"Süper yaşlıların" uzun yaşam ve keskin zihinlerinin sırrı çözüldü

Hafızası 20 ila 30 yaşındakiler kadar güçlü olan 80 yaş üstü kişilere "süper yaşlı" deniyor

Ocak ayında dünyanın en yaşlı insanı unvanı 115 yaşındaki María Branyas'a geçmişti (María Branyas)

İspanyol bilim insanlarının yeni araştırması, keskin zekalarıyla yaşlarına meydan okuyan ve uzun yaşamlar süren özel kişilerin sırrına ışık tuttu.

Buna göre süper yaşlıların sağlam kafaları, sağlam vücutlarıyla bağlantılı olabilir.

Hafızası 20 ila 30 yaşındaki gençlerinki kadar güçlü olan ve nadir görülen 80 yaş üstü insanlara "süper yaşlı" adı veriliyor.

Madrid'deki Queen Sofia Vakfı Alzheimer Merkezi'nden Marta Garo-Pascual, "Artık süper yaşlılarla ilgili en önemli sorulardan birini çözmeye daha yakınız: Yaşa bağlı hafıza zayıflamasına gerçekten mı dirençliler, yoksa bu zayıflamayla akranlarından daha iyi başa çıkma mekanizmalarına mı sahipler?" ifadelerini kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Garo-Pascual ve meslektaşları, 64 süper yaşlıyı ve 55 tipik sağlıklı yaşlı yetişkini inceledi. Katılımcılar beyin taramaları, hareketlilik testleri, ruh sağlığı değerlendirmeleri, yaşam tarzı anketlerinden geçerek, değerlendirilmesi için düzenli kan verdi.

Çalışma 5 yıl boyunca devam etti.

Hakemli bilimsel dergi The Lancet'te yayımlanan bulgular, süper yaşlıların beyinlerinde hafıza ve hareketle ilgili alanların, diğerlerinin beyinlerinden daha yavaş küçüldüğünü gösterdi.

Araştırmacılar, süper yaşlılar genellikle orta yaşlarda daha aktif olduğunu, ileri yaşlarda daha iyi uyuyabildiklerini, akıl sağlıklarının daha yerinde olduğunu ve günlük yaşamlarında daha bağımsız hareket ettiklerini belirtti.

Bu kişiler, çalışma esnasındaki testlerde sandalyeden ayağa kalkarken daha hızlıydı ve ince motor becerileri daha gelişkindi.

Madrid Politeknik Üniversitesi'nden sinirbilimci Bryan Strange, "Süper yaşlıların bahçecilik veya merdiven çıkma gibi fiziksel açıdan daha zorlu aktiviteleri yapması mümkün" diye konuştu.

Beyinlerinin daha sağlıklı olması muhtemelen daha hızlı hareket etmelerini sağlıyor.

Öte yandan araştırmacılar tüm bu süreçlerde genetiğin de önemli rol oynayabileceğini hatırlattı. Zira Alzheimer gibi birçok hastalığın kalıtsal yolla aktarılabildiği biliniyor.

Süper yaşlılarla ilgili daha uzun süreli ve kapsamlı araştırmalar, onları özel kılan faktörlerin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Scimex

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU