Almanya, Lübnan Merkez Bankası Başkanı hakkında yakalama kararı çıkardı

72 yaşındaki Riad Salameh, 330 milyon dolar aklamakla suçlanıyor

Bir dönem Lübnan'daki mali istikrar nedeniyle övülen Salameh, bugün Lübnan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizi hızlandıran kişilerden biri olarak gösteriliyor (Reuters)

Almanya yargısı, Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh hakkında sahtecilik, kara para aklama ve rüşvet suçlamalarıyla yakalama kararı çıkardı.

Reuters'ın yargı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, yakalama kararının Lübnanlı yetkililere sözlü olarak iletildiği ifade edildi. 72 yaşındaki Salameh hakkında Lübnan ve en az 5 Avrupa ülkesinde soruşturma başlatılmıştı.

30 yıldır Lübnan Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Salameh hakkında ülkesinde yolsuzluk suçlamasıyla açılmış iki ayrı dava daha bulunuyor. Bu davalar rüşvet, dolandırıcılık ve kara para aklama gibi suçlamaları da içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnanlı bürokrat, Lübnan Merkez Bankası'ndan aldığı yüz milyonlarca doları yurtdışında aklamakla suçlanıyordu. Almanya, Fransa ve Lüksemburg makamları Salameh'in Avrupa'da 330 milyon dolar akladığını öne sürmüştü.

Bir AB delegasyonu martta Lübnan'a giderek Salameh'i Paris'te sahip olduğu daire ve kardeşine ait aracılık firmasıyla ilgili sorgulamıştı.

Riad Salameh hakkında, 16 Mayıs'ta Paris'te yapılan duruşmaya katılmadığı gerekçesiyle Fransa tarafından da yakalama kararı çıkarılmıştı.

Salameh hakkında kırmızı bülten yayımlayan Fransa makamları, Lübnanlı bankacıya kara para aklama, dolandırıcılık ve 10 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılabilecek suçlar işleyen suç orgütüne katılma suçlamaları yöneltmişti.

Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Salameh, Fransa'nın yakalama kararına itiraz edeceğini açıklamış ve mal varlığını merkez bankasından önce görev yaptığı yatırım şirketinde kazandığını iddia etmişti.

Görev süresi temmuzda bitecek Salameh için istifa çağrıları yoğunlaşırken, pazartesi günü konuyla ilgili bir toplantı yapan geçici Lübnan kabinesinden bir karar çıkmamıştı.


Independent Türkçe, Reuters, NBC

DAHA FAZLA HABER OKU