Kürtaj meselesi Trump'ın başkanlığına mal olabilir

Başkan adayı halihazırda kürtaj karşıtı bir miras oluşturdu ve bu konudaki son "tavizi" kimseyi kandırmıyor

Beyaz Saray'da ikinci şans için hazırlanan Donald Trump, kürtaj konusundaki duruşuyla ilgili açıklama videosu yayımladı (Donald Trump/Truth Social)

Donald Trump, Amerika'da bir şans daha istiyor. Elbette ilk seferinde her şey mükemmel değildi, özellikle de kadınlar için, ama yine de bir kez daha denemeyi gerçekten istiyor. Tecavüz, ensest ve annenin hayatının korunması için istisnalar içerecek yeni kürtaj politikasının açıklaması geldi. Bu açıkça Trump'ın ara seçimlerdeki kötü sonuçlardan Cumhuriyetçileri kurtarma girişimi.

Bu çileden çıkarıcı bir hareket ancak neyse ki Trump'ın kürtaj karşıtı mirasına yönelik yaygın ve sert tepkiye bakılırsa, oy veren ABD halkına göre iş işten geçmiş olacak. Trump'ın bu konudaki son "tavizi" de kimseyi kandırmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ellerinizi bedenlerimizden çekin" çağrısında bulunan kadınların sesleri (ve tıbbi acil durumu nedeniyle Teksas'ta yasal mücadeleye giren Kate Cox gibilerin şoke edici deneyimleri) Amerika'nın dört bir yanında çınlıyor. Öte yandan kürtajla ilgili affedilemez derecede kısıtlayıcı pek çok yasanın sonuçları kadınların hayatlarını tehlikeye atmaya devam ediyor: Trump'ın kendisinin 15 haftalık federal kürtaj yasağını kabul edeceği yönündeki önerileri de buna yardımcı olmuyor.

Trump daha şimdiden bu konuda muğlak, belirsiz ve kararsız olduğunu gösterdi: Aynı anda Roe-Wade kararını yürürlükten kaldırmaktan sorumlu olmakla övünüyor, Demokratların bu konudaki pozisyonu hakkında yanlış iddialarda bulunuyor ve bazı Cumhuriyetçilerin son zamanlarda karşı çıkmaya başladığı tüp bebeği desteklediğini söylüyor. Ayrıca kürtaj konusuna eyaletlerin karar vermesi gerektiğine inandığını da ifade etti.

Dolayısıyla, Trump şimdi yeni kürtaj politikasını (yetersiz ve hâlâ son derece baskıcı istisnalarıyla) acı çektirdiği kadınların yüzlerine başarıyla sallamayı bekliyorsa, işe yaramayacak. Kendine göre "Yaptıklarım için özür dilerim, bu sefer farklı olacak" demesi, kendini "ılımlı" göstermesi ya da her şeyin affedilmesini beklemesi bir teselli değil. Tüm seçmen tabanlarına hitap etmeye çalışıyor ve bu şiddetli bir şekilde geri tepmek üzere.

Dünyanın dört bir yanındaki kadınlar ve müttefikleri Trump'ın yaptıklarını ya da bebeklerin doğumdan sonra "idam edilmesine" ilişkin kafa karıştırıcı söylemini affetmeyecek ya da unutmayacaktır.

Kendisini "gelmiş geçmiş en yaşam yanlısı başkan" diye tanıtan Trump, görevde olduğu süre boyunca Roe-Wade kararının ve bunun sonucunda ortaya çıkan tüm kürtaj korumalarının yıkımını tamamlamak için gerekli bileşenleri harekete geçirdi, yani Beyaz Saray'dan ayrıldığında Amerika'nın dört bir yanındaki kadınları hayat kurtaran kürtaj hizmetlerine erişimlerinin çalınmasının yıkımıyla baş başa bıraktı.

Roe-Wade kararını iptal etmek bir şey olabilir fakat Amerika için bununla yaşamak tamamen başka bir şey oldu. Ülkenin dört bir yanındaki kadınlar (Roe kararının yürürlükten kaldırılmasına destek veren) yeni kürtaj yasaklarının asıl sonuçlarına gerçek zamanlı tanık oldu.

Trump'ın eylemleri, düşük yapan kadınların hayat kurtaran sağlık hizmetlerine erişememesine neden oldu; ülkenin dört bir yanındaki annelerin hayatlarını ve refahlarını önemli ölçüde tehlikeye attı ve ardından (mükemmel bir sırayla) Alabama'nın tüp bebek yoluyla oluşturulan embriyoların çocuk olarak kabul edilmesi gerektiği yönündeki tartışmalı kararına yol açarak tüp bebek tesislerinin geleceğini ve yaşayabilirliğini karmaşaya sokup riske attı.

Bu karar, insanları gerçek sorunlara uyandırmak açısından özellikle önemliydi çünkü artık hamile kalmak için tüp bebeğe bel bağlayan "yaşam yanlısı" kadınlar nihayet oturup düşünmeye başladı. Bu anlayış çok önemli. Ve bu Trump için tehlike anlamına gelecek: Çünkü Amerika'daki kadınlar (Cumhuriyetçiler bile) nihayet üreme özgürlüklerine dikkat ediyor. Bir üreme özgürlüğünü ellerinden alırsanız tüm özgürlükleri tehlikeye atarsınız.

Cumhuriyetçiler, kadınların özgürlüğüne yönelik bu tür bir kontrole verilen tepkinin yoğunluğunu hafife almış görünüyor ve Trump, Beyaz Saray'da ikinci şans için hazırlanırken bunu biliyor. Bu yüzden onu "İstisnalar olmadan... bu konuda kazanamazsınız... ama doğru hafta sasyısıyla geldiğinizde bu konuda kazanacaksınız" derken duyduk. Bu politik bir davranış ve tamamen şeffaf.

Ancak nihayetinde Trump gibi politikacılar için kadınların hayatları işte bu kadar önemli: Bir grubu memnun etmeye çalışırken diğer grubu yabancılaştırmadan hükümetin ve kolluk kuvvetlerinin bedenlerimiz üzerindeki kontrolünü uygulamak için doğru hafta sayısını seçmek. Bu bir sayı oyunu ve bize karşı hileli.

İşte size alternatif bir sayı oyunu: Kasımda Florida'daki seçmenler, 1 Mayıs'ta başlayacak olan 6 haftadan sonra kürtaj yasağı konusunda son sözü söyleme fırsatına sahip olacak. Seçmenlerin söz hakkı olduğunda kürtaja her zaman evet dediklerini biliyoruz.

Bu nedenle, kürtajı deneyimlemiş bir kadın olarak oy veren kadınlara mesajım şu: Bir sonraki ABD başkanını seçmek söz konusu olduğunda, bedeninizle oy verin. Tüm kalbinizle oy verin. Yaşama özgürlüğü için oy verin.

Trump'ın bu konudaki kendi duruşu onun çöküşü olsun.

Amelia Loulli'nin ilk şiir kitabı "Slip" 23 Mayıs'ta Jonathan Cape tarafından yayımlanacak



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU