mercan bahçeleri ve süngerlerin yanı sıra "bakteriyel dokularla" kaplı bölgeler de keşfettiler.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU