İnsan kulağında yaşayan örümceğin görüntüleri endişe yarattı

Bu vakalar ne kadar sık görülüyor?

Tayvan'da yaşayan ve sol kulağındaki tuhaf his nedeniyle doktora başvuran 64 yaşındaki kadının kulağından örümcek çıkması dünya genelinde yankı uyandırdı.

Doktorlar söz konusu hastanın kulak kanalında hareket eden küçük örümceği keşfetmiş ve onu çıkarmak için emiş gücü olan bir tüp kullanmıştı.

Örümceğin dış iskeletini de kulağın içine bıraktığı görülmüştü. Hayvanın dış iskeleti de kendisine yakın bir noktada bulunmuştu.

Örümcekler, vücutlarını koruyan sert bir dış iskelete sahip. Bu dış iskelet büyümediğinden, örümcekler sıklıkla kabuk atıyor. Tipik olarak, bir örümcek ömrü boyunca yaklaşık 10 kez kabuk atıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli tıp dergisi New England Journal of Medicine'de yayımlanan vaka raporunun ortak yazarı ve Tainan Belediye Hastanesi kulak burun boğaz bölümünün yöneticisi Dr. Tengchin Wang, "Örümcek çok küçük olduğu için acı hissetmedi. Sadece iki ila üç milimetre civarında" dedi.

Hışırtı sesleri yüzünden gecelerce uyuyamayan hastanın başına gelenler, örümceklerin kulağa girme ihtimaline dair hem soru işaretleri hem de endişe yaratıyor.

Öte yandan Wang, böyle bir vakayla daha önce karşılaşmadığını vurguladı.

Doktor, önceden insanların kulaklarında karıncalar, güveler, hamamböcekleri ve sivrisinekler gördüğünü ama kulak kanalının içinde eriyen bir örümceğe ilk kez rastladığını belirtti.

Wang ayrıca, bu tür belirtilerle karşılaşan herkesin bir uzmana başvurması gerektiğinin altını çizdi.

Ne kadar yaygın bir durum?

ABD'li doktorlar da bir hastanın kulağının içinde böcek bulunmasının nadir bir durum olduğunu ama daha önce bu tür vakalara rastlandığını söylüyor.

Sinüs ve alerji doktoru David Kasle'ye göre çoğu uzman kariyerleri boyunca kulak kanallarında "onlarca, hatta daha fazla böcek veya bir çeşit eklembacaklı" görüyor.

Ancak Kasle, Wang'ın raporundaki görüntünün "alışılmadık ve rahatsız edici" olduğunu vurguluyor.

NBC News'ün aktarımına göre önceki araştırmalar, insanların kulak kanallarında bulunan yabancı nesnelerin en az yüzde 14'ünün canlı böceklerden oluştuğunu göstermişti.

 


Yaygın bulunan nesneler arasında pamukçuklar, boncuklar ve küpe parçaları yer alıyor.

2020'de doktorlar ABD'nin Pensilvanya eyaletinde 14 yaşındaki bir kız çocuğunun kulağının içinde bir Japon böceği bulmuştu.

Geçen yıl da Connecticut'ta 9 yaşında bir erkek çocuk, sağ kulağında uğultu şikayetiyle doktora götürülmüştü. Doktorlar çocuğun kulak zarına bir kenenin sıkıştığını saptamıştı.

Öte yandan çocuklar kulaklarındaki yabancı cisimleri genel bir kulak ağrısından ayırt etmekte zorlanabilir. Doktorlar, yetişkinlerin bu farkı daha rahat anlayacağını söylüyor.

Kasle, "Dış işitsel kanal adı verilen kulak kanalını kaplayan son derece hassas, ince bir deri tabakası var" ifadelerini kullandı:

Hassasiyetinden dolayı, neredeyse dayanılmaz bir gıdıklanma hissi duyarsınız.

Açık hava etkinliklerinden gelenler

Wisconsin Üniversitesi Tıp ve Halk Sağlığı Okulu'nda kulak burun boğaz eğitmeni Dr. Stacey Ishman da 23 yıllık kariyeri boyunca kulaklarından böcek çıkan 8 hastayı tedavi ettiğini hatırlıyor.

Ishman, bu kişilerin genellikle kamp gibi açık hava etkinlerine katıldığını belirtti.

"Çoğu zaman kulakta hasar yoktur" diyen uzman, şöyle ekledi:

Kulak kanalında bir yaralanma varsa bu, böceğin kendisinden çok, onu çıkarmaya çalışan insanlardan kaynaklanıyor.

Ne yapılmalı, ne yapılmamalı?

Uzmanlara göre, kulaklarının içinde bir böcek olduğundan şüphelenen kişiler parmaklarını içeriye sokmamalı. Bu kişiler kendi kulaklarına zarar verebileceği gibi içerdeki böcek tarafından da sokulabilir.

Yabancı cisimleri kulağa sokmak da son derece tehlikeli. Ayrıca böceğin daha da içeriye itilmesine yol açılabilir.

Doktorlara göre güvenli bir seçenek, böceği boğmak veya dışarı kaymasını sağlamak için kulağa bitkisel yağ, zeytinyağı veya bebek yağı damlatmak.

Uzmanlar ayrıca böceğin kendi kendine çıkması için kişinin kulağını yere eğip başını sallamasını öneriyor.

Öte yandan kişinin kulak zarında delik varsa bu da zararlı olabilir. Çoğu kişi kulak zarında delik olup olmadığını da ayırt edemiyor.

Ishman, kulağından böceği çıkarmış olanların bile doktora görünmesi gerektiğini, çünkü böceğin anten gibi bazı kısımlarının geride kalabileceğini vurguladı:.

Biz o bölgeyi çok yakından görebiliyoruz ve her şeyin tamamen ortadan kaldırıldığından emin olabiliyoruz.

 

Independent Türkçe, NBC News, Global News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU