Almanya Başbakanı Merz: Almanya’daki Suriyelilerin yüzde 80’i üç yıl içinde ülkelerine dönecek

Almanya Başbakanı Merz, Suriyelilerin önümüzdeki üç yıl içinde ülkelerine dönmesini hedeflediklerini açıkladı; Berlin ve Şam arasında ortak görev gücü kurulacak

Fotoğraf: AA

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Berlin’de Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Almanya’da yaşayan Suriyelilerin büyük bölümünün önümüzdeki üç yıl içinde ülkelerine dönmesinin hedeflendiğini açıkladı. Merz, bu hedef doğrultusunda Berlin ile Şam arasında ortak bir görev gücü kurulacağını duyurdu.

Almanya’daki Suriyelilerin statüsü yeniden değerlendirilecek

Merz, savaşın sona ermesinin ardından Suriye’de koşulların değiştiğini savunarak, Almanya’daki Suriyelilerin koruma statülerinin yeniden değerlendirileceğini söyledi. “Artık Almanya’da kalma hakkı bulunmayanlar ülkeyi terk edecek” diyen Merz, özellikle geçerli oturum hakkı olmayanlar ile suça karışan kişilerin öncelikli olarak geri gönderileceğini ifade etti.

Öte yandan Almanya’da topluma uyum sağlamış ve ülkede kalmak isteyen Suriyelilerin kalabileceğini belirten Merz, geri dönecek kişilerin Suriye’nin yeniden inşasında önemli rol üstleneceğini vurguladı. Almanya ve diğer ülkelerde edinilen bilgi ve deneyimlerin, Suriye’nin toparlanma sürecine katkı sağlayacağı aktarıldı.

Ortak görev gücü ve yeniden inşa desteği

Almanya ile Suriye arasında kurulacak ortak görev gücünde Almanya İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Başbakanlık yer alacak. Alman yetkililerin önümüzdeki günlerde Suriye’ye inceleme ve temas ziyareti gerçekleştireceği açıklandı.

Merz, Almanya’nın Suriye’nin yeniden inşasına destek kapsamında yaklaşık 200 milyon euro kaynak ayıracağını ve söz konusu desteğin su altyapısının geliştirilmesi ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gibi alanlarda kullanılacağını bildirdi.

Basın toplantısında Ahmed el-Şaraa’ya da çağrıda bulunan Merz, yeni Suriye’de kadınlar ve azınlıklar dahil tüm kesimlere alan açılması gerektiğini vurguladı. Şam yönetiminin bazı azınlıkları koruyamadığı ve bazı ihlallerde rol aldığı eleştirilerine dikkat çekerek kapsayıcı bir yönetim mesajı verdi.

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı el-Şaraa ise tüm toplumsal kesimlerin haklarının korunacağını savunarak, “Yeniden iyi bir birlikte yaşam düzeni kurmak istiyoruz” dedi. Savaşın sona erdiğini ancak asıl mücadelenin yeniden inşa süreci olduğunu belirten el-Şaraa, Almanya ile yatırımların artırılmasını görüştüklerini ve Suriye’ye dönenlerin ülkede faaliyet gösterecek Alman şirketlerinde çalışabileceğini kaydetti.

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU