Paraya sıkışan Taliban, havaya uçurduğu Buda heykellerinin kalıntılarından medet umuyor

"Burası ülkemizin kimliğini oluşturuyor. Hiç bombalanmamalıydı"

Taliban'ın yok ettiği heykeller yaklaşık 55 metre yüksekliğindeydi (Reuters)

Taliban, yıktığı Buda heykellerinin olduğu bölgeye yönelik turlar için bilet satmaya başladı.

ABD'nin Ağustos 2021'de ülkeden çekilmesiyle daha da derinleşen ekonomik krizden çıkış yolu arayan Taliban, Bamyan Vilayeti'nde 6. yüzyıldan kalma Buda heykellerinin yok edildiği bölgeden kazandığı turizm gelirlerini artırmak istiyor. 

Vilayetin başkenti Bamyan'daki iki dev Buda heykeli, Taliban'ın kurucusu Muhammed Ömer'in 2001'deki emriyle yıkılmıştı. Taliban savaşçıları, uluslararası kamuoyundan yapılan çağrılara rağmen put addedilen Buda heykellerini patlayıcılarla ve roketatarlarla yerle bir etmişti. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), mali sıkıntıları hafifletmeye çalışan örgütün bu bölgeyi değerlendirmek istediğini yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban yönetiminin Kültür Bakanı Yardımcısı Atikullah Azizi, WP'ye "Bamyan ve özellikle de Buda heykelleri, tüm dünya için olduğu gibi hükümetimiz için de büyük önem taşımaktadır" dedi. Azizi, heykellerin yer aldığı bölgenin korunması ve bilet satışlarının takibi için en az 1000 savaşçının görevlendirildiğini de söyledi.

Koruma olarak görevlendirilen Taliban savaşçılarından Heyal Muhammed, "Burası ülkemizin kimliğini oluşturuyor. Hiç bombalanmamalıydı" ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Bamyan Valisi Abdullah Serhadi, bölgenin korunması adına elinden geleni yapacağını belirtirken, Taliban'ın yıllar önce heykelleri yok etme hamlesi için "İyi bir karardı" dedi. 

Serhadi, heykellerin İslam inancına uygun düşmediğini belirterek, "Biz Müslümanız. Allah'ın emirlerini takip etmemiz gerekir" ifadelerini kullandı. 

WP'nin aktardığına göre Bamiyan şehrinin girişinde kurulan gişelerde Afganlardan 58 sente karşılık gelen 29 Afgan Afganisi, yabancı turistlerdense 3,45 dolar giriş ücreti alınıyor. Ayrıca bölgede hediyelik eşya satan mağazaların kurulması da planlanıyor. 

Taliban'ın Bamyan Vilayeti'ndeki enformasyon ve kültür direktörü Sayfurrahman Muhammedi, geçen yıl çoğu Afgan yurttaşlardan oluşan 200 bin turistin bölgeyi ziyaret ettiğini belirtti. Yetkili her turistin ortalama 57 dolar harcadığına dikkat çekerek, burada yapılacak yenileme çalışmalarıyla bölgenin önemli bir gelir kaynağına dönüştürülebileceğini söyledi.
 


Askerlerinin ülkeden çekilmesinin ardından ABD, Afganistan Merkez Bankası'nın 7 milyar dolarlık rezervini dondurmuştu. 

Başkan Joe Biden, bu miktarın yarısının 11 Eylül'de hayatını kaybedenlerin hukuki süreçleri ve tazminat talepleri için ayrılacağını, kalan 3,5 milyar dolarınsa insani yardım için doğrudan Afgan halkına gönderileceğini ve Taliban'a verilmeyeceğini duyurmuştu.


Independent Türkçe, Washington Post, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU