Arjantin, 1994'teki bombalamayı soruşturuyor: 4 Lübnanlı hakkında yakalama kararı

Ülke tarihinin en büyük saldırısında 85 kişi hayatını kaybetmişti

Saldırının gerçekleştirildiği bina tamamen yerle bir olmuştu (AFP)

Arjantin'de bir mahkeme, 1994'te başkent Buenos Aires'te Yahudi toplum merkezine yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili 4 Lübnanlı şüpheli için 29 yıl sonra yakalama kararı çıkardı.

Federal yargıç Daniel Rafecas tarafından Interpol'e gönderilen yakalama kararlarında, şüphelilerden üçünün komşu Paraguay ya da Brezilya'da yaşadıkları ifade edildi.

CNN'e konuşan Rafecas, hakkında yakalama kararı çıkarılan 4 kişinin Hizbullah'ın silahlı kanadı için çalıştıklarından şüphelenildiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturmayı yürüten Refecas ekimde, saldırıda önemli bir rol oynadığı iddiasıyla üst düzey bir İranlı yetkilinin tutuklanmasını talep etmişti.

Arjantin merkezli Clarin gazetesi, 4 şüphelinin saldırıda lojistik roller üstlendiğini ve saldırganların saldırıdan aylar önce ülkeye girmelerine yardım ettiklerini yazdı.

1994'te Yahudi toplum merkezine yönelik bomba yüklü bir kamyonla gerçekleştirilen saldırıda 85 kişi ölmüştü. Arjantin mahkemeleri saldırıyla ilgili İran'ı suçlasa da şu ana kadar kimse hakim karşısına çıkarılamadı.

İlk etapta soruşturmayı yürüten Arjantinli Yahudi savcı Alberto Nisman'ın çalışmaları sonrasında 2007'de 6 İran ve 1 Lübnan vatandaşı Interpol'ün arananlar listesine dahil edilmişti.

2015'te dönemin devlet başkanı Cristina Kirchner'in İran'ın saldırıdaki rolünü örtbas ettiği iddiasıyla soruşturmayı derinleştiren Nisman, mahkemeye delilleri sunacağı duruşmadan saatler önce evinde ölü bulunmuştu. Şu anda Arjantin Devlet Başkanı Yardımcısı olarak görev yapan Kirchner, geçen yıl hakkında suçlamalardan aklanmıştı.

Nisman'ın içlerinde eski İran Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve eski Devrim Muhafızları Komutanı Mohsen Rezaee'nin de olduğu 5 İranlı yetkiliyi yargılama girişimleri, Kirchner yönetiminin 2013'te saldırıları araştırmak için İran'la Tahran merkezli bir ortak komisyon kurma anlaşması yapmasının ardından yarıda kalmıştı.

Benzer şekilde 1992'de Buenos Aires'teki İsrail Büyükelçiliği'nin bombalanması eylemiyle ilgili de İran yönetimi suçlanmış ancak olayla ilgili kimse yargılanamamıştı. 

Tahran ise saldırılarla ilgisi olduğu iddialarını reddediyor.


Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU