İnsanlar flört uygulamalarında nasıl bir partner arıyor?

Araştırmacılar 5 büyük kişilik özelliğinden yararlandı

Sean Rad'in kurduğu Tinder, 2012'de yayımlandı (Reuters)

Araştırmacılar, çöpçatanlık uygulamalarındaki kullanıcıların uyumlu, duygusal açıdan dengeli ve içe dönük görülen kişileri tercih etme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Personality and Individual Differences adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular kullanıcıların, kendileriyle benzer düzeyde uyumluluğa, sorumluluğa ve dışa dönüklüğe sahip kişileri tercih etme eğiliminde olduğunu da gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'taki Stgirling Ünivcersitesi'nden Jessica De La Mare ve Anthony Lee adlı akademisyenler, araştırmada 383 kadın ve erkeğe yer verdi. Katılımcılar açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusal denge olmak üzere üzere 5 büyük kişilik özelliğiyle ilgili bir teste katıldı.

Bu kişilerden daha sonra 100 farklı çöpçatanlık uygulaması profilini değerlendirmesi istendi. 

Bir kişinin fotoğrafından ve kısa bir açıklamadan oluşan profiller gösterilen kullanıcılar, bunlarla eşleşmek isteyip istemedikleri soruldu. Yazılar, 5 büyük kişilik özelliğini yansıtacak şekilde hazırlandı.

Bulgular insanların içedönük, daha uyumlu ve duygusal açıdan daha dengeli algılanan profilleri daha çok tercih ettiğini gösterdi.

Ayrıca uyumluluk, açıklık ve dışadönüklük seviyesi daha yüksek katılımcıların bu üç başlıkta kendilerine benzeyen profilleri seçme eğiliminde olduğu gözlemlendi.

 

Independent Türkçe, British Psychological Society, PsyPost

DAHA FAZLA HABER OKU