Wagner lideri, Rusya Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri hakkında soruşturma talep etti

Wagner’in lideri Prigojin’in Şoygu ve Gerasimov’a açıkca meydan okuduğu iddia edildi

Rus Wagner Grubu Başkanı Yevgeny Prigojin / Fotoğraf: AFP

Rus paralı asker şirketi Wagner’in lideri Yevgeny Prigojin, savcılardan, üst düzey Rus savunma yetkililerinin Ukrayna’daki savaş öncesi veya sırasında herhangi bir ‘suç’ işleyip işlemediğini soruşturmalarını istedi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Prigojin’in bu talebi, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’a karşı bugüne kadarki en bariz meydan okuması oldu.

61 yaşındaki Prigojin, Rusya'nın savaş çabalarına öncülük eden Şoygu ve Gerasimov’a ‘ihanetle’ suçlayarak aylarca hakaret etti. İkisi de bu eleştirilere kamuoyu önünde yanıt vermedi.

Prigojin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi ve Savcılığı’na, Savunma Bakanlığı’nın üst düzey görevlilerin özel askeri operasyonun hazırlanması ve yürütülmesi sırasında bir suç işlenip işlenmediğini kontrol etmesi talebiyle mektuplar gönderdim. Soruşturma makamları bununla ilgileneceği için bu mektuplar yayınlanmayacak” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin’in Kasabı

Wagner’in kurucusu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın çevresinden olan Prigojin, Ukrayna’da 15 aydır devam eden savaşta yaygın bir ün kazandı.

Daha önce restoran işletmeciliği yapan Prigojin, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada alaycı bir şekilde, yemek pişirmediği için ‘Putin’in şefi’ lakabının saçma olduğunu söyleyerek, ‘Putin’in kasabı’ lakabının daha uygun olacağını belirtti.

Putin’e olan bağlılığının siyasi duruşunun bir parçası olduğunu söyleyen Prigojin, “Vatanımı seviyorum ve Putin’e hizmet ediyorum” dedi.

Bu hafta yaptığı açıklamalarda ise, üst düzey Kremlin yetkililerini, medyanın kendisi ve Wagner grubu hakkında haber yapmasını engelledikleri için eleştirdi.

Wagner grubu, Ukrayna’da Rus kuvvetleriyle birlikte savaşıyor ve bu ayın başlarında Rusların eline geçen Ukrayna’nın doğusundaki Bahmut şehrinde aylarca süren bir taarruza öncülük etti.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU