Sevilen yaz meyvesi, hayati risk yaratabilir

Karpuzdaki yüksek potasyum oranı kronik böbrek hastalarını tehlikeye atıyor

Kronik böbrek hastalarının karpuz tüketimine dikkat etmesi tavsiye ediliyor (Pexels)

Karpuzu aşırı miktarda tüketmek, kronik böbrek hastalarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Yüzde 92 oranında su içeren bu meyvedeki yüksek potasyum oranının, kronik böbrek hastalarının hayatını tehlikeye atabileceği ortaya kondu. Annals of Internal Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada potasyumun gerekenden daha yüksek seviyede olması anlamına gelen hiperkalemi yaşayan üç kronik böbrek hastasının vakası incelendi. 

Tip 2 diyabeti ve 4. seviye kronik böbrek hastalığı (KBH) olan 52 yaşındaki birinci hasta bilinç kaybı nedeniyle yoğun bakıma alındı. Hastanın kalp atış hızı ve kan basıncının aşırı derecede düşük olmasının yanı sıra potasyum oranının da yüksek olduğu tespit edildi. 

Son iki aydır yüksek miktarda karpuz tükettiği belirtilen erkek hastaya hiperkalemi teşhisi kondu. Doktorlar tansiyon ilacı ve muhtemelen diyabet nedeniyle vücuttan yeterince potasyum atılmadığını da kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İskemik kardiyomiyopati geçmişi olan 72 yaşındaki ikinci hastaysa implante edilebilen kardiyoverter defibrilatörün (ICD) elektrik şoku vermesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Düzensiz kalp atışlarını tespit edip durdurması amacıyla göğse yerleştirilen ICD'ler, düzenli bir kalp ritmini yeniden sağlamak için gerektiğinde elektrik şoku veren cihazlardır. 

Hipertansiyon ilacı kullanan erkek hastanın potasyum oranının yüksek olduğu ve son bir aydır günde iki bardak karpuz suyu içtiği saptandı. Doktorlar hipertansiyon ilacı ve yüksek potasyum alımının hiperkalemiye ve bunun da kalp ritmindeki bozulmaya yol açtığını tespit etti.

Son evre böbrek hastalığı olan ve hemodiyalizle tedavi gören 36 yaşındaki üçüncü hastaya, yüksek potasyum bulunmasıyla birlikte hiperkalemi teşhisi kondu. Doktorlar, kadın hastanın kanını temizleyen hemodiyalize rağmen son üç haftadır yüksek miktarda karpuz yemesinin bu teşhise yol açtığı sonucuna vardı.

Üç hasta da karpuz ve yüksek potasyum oranına sahip gıdaları tüketmeyi bıraktıktan sonra hiperkalemi ortadan kalktı. 

A ve C vitaminlerini barındıran ve antioksidan yapıya sahip karpuz, kanser ve kalp sağlığına iyi gelmesiyle biliniyor. Ancak yeni araştırmanın da gösterdiği üzere KBH'den muzdarip hastalar, karpuzun yanı sıra patates ve muz gibi potasyum oranı yüksek gıdaları tüketmeleri halinde ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. 

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Türkiye'de KBH prevalansı yüzde 15,7 olarak kaydedilirken bu, yaklaşık 9 milyon kişinin kronik böbrek hastası olduğu anlamına geliyor.



Independent Türkçe, New Atlas, Healtline, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Annals of Internal Medicine

DAHA FAZLA HABER OKU