BBC, Filistin yanlısı paylaşımları nedeniyle 6 gazeteci hakkında soruşturma başlattı

İsrail'i eleştiren içeriklerin beğenilmesi de soruşturma konusu yapıldı

1922'de kurulan BBC, bugün 42 farklı dilde yayın yapıyor (AP)

Birleşik Krallık kamu yayımcısı BBC, İsrail karşıtı bir tutum takındıkları iddiasıyla Arapça servisinde görev yapan 6 muhabiri hakkında soruşturma başlattı.

Yürütülen soruşturmanın gazetecilerin sosyal medya faaliyetleriyle ilgili olduğu, Filistin yanlısı ve İsrail'i eleştiren içeriklerin "beğenilmesi ve yeniden paylaşılmasının" soruşturmaya konu edildiği aktarıldı.

Britanya medyasında yer alan iddialara göre, inceleme altına alınan gönderiler arasında Hamas'tan "özgürlük savaşçıları" diye bahsedilen ve militan grubun sürpriz saldırılarını "umudun sabahı" olarak yorumlayan birer paylaşım da bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili bir açıklama yapan BBC Sözcüsü, "Bu konuyu hızlı bir şekilde araştırıyoruz. Editöryel ve sosyal medya talimatnamelerimizin son derece ciddi şekilde delindiğine yönelik suçlamalar var. Eğer ihlal tespit edersek, disiplin cezası da dahil olmak üzere harekete geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Arapça servisi çalışanları hakkında yürütülen soruşturma BBC'nin Hamas'ı "terörist" olarak tanımlamaması nedeniyle tepki çektiği bir dönemde geldi. BBC, tarafsızlık adına böyle bir yaklaşım sergilediğini söylese de bazı Britanya gazeteleri kurumun tutumunu sert ifadelerle eleştirmişti.

Konuyla ilgili BBC Direktörü Tim Davie'ye mektup yazan 7 eski kültür bakanı, bu yaklaşımın aslında BBC'nin tarafsızlığına gölge düşürdüğünü öne sürmüştü.

BBC CEO'su Deborah Turness konuyla ilgili yazdığı mektubunda, kurumun hiçbir grup için "terörist" ifadesini kullanmama kararını savunurken, "Bunun nedeni, terörist kavramının siyasallaşması ve savaşlarda bir silah olarak kullanılması" demişti.

BBC'nin, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarıyla başlayan gerilimle ilgili haberlerinde İsrailliler için "öldürüldü" Filistinliler içinse "öldü" ifadelerini kullanması da tepki çeken konulardan biri olmuştu.


Independent Türkçe, RT, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU