Adalet Bakanı Tunç’tan Kobani davası açıklaması: İstinaf ve temyiz süreçleri vardır

Bakan Tunç, “Bağımsız ve tarafsız yargımızın vermiş olduğu bir karar söz konusudur. Tabii bu karar ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karardır” dedi

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Düzce'deki temaslarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 28 Şubat davası hükümlüsü eski generallerin de aralarında bulunduğu 14 kişinin kalan cezalarını kaldırmasına ilişkin soru üzerine Tunç, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa’nın 104'üncü maddesinin 16'ncı fıkrası gereğince bu konuda af yetkisini kullandı. Bu yetki çerçevesinde bugün tahliyeler gerçekleşir" dedi.

Kobani davası sanıklarının tahliyelerinin ne zaman gerçekleştirileceğiyle ilgili soru sorulan Tunç, "O konuda tahliyeler şöyle; orada tahliye olacak olanlar var, mahkumiyetler var ve beraat edenler var" dedi.

"37 vatandaşımız, Yasin Börü ve onun arkadaşları kurban eti dağıtırken maalesef katledildiler. Suriye'deki iç karışıklıklar bahane edilerek, sokak hareketleri, şiddet hareketleri başlatılmıştı” diyen Tunç şu ifadeleri kullandı:

HDP'nin o dönemde halkı sokağa çağırmasıyla ilgili olarak başlatılan adli soruşturma sonrasında davaya dönüşen ve bugüne kadar, dünkü karara kadar yargılanmaları süren davada da 108 sanık yargılandı. Bunlardan 72'si firari. Bunların dosyaları tevkif edildi. 36 sanıktan 18'i tutuklu, 18'i de adli kontrollü olarak yargılanıyordu. Dün açıklanan kararla beraber 24 kişi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 302'inci maddesindeki devletin birliğini bütünlüğünü bozmak suçuna yardım etmek, Türk Ceza Kanunu 39 gereğince cezaları açıklanmış oldu. 12 sanık hakkında da beraat kararı verildi. Beraat eden sanıklarla ilgili olarak da bugün itibariyle, dün akşamdan beri tahliyelerde gerçekleşmiş oldu.

Tabi bu tür terör olaylarının, şiddet olaylarının ülkemizde bir daha meydana gelmemesi için ülke olarak birlik ve beraberliğimizi korumamız en önemli şey. Terörün her türlüsüyle mücadele etmeye devam edeceğiz.Bu anlamda Türkiye'yi huzurlu bir geleceğe kavuşturmak, birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik çocuklarımızın geleceğini tehdit eden Türkiye'nin huzurunu bozmaya dönük faaliyetlere hiç bir zaman müsaade edilmeyecektir. Bu anlamda bu tür çirkin olayların, şiddet olaylarının bir daha gerçekleşmemesi bütün temennimiz. Çünkü demokrasilerde şiddete yer yoktur. Demokrasilerde şiddet çağrısına yer yoktur. Dolayısıyla demokratik siyaset yapmak isteyenlere de alan açıktık ama gerek Anayasa’mızın 26'ıncı maddesi gerek Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 19'uncu maddesi gerek Avrupa İnsan Haklar Sözleşmesi’nin 10 ve 11'inci maddeleri şiddeti reddeder, şiddet çağrısını reddeder. Dolayısıyla bu anlamda da bağımsız ve tarafsız yargımızın vermiş olduğu bir karar söz konusudur. Tabii bu karar ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karardır, istinaf ve temyiz süreçleri vardır. Bu süreçleri hep beraber bekleyeceğiz.

Tunç, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde devam eden operasyonunun hatırlatılması üzerine ise "Devam ediyor arkadaşlar. Bu konuda Arkada Cumhuriyet Başsavcılığı’mızın başlatmış olduğu bir soruşturma var. O soruşturmada gözaltına alınan sivil ya da resmi görevliler var. Bu anlamda bu soruşturmayı hep beraber bekleyeceğiz. Soruşturmanın sonucunu hep birlikte göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU