Vatani görevi geri getirmek mi? Kimi kandırdığınızı sanıyorsunuz Bay Sunak?

Bu, Dad's Army'deki Yüzbaşı Mainwaring'den başka hiç kimseyi kesinlikle içermeyen son derece seçkin bir gruba hitap etmek üzere tasarlanmış bir politika gibi görünüyor

Dad's Army, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ta askere alınmayan gönüllüleri konu eden, 9 sezon yayımlanmış bir sitcom (BBC)

Bir ilişkinin, taraflardan birinin dünyaları vaat etmesini gerektirecek kadar kötüleşmesi kadar üzücü bir şey yoktur. Ertelediğimiz şu Paris gezisi var ya? Parayı bulabilirim. Ailen benden nefret mi ediyor? Daha sevimli olabilirim. Birdenbire son şanslarınızı kullanıyor, tüm kurşunlarınızı atıyorsunuz.

Bu bir ilişkiyi düzeltmek için kötü, bir ülkeyi düzeltmeye çalışmak içinse felaket bir yol. Yine de Birleşik Krallık Başbakanı'nın halihazırda görevde kalma stratejisi bu gibi görünüyor ve ancak bekleyebileceğiniz kadar iyi gidiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evet, Rishi Sunak'ın yeniden seçilme kampanyası başlayalı sadece birkaç gün oldu ve Sunak, temmuzda kazanması halinde 18 yaşındakiler için zorunlu askerliği geri getirme sözü verdi bile. Gençlere ya tam zamanlı orduya katılma ya da her ay bir hafta sonu gönüllü toplum hizmeti yapma seçeneği sunulacak.

Bu, Dad's Army'deki Yüzbaşı Mainwaring'den başka hiç kimseyi kesinlikle içermeyen son derece seçkin bir gruba hitap etmek üzere tasarlanmış bir politika gibi görünüyor. Çavuş Wilson'ın, Yüzbaşı'nın birlikleri üzerinde otorite kurmak için her hafta sergilediği gülünç girişimler karşısında yaptığı gibi, ulus hep birlikte şaşkınlıkla gözlerini devirdi.

Çekicilikten bu kadar uzak bir fikir bulabilmesi insanı neredeyse etkileyecek. Hayattaki tek zevkiniz gençlerin mutsuz olması fikrinden gelmiyorsa (ki adil olmak gerekirse, halkın sıfır olmayan bir yüzdesi), o zaman burada tam ne kazanılacak? En büyük sorunları Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS), enflasyon, toplu taşıma ve işsizlik olan bir ülkede, bir çocuğun hayatının bir yılını boşa harcamak ulus olarak bizi tam nasıl zenginleştiriyor?

Sunak, programın "gençlerimiz arasında ortak bir amaç duygusu ve ülkemizde yenilenmiş bir gurur duygusu yaratacağını" savunuyor, ama gerçekten öyle mi? Olsa olsa, çaresiz bir adamın son kumarında siyasi piyon olarak kullanılarak zamanlarının boşa harcandığını çok iyi bilen gençlerde kızgınlık yaratması daha muhtemel. Ülkemizin gururunu tazelemenin iyi bir yolu ne olurdu biliyor musunuz? Gurur duyabileceğimiz bir ülke inşa etmek.

İşçi sınıfından pek çok gencin 18 yaşına geldiğinde tam zamanlı ya da hafta sonları çalışmaya başlayarak anne ve baba yetersiz kaldığında hane gelirini artırmaya yardımcı olduğu gerçeğini bir kenara bırakın, bu politika paraya en çok ihtiyaç duyulan evlerin muhtemelen para kaybedeceği anlamına geliyor.

Bunların hiçbiri, ülkenin bazı bölgeleri için, onlarca yıldır geliştirdiğimiz son derece hassas bir siyasi dengeye balyoz indirdiği gerçeğinden bahsetmek için bile değil. Londra'ya taşınmadan önce Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde yaşıyordum ve şu anda size söyleyebilirim ki oradaki çocuklardan bazılarını bir yıllığına orduya katılmaya zorlasanız yüzünüze gülerler ve bu en iyimser sonuç olur. İrlanda Milliyetçilerine Britanya kraliyetine zorunlu hizmeti kabul ettirmede iyi şanslar. Tarih kitapları bize bir şey söylüyorsa, o da bunu çok sevdikleridir. 

Elbette bunun yerine kamu hizmeti yapma seçenekleri olacak ancak kamu hizmetiyle ilgili şöyle bir şey var, çoğunlukla cezalandırma biçimi olarak kullanılıyor. Aslında gençlere söylenen şey, genç ve canlı olma suçunun ve ayağa kalktıklarında televizyon paraziti gibi ses çıkarmayan dizlere sahip olmanın kefaretini ödemeleri gerektiği.

Sunak şimdiden bu kadar saçma seçeneklere başvuruyorsa, aynı oy bloğuna hitap etmek için başka neler yapacağını merak etmek gerek. İmparatorluk ölçü birimlerine geri dönmek mi? Vejetaryenleri zorla çalıştırmak mı? Solaklığı yasaklamak mı? Bu seçim bitmeden asarak idamı geri getirmeyi önerirse hiç şaşırmam.

Sorun şu ki, bir Wetherspoons barında boş konuşan bir adamın yarım yamalak aşırılığına yönelmeye başladığınızda, bunun ne sonu ne de etkili bir politika pozisyonu vardır. Sonunda sadece bir şeyler söylüyor, halkın tepkisini çekmeye çalışıyor, dürüst olmak gerekirse söylediklerinin yarısına bile inanmayan bir grubun temel içgüdülerine hitap ediyorsunuz.

Elbette tüm bunlar tartışma konusu, çünkü bu politika Sunak'ın kazanmasına bağlı ve eğer bunun gibi politikalarla kazanacağını düşünüyorsa, o zaman saygıdeğer Yüzbaşı'nın şu sözlerine başvurabiliriz: 

Sanırım hayal alemine dalıyorsunuz Sayın Başbakan.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU