Göğüs ağrısı nedeniyle acile başvuran hastanın kalbinden çimento çıktı

Hastayı ameliyata alan doktorlar, kalbin sağ üst odacığını yırtan ve sağ akciğeri delen ince, keskin bir çimento parçası buldu

Kalp rahatsızlıkları genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntıyla kendini gösteriyor (Unsplash)

Sıradışı bir vaka raporuna göre göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran ABD’li bir erkek hastanın kalbinde 10 santimetrelik çimento parçası bulundu.

Yale Tıp Fakültesi’nden araştırmacıların hakemli bilimsel dergi The New England Journal of Medicine’de yayımladığı raporda 56 yaşındaki adamın iki gün boyunca göğüs ağrısı ve nefes darlığı çektikten sonra acil servise başvurduğu bildirildi.

Hastanın kalbinde bulunan çimento önce doktorları şoke etmişti. Ancak daha sonra bu malzemenin adamın kısa süre önce geçirdiği bir başka tıbbi bir prosedürden kaldığı anlaşıldı.

Hasta bu olaydan bir hafta önce osteoporoz diye de bilinen kemik erimesi nedeniyle bir operasyon geçirmişti. Hasta, kemik erimesi yüzünden omurga kemiğinin bir kısmının kendi içine çöktüğü çok acı verici bir durumdan mustaripti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adama bu nedenle kifoplasti adı verilen bir prosedür uygulanmıştı. Bu prosedürde doktorlar, kemiğin yüksekliğini eski haline getirmek ve çökmesini önlemek için omur içine özel bir tür çimento enjekte ediyor.

Amerikan Nöroloji Cerrahları Birliği'ne göre, kifoplasti genellikle güvenli kabul ediliyor. Orosedürden geçen kişilerin yüzde 2'sinden azında komplikasyon meydana geliyor.

Ancak çimentonun kemikten diğer alanlara sızması ve bir kan damarını tıkaması, operasyonun olası risklerinden biri olarak görülüyor.

Raporun yazarlarına göre, göğüs ağrısı şikayetiyle gelen hastanın durumu da buydu. Yazarlar kemikten damarlara sızan çimentonun sertleştiği ve hastanın kalbine gittiğini ifade etti.

Röntgen ve tomografi taramalarının kalpte yabancı bir cisme işaret etmesinin ardından hastayı acil ameliyata alan doktorlar, kalbin sağ üst odacığını yırtan ve sağ akciğeri delen ince, keskin bir çimento parçası buldu.

Kalpteki yırtıkların onarıldığını aktaran doktorlar, hastanın bu ameliyattan kaynaklı herhangi bir sorun yaşamadığını ve bir ay sonra neredeyse tamamen iyileştiğini bildirdi.

 

Independent Türkçe, Livescience, The New England Journal of Medicine

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU