Dünyanın en büyük nükleer füzyon roket motorunun inşası başladı

Güneş'ten daha sıcak bir roket motoru tasarlanıyor

Roket, Satürn'ün uydusu Titan'a seyahat süresini 10 yerine iki yıla indirebilir (Pulsar Fusion)

Mars'a seyahat süresini yarıya indirebilecek roket motoru teknolojisinin inşasına Birleşik Krallık'ta başlandı.

Britanyalı enerji firması Pulsar Fusion'ın Bletchley bölgesinde inşaya başladığı bu roket motoru, nükleer füzyon tahrik teknolojisine dayanıyor.

Bu teknoloji hem hız hem de yakıt kullanımı açısından uzay yolculuğunda devrim yaratma potansiyeline sahip. Örneğin Satürn'e yapılacak bir yolculuğun 8 yerine sadece iki yıl sürmesini sağlayabilir.

Nükleer füzyon çalışmalarının temel amacı, Güneş'teki nükleer füzyon sürecini taklit ederek sabit ve temiz enerji üretmek. İki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturduğu sürece nükleer füzyon adı veriliyor.

Kömür, petrol, doğalgaz gibi tükenme tehlikesi taşıyan ve çevre için tehdit oluşturan fosil yakıtların aksine bu reaktörün işleyebileceği hammadde neredeyse sınırsız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan birçok uzman, bu teknolojinin gerçekten hayata geçirilebileceği hususunda hemfikir değil. Zira bu temiz yakıttan yararlanabilmek için ultra yüksek sıcaklıklara sahip bir plazmanın uzun süre varlığını sürdürmesi gerekiyor.

Şimdiye dek kurulan nükleer füzyon reaktörlerinde sıcaklığı 15 milyon derece olan Güneş'i aşan plazmalar oluşturuldu. Ancak bu plazlamalar yalnızca birkaç dakika varlığını sürdürebiliyor.

Pulsar Fusion ve benzer şirketlerse bu hayali roket bilimiyle birleştirmek istiyor. Firma, Bletchley'de inşa edeceği roket motoru sayesinde nükleer füzyon teknolojisinin bu alanda uygulanabileceğini kanıtlamayı hedefliyor.

Yaklaşık 8 metre uzunluğundaki roketin 2027'de ateşleme deneylerine başlaması planlanıyor.

Diğer yandan, Güneş'teki doğal füzyon sürecini bir roketin içinde canlandırmak çok zor. Zira bunun için, aşırı sıcak plazmanın istikrarlı ve güvenli biçimde roket motorunun içinde tutulması gerekiyor.

Pulsar Fusion'ın CFO'su James Lambert, "Süper sıcak plazmayı bir elektromanyetik alan içinde nasıl tutacağınızı ve o alanla nasıl sınırlayacağınızı öğrenmek asıl zorluk" diye konuştu:

Bu plazma tıpkı bir hava durumu sistemi gibi davranır. Geleneksel teknikler kullanılarak tahmin edilmesi inanılmaz derecede zordur.

Şirket, bu noktada yapay zekadan yararlanmayı planlıyor.

Plazmanın nasıl davranacağını ve daha hassas biçimde nasıl kontrol edilebileceğini tahmin etmek için süper bilgisayar algoritmalarından yararlanmayı planlayan şirket, bu amaçla ABD'deki Princeton Uydu Sistemleri firmasıyla ortaklık kurdu.

Sistem amaçlandığı gibi çalışabilirse roketteki sıcaklıklar birkaç yüz milyon dereceye ulaşacak. Bu da Güneş'ten daha sıcak bir roket motoru inşa edileceği anlamına geliyor.

Burada açığa çıkacak enerji, roketin saatte 804 bin kilometreden yüksek bir hızda hareket etmesini sağlayabilir.

Pulsar Fusion CEO'su Richard Dinan, "Kendinize sormalısınız, insanlık füzyon teknolojisini üretebilir mi? Yapamazsak tüm bunlar önemsizleşir" ifadelerini kullandı:

Yapabilirsek (ki yapabiliriz) o zaman füzyon tahrikli motorlar tamamen kaçınılmaz teknolojiler olur. İnsanın uzayı evrimleştirmesi karşı konulmaz hale gelir.

 

Independent Türkçe, Science Alert, TechCrunch

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU