Elon Musk'ın yapay zekaya dair bir iyi bir de kötü tahmini var

"Asıl mesele, mana olacak"

X, xAI, Tesla ve SpaceX'in sahibi, teknoloji konusunda heyecanlı olduğu kadar temkinli de konuşuyor (AFP)

Ünlü teknoloji girişimcisi Elon Musk, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen VivaTech 2024 adlı teknoloji zirvesi kapsamındaki bir konferansa perşembe günü webcam aracılığıyla bağlandı.

52 yaşındaki iş insanı, yapay zekanın insanların işini ellerinden alacağını savunurken bunun kötü bir şey olarak görülmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi:

İyi bir senaryoda muhtemelen hiçbirimizin işi olmayacak. Hobi gibi bir iş yapmak isterseniz yapabileceksiniz. Onun haricinde yapay zeka ve robotlar istediğiniz mal ve hizmeti sağlayacak. Mal ve hizmet konusunda eksiklik hissedilmeyecek.

Asıl mesele, mana olacak. Eğer bilgisayar ve robotlar her şeyi sizden daha iyi yaparsa sizin hayatınızın bir anlamı olacak mı? Bu noktada insanlara yine de yer olabileceğini düşünüyorum, yapay zekaya mana katabiliriz.

Bu senaryonun işlemesi için "evrensel yüksek gelir" gerektiğini söyleyen Musk, kendi ürettiği kavramın ne anlama geldiğini açıklamadı. 

Ancak "evrensel temel gelir"den farklı olduğunun altını çizdi. Bu sosyal güvenlik kuramı, devletin her bireye düzenli gelir sağlamasını öneriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son yıllarda yapay zeka alanında kaydedilen gelişmeler, şirketlerin yanı sıra bireyleri de yeni bir dünyaya hazırlanmaya mecbur bırakacak gibi. 

Diğer yandan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde ocak ayında yapılan araştırmada şirketlerin yapay zekaya adaptasyonunun beklenenden çok daha yavaş ilerlediği bildirilmişti. 

Akıl sağlığıyla ilgilenen profesyoneller, öğretmenler ve yaratıcı işleri sürdürenlerin yapay zeka tarafından elimine edilmesini pek çok uzman gerçekçi görmüyor. Bu tarz işlerdeki insani iletişim ve duygusal zeka gereksinimi buna gerekçe olarak gösteriliyor. 

Musk yapay zekayla alakalı pespembe bir tablo çizmedi. Aynı konuşmada en büyük korkusunun teknoloji olduğunu söyledi. Ailelere seslenerek, çocukların sosyal medyada geçirdikleri sürenin kısıtlanması gerektiğini zira "dopaminleri en üst düzeye çıkaran yapay zekanın onları programladığını" savundu. 

OpenAI, Google ve Meta'nın yapay zeka sistemlerinin doğruyu aramaktan ziyade siyaseten doğruculuğu tercih ettiğini öne süren Musk, xAI adlı girişimi ve Grok isimli sohbet botuyla yarışta. 

Teknoloji sitesi Quartz, tüm yapay zeka girişimlerinin insanlığı diğerlerinden kurtarmayı vadettiği ve Musk'ın da aynı çizgiyi sürdürdüğü yorumunu yaptı. 


Independent Türkçe, CNN, Quartz

DAHA FAZLA HABER OKU