Biden hakkındaki gizli belge soruşturması: Özel yetkili savcı, ABD Başkanı'yla görüşmek istiyor

ABD Başkanı'nın hukuk ekibinin görüşmenin ne zaman ve nerede yapılacağıyla ilgili Robert Hur'le müzakere ettiği söyleniyor

(AP)

ABD Başkanı Joe Biden'ın gizli belgeleri nasıl kullandığını soruşturmak üzere atanan özel yetkili savcının, görüşmenin hangi şartlar altında yapılacağıyla ilgili ABD Başkanı'nın avukatlarıyla müzakereler yürüttüğü bildirildi.

NBC News'e konuşan kaynaklar Biden'ın avukatlarıyla Özel Yetkili Savcı Robert Hur'ün ofisinin, görüşmenin lojistiği ve soruların kapsamı üzerinde durduğunu söyledi.

Yayın kuruluşu müzakerelerin devam ettiğini bildirdi. ABD Başkanı'nın Delaware'deki mülkünde bulunan gizli belgeleri nasıl kullandığına ilişkin soruşturma, belgelerin geçen kasımda ortaya çıkmasından bu yana devam ediyor.

NBC News'in haberine göre ABD Başkanı'nın hukuk ekibi, görüşmenin başkan yardımcılığı dışındaki konularla ilgili sorular içerip içermeyeceğini öğrenmeyi ve soruların kapsamını sınırlamayı umuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yayın kuruluşuna göre görüşmenin nerede veya ne zaman gerçekleşeceği, hatta yüz yüze yapılıp yapılmayacağı henüz belirlenmedi.

Beyaz Saray Hukuk Dairesi Sözcüsü şubatta yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın gizli belgelerin aranmasıyla ilgili "başından beri tamamen şeffaf" olduğunu söylemişti.

Sözcü o dönemde ABD Başkanı'nın görüşme için masaya oturmasını taahhüt etmemişti. Ancak sözcü, "Başkan'ın tamamen işbirliği yaptığının" altını çizmişti.

Beyaz Saray yorum yapmaktan kaçındı ve soruları Adalet Bakanlığı'na yöneltti. Adalet Bakanlığı da yorum yapmayı reddetti. The Independent, ABD Başkanı Biden'ın kişisel avukatı Bob Bauer'la da temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Biden'ın görüşmesiyle ilgili haber, Özel Yetkili Savcı Jack Smith'in Mar-a-Lago'da bulunan gizli belgeleri nasıl kullandığıyla ilgili eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında ek iddianame hazırlamasından bir hafta sonra geldi.

Her ne kadar muhafazakarlar bu iki davayı sık sık karşılaştırıp çifte standart örneği olarak gösterse de olaylar o kadar da benzer değil. Penn Biden Merkezi'nde gizli belgeler bulduktan sonra Ulusal Arşivler'i arayan Biden yönetiminin aksine Trump, Ulusal Arşivler'e karşı açık sözlü davranmadı, hatta elindeki belge yığınını teslim etmeyi de reddetti.

Ek iddianameye göre eski ABD Başkanı, "FBI ve büyük jüri soruşturmalarını engellemeye ve gizli belgeleri saklamayı sürdürdüğünü gizlemeye gayret etti".



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU